U 79. godini umrla još jedna srebrenička majka Emina Merdžić

U 79. godini umrla još jedna srebrenička majka Emina Merdžić

U Srebrenici, u Bosni i Hercegovini, u 79. godini umrla je još jedna srebrenička majka Emina Merdžić. Emina je rođena u srebreničkom selu Tokoljaci u poznatoj porodici Smajlović, odakle se udala u Glogovu kod Bratunca gdje je rodila četvero djece, a posljednje godine života provela je nedaleko od Srebrenice u naselju Gostilj.

Emini su u genocidu ubijeni suprug i sin Azmir koji je imao 31 godinu kada je ubijen. Iako je prošlo gotovo 26 godina od genocida Azmir nikada nije pronađen.

”To me najgore pogađa. Čini mi se kada bi našla nokat njegov ja bi njega ukopala. Ko što žene kažu imaju tamo, pa što ne ukopaju. Muža su mi našli odmah na početku u Glogovoj u grobnici, bilo njih dvjesto i nešta. A sina mi nikad niko nije vidio, ni kroz šumu kad su išli, tog Azmira”, govorila je Emina koja nije dočekala da pronađe kosti svog sina.

U povodu mjeseca ramazana ekipa AA prošle godine posjetila je Eminu koja je za svog života ispostila više od 70 ramazana.

Tada je Emina ispričala da je postila od svoje sedme godine. Voljela je da čita knjige, a dane je provodila učeći Kur’an.

Emina Merdžić je sestra novinara Kjašifa i Sakiba Smajlovića. Kjašif Smajlović je 1992. godine ubijen u Zvorniku. Prva je novinarska žrtva rata u Bosni i Hercegovini.

Informaciju o smrti Emine Merdžić potvrdio je njen unuk Adnan Merdžić. Dženaza majci Emini biće klanjana u srijedu (9. juna 2021.) na mjesnom mezarju u naselju Gostilj.

Previous Aalborg, Danska: Podignut spomenik žrtvama genocida u Srebrenici
Next Ratko M. pravosnažno osuđen zbog genocida i drugih zločina u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Leonardo DiCaprio donira 10 miliona dolara Ukrajini

Leonardo DiCaprio donirao je 10 miliona dolara Oružanim snagama Ukrajine, što je najveći pojedinačni iznos donacija do sada. – Hollywoodska superzvijezda, posebno popularan po ulozi u filmu ‘Titanic’, Leonardo DiCaprio,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Delegacije kod nekadašnjeg logora Heliodrom u Mostaru: Nije ljudski ovdje graditi muzej

Članovi Udruženja logoraša Mostar, Kruga 99 i Connecticut State Univerziteta položili su cvijeće na lokalitetu Heliodrom u Mostaru, te odali poštu logorašima stradalim u ovom logoru HVO-a. Ova aktivnost je,

NAŠI DANI

Senator Bob Dole – bio je glas bosanskog naroda u Kongresu Sjedinjenih Država

Član Predsjedništva Bosne I Hercegovine Šefik Džaferović uputio telegram saučešća povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dolea Sa dubokom tugom sam primio vijest o smrti Boba Dolea, bivšeg američkog senatora