Turizam u Hercegovini: Dominiraju gosti iz regije, Saudijske Arabije i Turkiye

Turizam u Hercegovini: Dominiraju gosti iz regije, Saudijske Arabije i Turkiye

Broj posjeta i noćenja domaćih i stranih gostiju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu drastično je povećan u odnosu na prošlu godinu, potvrđeno je u Turističkoj zajednici HNK za Anadolu Agency.

Tokom prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 70.764 dolaska, od čega su 35.442 bili dolasci gostiju iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, a 35.442 – gosti iz drugih zemalja. U istom razdoblju ostvareno je 148.139 noćenja, među kojim 70.338 domaćih gostiju, te 77.801 stranih gostiju.

“Kada se to uporedi sa prvih šest mjeseci prošle godine, porast broja dolazaka u procentima iznosi 233,06 posto. Porast broja bh. gostiju je 163,75 posto, a stranih 403,11 posto. Ukupan broj noćenja povećan je za 258,64 posto. Broj domaćih gostiju koji noće u Mostaru povećan je za 179,32 posto, a broj gostiju iz inostranstva koji odsjedaju je 431 posto veći”, rekao je Ramiz Bašić, viši stručni savjetnik u Turističkoj zajednici HNK.

Među stranim gostima dominiraju oni iz zemalja regiona.

“Najveći broj gostiju dolazi iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Tu su potom Saudijska Arabija i Turkiye iz kojih također dolazi veliki broj gostiju, a tek nakon njih su turisti iz zemalja Evropske unije”, navodi Bašić.

Turisti uglavnom ostavljaju pozitivne recenzije i u Turističku zajednicu ne dolazi mnogo zamjerki. Ranije su to bili prigovori na prosjačenje ili na smeće na ulicama Mostara, međutim ti su problemi ove godine manje izraženi.

Poboljšana je i turistička ponuda, pa recimo odnedavno na relaciji Mostar – Kravice saobraća minibus sa turama u sklopu kojih se posjećuju četiri atraktivne turističke destinacije.

“Ponuda je svake godine bolja. Nakon zip linea i vidikovca na Fortici, odnedavno imamo taj autobus, a ja ću naglasiti i kako gotovo svi vlasnici hotela i ugostiteljskih objekata ulažu u prostore i tako pomažu i nama. Što je veći broj noćenja i posjeta, veća su i ulaganja, pa je bolja i sama ponuda”, navodi Bašić.

Jedan od problema sa kojim se susreću turistički radnici u Hercegovini je naplata boravišne takse. Bašić kaže da u Turističkoj zajednici nemaju saznanja da li se i u kojoj mjeri u ovom trenutku izbjegava plaćati boravišna taksa, a više detalja o ovom problemu kada je riječ o ovoj godini, bit će poznato na kraju sezone, kada se podvuče crta.

Previous Stanovnicima Istočnog Sarajeva bit će dopremljena voda iz Sarajeva
Next Gordan Firić se priključio pripremama reprezentacije, Zmajeve na treningu posjetio Nenad Marković

You might also like

TURIZAM

U prvih 5 mjeseci preko pola miliona turista: 7,8 posto više nego u istom periodu lani

U periodu januar – maj 2019. godine turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 534.642 posjete, što je više za 7,8 posto i 1.105.310 noćenja, što je više za 8,8

TURIZAM

Milijarder posjetio bosanski paviljon u Dubaiju, obećao da će skočiti sa Starog mosta

Paviljon Bosne i Hercegovine u Dubaiju posjetio je Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum. Milijarder, član vladajuće porodice Al Maktoum u Dubaiju za kojeg se vjeruje da je jedan od

TURIZAM

Vratio se iz Njemačke i sagradio ‘raj na zemlji’ u Bosanskoj Kostajnici

Ibrahim Agarević punih 25 godina živio je i radio u Njemačkoj. Od toga pune četiri godine bio je predsjednik bh. kluba „Bosna Köln“. Ibrahim je rođen u Bosanskoj Kostajnici, pa