Tužilaštvu BiH predate krivične prijave za nepoštovanje odluka Ustavnog suda

Tužilaštvu BiH predate krivične prijave za nepoštovanje odluka Ustavnog suda

Nekoliko boračkih udruženja i udruženja civilnog društva predalo je u ponedjeljak Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivične prijave za, kako su naveli, nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, za narušavanje i podrivanje ustavnopravnog poretka BiH, te protuzakonito organizovanje provokativne militarističke parade i promovisanje retorike podjela i mržnje od vlasti manjeg bh. entiteta Republika srpska.

Okupljeni su ispred zgrade Tužilaštva BiH nosili transparente na kojima je, između ostalog pisalo “Ključeve mira i ključeve pravde drži Schmidt i OHR”, “Želimo imati svoje Tužilaštvo, a ne tuđe”, i “Članstvo u NATO-u prije svega”.

Sabaheta Čutuk, predsjednica udruženja “Žene borci 92-95” Kantona Sarajevo, izjavila je da je po krivičnom zakonu njihova krivična prijava vrsta inicijative i da po privatnoj tužbi nema krivičnog postupka.

“Mi smatramo da se možemo dijeliti samo na dvije strane – dobra i zla. Naša domovina nema perspektive ako nema mira. Svi oni koji našu državu doživljaju kao domovinu, svoj topli dom, mislim da dijele mišljenje s nama. Ne treba se dozvoljavati da se svako malo zvecka oružjem, ljudima se razvlači pamet, stvara se dojam da naša država nije moguća i da ovdje nije lijepo i da nema slobode”, kazala je Čutuk.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” izjavila je da ne okrivljuje bh. vlast za slavljenje 9. januara u entitetu Rs, te da je ona nemoćna.

“Ovdje okrivljujem visokog predstavnika koji samo piše pisma, mrtva slova na papiru, a ne koristi svoje bonske ovlasti. Isto tako sam danas očekivala da će EUFOR doći i rastjerati bagru koja je počinila genocid, masovna ubistva, silovanja, ali kako vidimo da ima pravne države to bi se davno završilo. Nadam se da će Tužilaštvo BiH učiniti ono što treba, jer je i njima u interesu da bude mir u Bosni i Hercegovini, da se ne dogodi 1992.”, rekla je Hasečić.

Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja Zelene beretke Kantona Sarajevo i jedan od inicijatora pokretanja inicijative, rekao je da na ovaj način nastoje stvoriti bolju političku, međunarodnu i međureligijsku situaciju u Bosni i Hercegovini.

“Ove je iza nas palača pravde koja bi trebala da promijeni trenutnu historiju Bosne i Hercegovine na bolje i da pokušamo preko njih stvoriti jači i mir u BiH. Tražimo ono što je Ustavni sud, sa svoje dvije presude donio, da se sprovede. Tražili smo to od OHR-a, prešutjeli su, tražili smo od PIC-a, prešutjeli su. Apsolutno te takozvane evropske vrijednosti nisu odgovorile na naša pisanja. Tražili smo i od američke ambasade, mirovnih snaga BiH da spriječe ovo, jer 2.500 cijevi koje se nalaze trenutno i stotinu borbenih vozila na samoj granici entiteta, sa Sarajevom koje je najviše propatilo u toku agresije da se zaustavi”, naglasio je Švrakić,

Istakao je da se međunarodna zajednica ponaša onako kako se ponašala 1992. godine, kada je Bosni i Hercegovini uvela embargo na pravo na odbranu domovine.

“Potpuno ista situacija je kao 1992. međunarodna zajednica šuti. Obratili smo se ambasadoru Evropske unije u BiH. U diplomatskom svijetu je nemoguće da se ne odgovori, makar negativno”, rekao je Švrakić.

Kako su najavili, informaciju o prijavi će danas u toku dana predati premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti i visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Izvor: Agencije

Previous Za bosansko električno vozilo stižu narudžbe iz Njemačke
Next Nismo odustali od Bosne i Hercegovine kod embarga na oružje, nećemo ni zbog embarga na demokratiju

You might also like

NAŠI DANI

Vučić obmanjuje javnost da je on izbjeglica, krije ratno-huškačke dane (Video)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić odlično je iskoristio izbjegličku krizu kako bi sebe predstavio kao mirotvorca i humanistu u nadi da će narod zaboraviti njegovu ratno-huškačku prošlost.  Ako Vučiću nije problem

NAŠI DANI

Bećirović razgovarao s predsjednikom Egipata

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fattahom el-Sisijem o aktuelnoj situaciji na Bliskom Istoku i bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Egipta. Ovo

NAŠI DANI

‘Economist’: Nastavljaju se progon, glad, bijeda Rohinja muslimana

Prošlo je pet godina od progona muslimanske manjine Rohinja i njihovog prisilnog raseljavanja iz njihovih domova u Mijanmaru. Trenutno oko 140.000 njih živi u kampovima u koje su odvedeni na