Tuzla: RSD Sloboda otvara Kuću sporta, prvu u Bosni i Hercegovini

Tuzla: RSD Sloboda otvara Kuću sporta, prvu u Bosni i Hercegovini

U povodu 78. godišnjice oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu, Radničko sportsko društvo Sloboda će građanima Tuzle pokloniti Kuću sporta. Proteklih mjeseci radilo se na uređenju objekta, prikupljanju materijalne građe i postavci, a sudeći po prvim reakcijama onih koji su imali priliku zakoračiti u Kuću sporta sve viđeno ostavlja bez daha, javlja AA.

“Prvo smo na raspolaganju imali prostor od nekih 70 kvadratnih metara, a onda smo uspjeli proširiti Kuću sporta na više od 200 kvadratnih metara. Ideja vodilja je bila izjava legendarnog Fahrudina Avdičevića, koji je za života rekao da Tuzla mora imati muzej sporta. Pored Kuće sporta uradili smo almanahe o svim klubovima, zatim monografiju RSD Sloboda te film o stogodišnjici društva. Najvažniji aspekt je da smo uradili nešto što ne postoji u Bosni i Hercegovini. Osjećam se najponosnije, moj životni san se ostvario“, rekao je Aid Berbić, predsjednik Radničkog sportskog društva Sloboda Tuzla.

U Kući sporta svih 13 klubova i Tamburaška sekcija RSD Sloboda imaju svoje postavke koje će se u narednom periodu dopunjavati novim sadržajima.

Tuzla: RSD Sloboda otvara Kuću sporta, prvu u Bosni i Hercegovini

“Izuzetno sam sretna i ponosna što smo u Tuzli uspjeli napraviti nešto moderno, inovativno, što smo na jedan kreativan način predstavili Slobodu i ono šta Sloboda znači u ovom gradu. Mi smo prošle godine dobili nagradu ‘No limit’ za najinovativniji interijer u BiH, a da faktički Kuća sporta nije zvanično otvorena. Kuća sporta je dizajnirana na moderan i suvremen način, koristeći najnovije tehnologije od dizajniranja u virtualnoj realnosti, korištenja multimedijalnih aplikacija i instalacija. Koncept Kuće sporta je urađen u koloritu i simbolizmu Slobode, a inspiracija dolazi iz Tuzle. U suštini Kuća sporta je dizajnirana kao sklop analognih i digitalnih instalacija, ona je jedna prostorna knjiga, ona je jedna interaktivna instalacija. Kuća sporta ima 15 interaktivnih ekrana koji vas mogu odvesti u nove sadržaje, a i postoji mogućnost virtuelnog obilaska“, kaže umjetnica Edina Selesković, autorica Kuće sporta i kustosica postavki.

Kuća sporta će zvanično biti otvorena 1. oktobra u 19 sati. Do tada će sve uprave klubova članova Slobodine sportske porodice obići Kuću sporta.

Previous Pripravnički staž za 80 mladih povratnika iz 20 općina Bosne i Hercegovine
Next Sjećanje na zločin u Sanskom Mostu: Dok je gubio na ratištu, Arkan se svetio nad civilima

You might also like

SPORT

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Pobjeda Sarajeva u gradskom derbiju na Koševu

  Fudbaleri Sarajeva ostvarili su veliku pobjedu protiv gradskog rivala Željezničara u 16. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine. U 117. vječitom derbiju, igranom danas na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović

HISTORIJA

Na današnji dan KK Bosna osvojila evropski naslov!

  Košarkaški klub Bosna je 5. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu ostvarila historijsku pobjedu nad italijanskim Emersonom i postala prvi put prvak Evrope. Pred 12.000 navijača, popularni “Studenti” su slavili veliku pobjedu

SPORT

Priština domaćin Mediteranskih igara 2030.

Kosovo će organizovati Mediteranske igre 2030. godine. To je u petak odlučila Generalna skupština Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara (ICMG) koja je održana u Heraklionu u Grčkoj. Kandidaturu Kosova, odnosno Prištine,