U 2021. godini naplata javnih prihoda u FBiH veća od 5,6 milijardi BAM

U 2021. godini naplata javnih prihoda u FBiH veća od 5,6 milijardi BAM

S obzirom na to da kapacitet poreznog sistema određuje kapacitet države, direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović danas je na konferenciji za medije kazao da uplatama poreza porezni obveznici su širili, povećavali i jačali državni kapacitet i tako doprinosili osiguranju uslova za bolji život svih građana.

Kapacitet poreznog sistema svake uređene, razvijene i stabilne države određuje njen državni kapacitet. Zbog toga čestitam, dodao je, i iskreno i toplo se zahvaljujem svim poreznim obveznicima što su u ovako složenim društveno-ekonomskim, političkim i zdravstvenim prilikama uplatili rekordnih 5,6 milijardi javnih prihoda iz nadležnosti Porezne uprave FBiH i svojim uplatama jačali i širili kapacitet države, istakao je Isović.

Porezni obveznici u FBiH, naime, u 2021. u odnosu na 2020. godinu uplatili su javnih prihoda za 9,44 posto više, a u odnosu na 2019. više za 6,18 posto. U odnosu na 2014. godinu, u 2021. je prikupljeno za 48,25 posto više javnih prihoda.

-Ovo je posebno ohrabrujući podatak koji ukazuje na to da se uspješno borimo s krizom izazvanom pandemijom i da smo se oduprijeli negativnim ekonomskim posljedicama koje su prijetile drastičim padom bruto domaćeg proizvoda (BDP), smanjenjem zaposlenosti i investicija, prokomentarisao je sve premijer Novalić. ‘To je do sada najveća naplata otkako postoji Porezna uprava FBiH i samo još jedan pokazatelj da trasiramo put za dodatna povećanja plata i penzija te smanjenje opterećenja privrede u FBiH.’ – istakao je.

Previous Udruženje poljoprivrednika traži javno izvinjenje premijera KS i njegovu ostavku
Next Nikolaidis: Kad međunarodna zajednica ne želi da uradi ništa, uvede sankcije

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Kompanija K-Uni plus iz Dervente ostvarila izvoz od 24 miliona KM u 2019.

Stalni rast proizvodnje, ulaganje u nove tehnologije i društvena odgovornost, zaštitni je znak kompanije K-Uni plus d.o.o. Derventa za proizvodnju PVC profila u građevinarstvu, koja je ostvarila rekordne rezultate poslovanja

Ekonomija/Biznis

Trojica demobilisanih boraca iz Maglaja: Mi smo primjer ljudi ponosnih na sebe (Video)

Ekipu Anadolu Agency dočekala su dvojica suvlasnika firme “JAS plastikAL”, Saud Cvrčak i Asim Hodžić, dok je treći, zbog privatnih obaveza, bio van Maglaja. Tu su i trojica uposlenika firme:

Ekonomija/Biznis

Izgradnja petlje kod Rijeke: Sarajevski Euro-Asfalt u poslu vrijednom 80 miliona eura

Jučer je potpisan ugovor za izgradnju velike petlje kod Rijeke. Bosanska kompanija Euro-Asfalt jedna je od ključnih u ovom poslu. Projekat je vrijedan približno 80 miliona eura.