Turković Lavrovu: Bosna i Hercegovina i njeni državljani su platili visoku cijenu mira i braniti će taj mir

Turković Lavrovu: Bosna i Hercegovina i njeni državljani su platili visoku cijenu mira i braniti će taj mir

Gospodin Lavrov je u intervjuu banjalučkoj televiziji RTRS iznio niz pogrešnih interpretacija i netačnih informacija koje mogu javnost dovesti u zabludu, navodi se u početku saopćenja ministrice vanjskih poslova naše države.

Bosna i Hercegovina je suverena država koja odluke donosi u demokratskoj proceduri i u skladu sa ustavom, zakonima, zakonski utemeljenim strateškim dokumentima i međunarodnim ugovorima.

Svi Zakoni, strategije, smjernice, odluke, su donesene, potpisane i primjenjuju se uz saglasnost svih, uključujući i predstavnike u državnoj vlasti iz Republike Srpske.

Sve odluke koje se tiču stavova BiH, u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, su donesene na osnovu važećih usvojenih dokumenata!

Tvrdnje da se nešto čini bez saglasnosti RS nisu tačne, u zabludu Vas dovode oni koji svoje mišljenje podešavaju prema trenutnim sagovornicima, a u isto vrijeme direktno krše Dejtonski mirovni sporazum.

Nema tu, gospodine Lavrov, nikakvog nelegalnog poticanja niti nelegalnog djelovanja. To što su izjave pojedinih političkih predstavnika iz RS nešto što Vama u trenutnoj politickoj situacija odgovara i sa čime se pokušava dobiti predizborna podrška jednog dijela srpske populacije u BiH ne znači da su to stavovi institucija, građana i države BiH.

Naprotiv, BiH poštuje svoje međunarodne obaveze, poštuje suverenitet i drugih međunarodno priznatih država.

BiH se obavezala, naravno, uz saglasnost i predstavnika vlasti iz entiteta RS, da će usaglašavati svoje stavove sa stavovima EU.

Mi vrlo dobro znamo u BiH šta donosi agresija, rat i stradanja i zato BiH osuđuje agresiju na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu.

Vjerujemo da se samo međusobnim poštovanjem mogu graditi prijateljski odnosi, mir, demokratija i stabilnost. Zakon o odbrani BiH koji je predvidio napredak ka članstvu u NATO I Akcioni plan u NATO doneseni su u Parlamentu Bosne i Hercegovine, uz saglasnost oba doma i uz saglasnost predstavnika sva tri konstitutivna naroda. Niko nema pravo da prijeti građanima BiH ukoliko budu provodili Zakon koji su usvojile najviše institucije ove zemlje.To je apsolutno nedopustivo!

Sve što je BiH radila i što će raditi bit će u skladu s ustavom, zakonom imeđunarodnim pravom.

Gospodine Lavrov, ili vam vaši domaćini serviraju selektivne i netačne informacije ili vi svjesno svojim izjavama i izjavama vašeg ambasadora doprinosite destabilizaciji ne samo BiH nego i cijele regije s ciljem širenja krize iz Ukrajine na jugoistok Evrope.

Suviše je krvi proliveno u ovoj zemlji da bi njeni stanovnici pristali da budu izvršitelji nečijih želja, a na ustrb svojih i života njihove djece.

Gospodine Lavrov, voliti Rusiju, osjećati vezanost za rusku kulturu, djeliti vjersku pripadnost ne znači i slagati se sa trenutnom politikom koja se provodi! Bosna i Hercegovina i njeni državljani su platili visoku cijenu mira i braniti će taj mir. Poštujte to! – ističe dr. Turković.

Previous Stotine novih sadnica tuje i crnog bora u Gradskom parku Betanija
Next Tuka u Rabatu osvojio peto mjesto u trci na 800 metara Dijamantne lige

You might also like

NAŠI DANI

Šarović: Dodik i njegova politika najveća prijetnja opstanku i budućnosti RS-a

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je danas da su Milorad Dodik i njegova politika najveća prijetnja za opstanak i budućnost RS-a. – On (Dodik) RS poistovjećuje sa

NAŠI DANI

Za Zaštićeni pejzaž „Bentbaša“ po prvi put donesen Plan upravljanja

Vlada Kantona Sarajevo je na nastavku sjednice održane 30. jula ove godine donijela Plan upravljanja Zaštićenim pejzažem „Bentbaša“ za period 2020-2030. godine. Radi se o upravljačkom dokumentu koji je po

NAŠI DANI

Dedić u posjeti Prijedoru: BiH ćemo graditi i pobijediti one koji žele podjele

Nakon posljednjih incidentnih situacija koje su bile motivirane vjerskom i nacionalnom netrpeljivošću, potpredsjednik SDA BiH Šemsudin Dedić zajedno sa članom Predsjedništva SDA BiH Senadom Bratićem, predsjednikom Regionalne organizacije SDA Bosanska