Turske investicije u proizvodnju suncokretovog ulja: Fabrike u Kotorskom i Vogošći

Turske investicije u proizvodnju suncokretovog ulja: Fabrike u Kotorskom i Vogošći

Turski investitor i direktor dobojske firme “Bioil” Ismet Ozturkman uložiće, uprkos administrativnim preprekama sa kojim se suočava u procesu stavljanja u pogon fabrike rafinisanog ulja u Kotorskom, još 15 miliona BAM u sektor poljoprivrede u BiH.

Prilikom posjete Agenciji za unapređenje stranih investicija (Fipa) BiH on je rekao da će novac uložiti u uzgoj suncokreta, te mlinske pogone za proizvodnju brašna koje želi otvoriti u BiH, potom u projekte hidroenergije do pet megavat-sati, a zainteresiran je i za kupovinu nekih od postojećih proizvodnih pogona radi bržeg pokretanja djelatnosti.

Kada je riječ o birokratskim preprekama sa kojima se suočava, turski investitor je naveo da je iznajmio pod zakup prostorije na području općine Doboj za pokretanje fabrike uz određene uvjete, koje ne poštuju ni općinska administracija, ni vlasnik prostorija, saopćeno je iz Fipe.

Velike prepreke pred potencijalnim investitorima

Takođe, on već osam mjeseci čeka dobijanje nekoliko dozvola za konačno pokretanje procesa proizvodnje, iako je ispunio svoj dio obaveza prema ugovoru, poput zapošljavanja 60 lica, uključujući i administraciju.

Fipa je preuzela na sebe obavezu da intervenira u ovom slučaju kod općinskih službi, uključujući i nadležna ministarstva kako bi investitor konačno mogao započeti svoj posao.

Iz Agencije smatraju da ovakvi slučajevi nanose štetu imidžu BiH kao investicionoj lokaciji, u trenutku kada je zemlji dragocjeno svako novo radno mjesto i kada ima hroničan nedostatak stranih investitora, prenosi BHRT.

Nova fabrika u Vogošći

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić održao je jučer sastanak sa privrednikom iz Turske, direktorom  firme „Starfild&Oils“ d.o.o. Abdurahman Ćeskom, koji će uskoro otvoriti fabriku u slobodnoj zoni Vogošća. Fabrika za preradu suncokreta i proizvodnju ulja „Starfilds&Oils“  zapošljavat će oko 25 radnika.

(MiruhBosne)

Previous Šest uhapšenih zbog masakra 60 Bošnjaka u mjestu Zaklopača u istočnoj Bosni
Next Zenica u plavoj-žutim bojama. Baždarević odabrao početni sastav (FOTO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Poduzetništvo mladih: Prepoznavši trendove i priliku iz okruženja Samir je pokrenuo vlastiti biznis ‘Obrt Pellet’

Jedna od privrednih grana sa najvećim potencijalom koji se, između ostalog,  oslanja  na bogatstvo prirodnih resursa u Bosni i Hercegovini je drvoprerađivačka industrija. Pelet kao ogrjevni proizvod trenutno je jedan

Ekonomija/Biznis

Kroz sušaru Nihada Hodžića godišnje prolazi oko 240 različitih biljnih vrsta

Jedna od najmodernijih sušara u USK, ali i FBiH stacionirana je u Spahićima nedaleko od Bihaća. Njen kapacitet je oko dvije tone i godišnje kroz nju prođe na hiljade kilograma

Ekonomija/Biznis

U Živinicama se gradi fabrika vrijedna preko 20 miliona KM

U poslovnoj zoni Ciljuge II u Živinicama u toku je izgradnja nove fabrike vrijedne preko 20 miliona konvertibilnih maraka. Naime, domaća firma DISK Živinice investirat će preko 20 miliona konvertibilnih