Turski domaći satelit Turksat 6A uspješno lansiran

Turski domaći satelit Turksat 6A uspješno lansiran

Turski prvi domaći komunikacijski satelit Turksat 6A uspješno je lansiran iz američke države Florida raketom Falcon 9 kompanije SpaceX, prenosi Anadolu.

Lansiranje je realizovano u ponedjeljak u 19.30 sati po lokalnom vremenu, sa stanice svemirskih snaga Cape Canaveral.

Turksat 6A je prvi geostacionarni komunikacijski satelit koji je izgradila Turkiye, a projekt su vodili Turski institut za istraživanje svemirskih tehnologija pri Zavodu za naučna i tehnološka istraživanja i kompanija Turkish Aerospace Industries.

Satelit težak 4,25 tona operiraže na orbitalnoj poziciji 42 stepena istočno, a njegov vijek trajanja će biti 15 godina u orbiti.

Pokrivaće Turkiye, Evropu, Sjevernu Afriku, Bliski istok i Aziju i opsluživat će 4,5 milijardi ljudi za TV, radio i hitne komunikacije.

Autohtoni projekat Turksat 6A službeno je pokrenut 15. decembra 2014. godine, počevši od otvaranja Centra za integraciju i testiranje sklopa svemirskih sistema koji je uspostavljen u objektima Turkish Aerospace Industries u saradnji sa Turksatom i Agencijom za odbrambenu industriju Turkiye.

Previous 'Samo nas žive zakopajte i završite sa ovim'
Next Ratna doktorica iz Srebrenice: Žeđ je bila najgora, to je moja trauma

You might also like

NAŠI LJUDI

Manifestacija “Marketing & Media” u Pragu: Iman Delić iz Gračanice proglašena talentom godine

Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada “Marketing & Media”, u Pragu – Češka, Iman Delić iz Gračanice proglašena je talentom godine! U takmičenju je učestvovalo 67 agencija sa hiljadama zaposlenih, u konkurenciji

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Srednjoškolac kreator aplikacije koja pomaže farmerima u B. Gradišci

Mljekarska farma Erceg kod Gradiške dobila je digitalnog farmera. To je istoimena aplikacija koju je prošle godine naparavio Kenan Mahmutagić maturant Tehničke škole u ovom gradu. Aplikacija ima preko 20

NAŠI LJUDI

Mirella Muhić, najmlađa doktorica nauka na Lund univerzitetu i najmlađi vanredni profesor na Umeå univerzitetu

Prof. dr. Mirella Muhić rođena je Sarajka koja je do agresije na BiH živjela u sarajevskom naselju Grbavica, a potom je sa majkom, sa tri godine, odselila u Švedsku gdje