Turski novinari u posjeti Sarajevu: Turističku ponudu žele predstaviti građanima Turske

Turski novinari u posjeti Sarajevu: Turističku ponudu žele predstaviti građanima Turske

U organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZKS) organizovana je posjeta Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, za predstavnike nekoliko najznačajnijih medijskih kuća iz Turske, javlja Anadolu Agency.

Riječ je o prvom “Fam tripu” za predstavnike turskih medija koji organizuje Turistička zajednica KS, a u Sarajevo su u subotu doputovali novinari Turske radio-televizijske (TRT), lista “Yeni Safak”, te tri novinske agencije, Anadolu Agency (AA), agencija Demiroren (DHA) i agencija Ihlas (IHA).

Grupa od 10 novinara će naredna četiri dana najprije obići znamenitosti grada Sarajeva, Baščaršiju, mezarje Kovači, Žutu tabiju, Trebević, Tunel spasa, a u drugom dijelu posjete boravit će na olimpijskim ljepoticama Igmanu i Bjelašnici, gdje će biti upoznati sa zimskom turističkom ponudom koju nudi Sarajevo.

Faruk Čaluk, stručni savjetnik za razvoj turizma u Turističkoj zajednici KS-a, kazao je u razgovoru za AA kako zapravo prvi put organizuju putovanje za predstavnike medija (fam trip) iz Turske.

“To smo svrsishodno uradili upravo pred Novu godinu kako bismo kroz medije u Turskoj pokazali šta Sarajevo i okolina Sarajeva nudi u zimskom periodu. Sad u ovom vremenu pandemije i svih ovih epidemioloških uslova nudimo puno toga. Novinari koji su došli su predstavnici značajnijih medijskih agencija, oni će biti upoznati s ponudom u gradu ali i oko grada, na planinama kojima je Sarajevo okruženo. Sigurni smo da će turskim građanima to biti zanimljivo i nadamo se da će priliv turskih turista u narednom periodu biti veliki”, istakao je Čaluk.

Image

Podsjetio je također kako su turisti iz Turske uvijek bili najbrojniji posjetitelji u Sarajevu, no pandemija je sve to pomalo poremetila. Dodao je kako je epidemiološka situacija u Sarajevu još uvijek pogodna.

“Nadamo se da će turski građani doći i posjetiti Sarajevo, kako grad tako i planine koje okružuju Sarajevo, i da će uživati u našem gradu”, zaključio je Čaluk.

Jedna od novinara koji su doputovali u Sarajevo je Berna Kocabas, uposlenica novinske agencije Demiroren (DHA). Berna je porijeklom Bošnjakinja, čiji su roditelji iz Novog Pazara 60-godina odselili u Tursku. Kako veoma dobro govori bosanski, naš razgovor obavili smo upravo na bosanskom jeziku.

Ističe kako je prvi put u posjeti Sarajevu, te kako je veoma uzbuđena.

“Veoma nam je drago što ćemo imati priliku obići historijske znamenitosti Sarajeva, kao i najvažnije turističke destinacije. Veoma sam uzbuđena jer sam prvi put u Sarajevu, prvi put ću skijati na Bjelašnici“, kazala je Kocabas.

Naglasila je kako turskim građanima žele prenijeti sve ljepote i ono što nudi Sarajevo, odnosno Bosna i Hercegovina, naročito kada je riječ o zimskom turizmu. Kocabas je dodala kako je cijeli Balkan lijep tokom svih godišnjih doba, ali kako misli da Bosna ipak ima nešto posebno.

“Bosna ima nekako drugačiju atmosferu“, kazala je Kocabas.

Dodala je kako se u Sarajevu osjeća kao kod kuće, kako je mnogo čitala, učila, ali i od roditelja slušala kroz kakve patnje je prošlo Sarajevo i BiH, te kako ju je to jako pogodilo.

“Zbog toga sam uvijek imala želju da obiđem ovaj grad, osjećam se kao kod svoje kuće“, zaključila je Kocabas.

Previous Sara Bečarević hrabra djevojčica iz Visokog: Uprkos invaliditetu niže uspjehe u ritmičkoj gimnastici
Next NEKE NAPOMENE O MAĐARSKO-BOSANSKIM ODNOSIMA KROZ HISTORIJU

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sve više turista: Napravljeni promotivni filmovi o sedam skijališta u Srednjoj Bosni

Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona predstavila je sedam turističko-promotivnih filmova skijaških centara ovog kantona, koji su urađeni u produkciji TZ, prenosi bh. novinska agencija Patria Predstavljeno je sedam skijaških centara u Srednjoj Bosni

TURIZAM

Crnogorci mame bosanske turiste: U Sarajevu predstavljena turistička ponuda Crne Gore

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, promovirani su turistički potencijali Crne Gore, javlja AA. Nacionalna turistička organizacija Crne Gore ispred Sarajevo City Centra održala je turističku promociju u saradnji

TURIZAM

Novi početak, nova uprava, novo ime, a stari sjaj: Obnovljen kultni jablanički hotel

Novi početak, nova uprava, novo ime, a stari sjaj opis je koji odgovara tek otvorenom obnovljenom bivšem hotelu “Jablanica”. Kada je u februaru direktnom prodajom ovaj hotel dobio novog vlasnika, bilo