Tuzla: Otkrivena spomen-ploča Muhamedu Hevaiju Uskufiju, autoru bosanskog rječnika iz 1631. godine (Foto)

Tuzla: Otkrivena spomen-ploča Muhamedu Hevaiju Uskufiju, autoru bosanskog rječnika iz 1631. godine (Foto)

Uskufijev doprinos u prošlosti je minimiziran, a u budućnosti je najavljena gradnja spomen-kuće u njegovom rodnom mjestu

U znak sjećanja na lik i djela Muhameda Hevaija Uskufija, jednog od najvažnijih pisca i pjesnika sa Balkana, danas je prilikom svečanosti u njegovom rodnom mjestu, u Dobrnji kod Tuzle, otkrivena spomen-ploča, javlja Anadolu Agency.

Muhamed Hevai Uskufi rođen je 1601. godine, a živio je oko 50 godina. Školovao se u Carigradu i jedan je od prvih bh. pjesnika na orijentalnim jezicima. Pisao je pod pseudonimom Hevai (Zračni), a potpisivao se i sa Bosnaevi (iz Bosne). Svoj je jezik nazivao bosanskim, a cijeli se život izjašnjavao kao Bošnjak.

Autor je prvog bosansko-turskog i južnoslavenskog rječnika štokavskog narječja “Makbul-i Arif” ili “Potur Šahidija”, spjev iz 1631. godine, u kojem piše o progonima, pohlepi, podmitljivosti, jelima, te poziva na prihvatanje islamske vjere i prijateljstvo među ljudima.

usk2.jpg

Riječ je, naglasio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, o kapitalnom djelu bosanskog, ali i drugih slavenskih jezika, te svjedoči o viševjekovnoj tradiciji bosanskog jezika.

“Protiv mraka najbolje je braniti se svjetlom, a ovaj rječnik sam je po sebi svjetlo i rodni list bosanskog jezika, pa tako možemo reći da je i Uskufi otac bosanskog jezika. Ako mi, njegovi nasljednici, ne njegujemo sjećanje na Uskufija, onda lako možemo postati žrtve primitivizma i neznanja, uzrokovanog bahatim, bezobraznim i drskim negiranjem naučne istine o bosanskom jeziku od strane Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republike Srpske”, izjavio je Imamović.

Ceremoniji je, između ostalih, prisustvovao i Soner Sahin, ataše za kulturu i turizam u Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

“Veoma mi je drago što sam danas na ovom mjestu i što svjedočim otkrivanju spomen-ploče u Dobrnji, gdje je rođen Muhamed Hevai Uskufi, koji nije samo bh. i nije samo turski naučnik, nego je predstavnik obje kulture. Uskufi nas je danas spojio na ovom lijepom mjestu, a spomenik i rječnik dokazi su da smo stoljećima bili jedna cjelina, a i u budućnosti ćemo nastaviti zajedničko djelovanje”, rekao je Sahin.

Najavljena je izgradnja spomen-kuće Muhameda Hevaija Uskufija, a Hazrudin Kišić, predstavnik Mjesne zajednice Dobrnja, rekao je da se u prošlosti Uskufijev doprinos minimizirao, tako da mnogi nisu ni čuli za “oca bosanskog jezika”.

“U historiji je došlo do neke kočnice, a prije 15-ak godina naš mještanin koji je tada studirao u Ankari, Meho Buljubašić, poslao mi je poruku i rekao: Ne znaš kakvog čovjeka mi imamo u Dobrnji. Tek tada smo počeli otkrivati Uskufijev značaj”, ispričao je Kišić.

U projektu podizanja spomen-ploče ovom velikanu učestvovali su Međunarodna galerija portreta Tuzla i Grad Tuzla, koji je inicirao i uz pomoć finansirao izgradnju spomenika.

Postoje četiri sačuvana primjerka čuvenog rječnika, dok je originalni prepis rječnika pohranjen u Univerziteskoj biblioteci u Uppsali u Švedskoj i to je najstariji originalni prepis. Prije pet godina objavljeno je reizdanje Uskufijevog rječnika iz 1631. godine, a izdavač je Grad Tuzla, dok je suizdavač Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH.

muhamed-hevai-uskufi.jpg

Previous Nove laži ratnog zločinca Karadžića
Next Paraolimpijske igre u Rio de Janeiru: Reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila finale

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

13. Festival izvorne muzike: ‘Amerikanci se ponose kantri muzikom, Kalesija se treba ponositi izvornom’

  Izvorna muzika sjeveroistočne Bosne zauzima značajno mjesto u muzičkoj tradiciji u cijeloj Bosni i Hercegovini. Tu se prije svega misli na regiju Srebrenice na sjeveroistoku, Derventu i Posavinu na

KULTURA I UMJETNOST

Tako je govorio Zuko Džumhur: ‘Pametan čovjek povazdan bišće po sebi’

Veliki putopisac i slikar razmišlja o važnim pitanjima ovog svijeta U zaostavštini jednog hercegovačkog pjesnika i novinara pronađen je, sasvim slučajno, odlomak iz nekog davnog intervjua sa slikarem i putopiscem

KULTURA I UMJETNOST

Sjećanje na Fikreta Hodžića, legendarnog bosanskog sportistu koji je mučki ubijen tokom agresije

Postavka posvećena Fikretu Hodžiću, istinskoj legendi bosanskohercegovačkog bodybuildinga koji je 15 puta branio titulu državnog prvaka Jugoslavije, a mučki je ubijen 1992. godine na svom kućnom pragu u Trnopolju, predstavljena