Tuzla: Građani se uglavnom pridržavaju uputa da smanje kretanje, zatvorene brojne radnje

Tuzla: Građani se uglavnom pridržavaju uputa da smanje kretanje, zatvorene brojne radnje

Gotovo prazne ulice u Tuzli pokazuju da se građani pridržavaju uputa Kriznog štaba Tuzlanskog kantona, javlja AA.

Suncem obasjan Trg slobode i bašte ugostiteljskih objekata bez ikog su prizor koji se ne pamti, čak ni u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegvinu.

Sa radom je prvi put prestao i jedan CD shop u centru grada, kojeg braća porijeklom iz Brčkog 25 godina nisu zatvarala.

“Radio sam svaki praznik, bilo da je riječ o Bajramu, Prvom maju, Novoj godini… Radio sam na -20 i na + 40. Punih 25 godina brat i ja nismo odmorili ni dana. Znaju to svi u ovom gradu. Međutim, ovo je viša sila i moramo se pridržavati datih uputa. Sa prijateljem Nikolom Brkićem sjedim u parku, razgovaramo, ali je radnja zatvorena“, kaže za Anadolu Agency Suvad Šabanović – Vili.

Tuzlanski fotograf Darko Zabuš poziva građane da budu solidarni.

“Ne razumijem da neko kupije na stotine kilograma brašna, a da ja ne mogu kupiti ni pet kilograma. Neka malo misle i na druge, pogotovo starije osobe. Moramo se svi pridržavati datih uputa i, kako vidim, građani su ozbiljno shvatili situaciju“, kaže Zabuš.

Poluprazna i zelena pijaca u Tuzli. Nekoliko štandova radi, a među njima ima i starijih građana koji jednostavno bez pijace ne mogu. Prodaja je opala s pojavom korona virusa, a prodavači strahuju kako će preživjeti naredne mjesece.

Inače, u Tuzlanskom kantonu, prema podacima Kriznog štaba, nema zaraženih korona virusom. U utorak uvečer vršeno je testiranje jedne osobe na Univerzitetsko – kliničkom centru i, na sreću, rezultat je bio negativan. Više od 1.000 osoba dobili su rješenja o boravku u kućnoj izolaciji. Nažalost ima i onih koji rješenja ne poštuju zbog čega su angažovani pripadnici Uprave policije MUP-a TK koji su neodgovorne pojedince legitimisali i izvještaje poslali nadležnim organima.

Kazna za nepoštivanje rješenja o kućnoj samoizolaciji kreće se od 2.000 do 10.0000 KM, a moguća je i kazna zatvora do godine.

Vlada TK je na vanrednoj sjednici proglasila stanje nesreće za TK-a, a Krizni štab TK-a intenzivno prati globalna i regionalna kretanja i kroz različite mjere nastoji zaštiti građane i njihovo zdravlje.

Previous Uspješna tradicija gajenja jagoda još od Kulina bana
Next Uvoz i izvoz roba iz Bosne i Hercegovine obavlja se normalno

You might also like

NAŠI DANI

Centralnom svečanošću obilježen 22. rođendan 105. motorizovane brigade Armije RBiH

Tradicionalna centralna svečanost obilježavanja 22. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH održana je danas ispred spomen- obilježja Mala kula na Grdonju, piše novinska agencija Patria. Kroz redove ove slavne

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina dobila Pomorsko društvo Jadransko more

  U Bosni i Hercegovini je osnovano  „Pomorsko društvo Jadransko more“, čiji će članovi, istaknuto je iz tog društva, raditi na uspostavljanju pomorske države Bosne i Hercegovine u njenom punom

NAŠI DANI

Covid-19 u usporedbi s ostalim virusima koje smo imali zadnjih godina (VIDEO)

Oko jedne milijarde ljudi godišnje oboli od sezonske gripe koju uzrokuje virus influense, dok od ostalih poznatih aktivnih virusa oboli dosta manje ljudi. Od svinjske gripe H1N1 od 2009. godine