U Beču održana svečanost ‘povodom rođendana Bosne’ – prisustvovali Bogićević, Karahasan, Osim

U Beču održana svečanost ‘povodom rođendana Bosne’ – prisustvovali Bogićević, Karahasan, Osim

Bosansko Akademsko Društvo u Austriji tradicionalno organizuje svečanost povodom rođendana Bosne s ciljem da se ojača svjesnost bosanskog duha i Bosanstva.

15. oktobra 2021. godine proslavljen je 832. rođendan, dan kada je potpisana Povelja Kulina bana (29. avgusta 1189.).

Svečanost je otvorila Senada Duhan recitacijom pjesme „Zapis o zemlji“ Maka Dizdara koja je postala himna manifestacije u Beču. Ova pjesma, čiji završetak „Bosna… prkosna od sna“, daje mnogo prostora za razmišljanje.  
 

Poslije ovog umjetničkog početka, pozdravljeni su svi prisutni i počasni gosti večeri:

  • Bogić Bogićević
  • Književnik akademik univ. prof. dr. Dževad Karahasan
  • Fudbalska legenda i fudbalski filozof Ivica Osim
  • Dr. Kemal Kozarić – ambasodor BiH u Austriji
  • Silvio Kus – opunomoćeni ministar republike Hrvatske u Austriji
  • Dr. Jörg Hofreiter – počasni konzul BiH u Austriji za  Štajersku
  • Dipl.Ing. Davul Ljuhar – počasni konzul BiH u Austriji za Beč i Donju Austriju
  • Univ. prof. Dr. Anis Bajrektarević
  • Peter Haider Predsjednik – federacije za svjetski mir u Austriji
  • Austrijski reporter i stručnjak za Balkan Christian Wehrschütz

Uvodnim govorom osnivač udruženja, ZT Dipl. Ing. Sirađ Duhan, zvanično je otvorio večer s nekoliko rečenica:
„Od izuzetne je važnosti čuvati i obnavljati sjećanje na bana Kulina i Povelju,  čime obnavljamo sjećanje na svoje početke i na dobre Bošnjane (Bosance) koji su kroz historiju uvijek pokazivali da su drugačiji, stoljećima zajedno živeći, respektirajući druge u njihovoj različitosti i drugima ne čineći zlo.
Od historije učimo da je Bosna bila najstarija razvijena država na zapadnom Balkanu. Stoljećima su granice Bosne, od Une do Drine i od Save do mora, možda najpostojanije granice jedne evropske države…“

Dr. Kemal Kozarić, ambasador za Bosnu i Hercegovinu u Austriji, uručio je nakon kratkog pozdravnog govora poklon Bosanskom Akademskom Društvu u Austriji, sliku mostova u Sarajevu. Zahvaljujući se našem radu na promociji vrijednosti Bosne i Hercegovine, ambasador Kozarić je najavio uskoro otvaranje kulturnog centra u Beču.

Potom je historičarka Merisa Mešanović povela publiku na putovanje kroz srednjovjekovnu Bosnu, i precizirala detalje nastanka i važnosti Povelje.

Christian Wehrschütz, novinar austrijske državne televizije:
„Bosna i Hercegovina je puna dobrih ljudi, ali nažalost, političari i sistem moraju biti promijenjeni ukoliko se želi napredak zemlje.

Kulturni dio manifestacije pratile su Maja Mijatović na čembalu i sopranistkinja Selma Aljović koje su oduševile i bosansku i austrijsku publiku.

Jedno od iznenađenja večeri priredila je 14-godišnja Aldina Pinjić čitanjem svog teksta „Sarajevski Romeo i Julija“, priča o Bošku i Admiri. Cijeli tekst će biti objavljen na našim stranicama.

Glavni govornik večeri Bogić Bogićević je govorio o sadašnjem stanju u BiH. Iznio je mnogo podataka koji ne idu u prilog razvoju države, ali je naglasio da jedino dijaspora koja voli Bosnu, a ne bilo koji stranci, može preokrenuti postojeće stanje u BiH, ukoliko se ujedini na bosanskom putu.

Profesor Dr. Dževad Karahasan, iz knjige „Dnevnik selidbe“:
„Treba li nakon toga objašnjavati da ovako fina i ovako komplicirana cjelina, kakva je Sarajevo u kojem se kao u ogledalu odražava cijela Bosna i Hercegovina, mora biti krhka? Treba li posebno napominjati koliko je prirodno da takva cjelina privlači i opčinjava zatočenike epske kulture onako kako cvijet u staklencu privlači i opčinjava divljake?“
Cijeli tekst bit će objavljen na našim stranicama.

Dodjela studentskih nagrada spada u sastavni dio manifestacije „Rođendan Bosne“ jer samo obrazovana Bosna može da iznese izvana nametnuti teret. Ove godine nagrađeni su najuspješniji studenti u pojedinim kategorijama:
Bajrić Una, Buko Aiša, Grkavac Jelena, Kušljugić Mirna, Hubana Tarik.

Nakon dodjele studentskih nagrada, pomoćnica gradonačelnice grada Sarajeva za obrazovanje, kulturu, sport i mlade, Amina Deljković, pozdravila je skup i uručila Bosanskom Akademskom Društvu u Austriji poklon grada Sarajeva. Za uzvrat dospođi Amini Deljković, Sirađ Duhan je ispred GBAA poklonio knjigu Dževada Karahasana „Noćno vijeće“.

Na samom kraju manifestacije, Bosansko Akademsko Društvo postalo je bogatije za nova dva člana: Ivicu Osima i Bogića Bogićevića. Njima je uručen poseban pokal naše organizacije.

Jakim aplauzom nagrađena je mlada i šarmantna voditeljica Amina Čačković za uspješno moderiranje cijelog skupa.

Tim koji je radio na ovom projektu pod rukovodstvom Alene Bukvić.

Čuvajmo prošlost, kako bismo imali budućnost – poručuju organizatori.

Previous Autor turbeta A. Izetbegovića: Uspio je svu tu energiju rata pretočiti u strpljivost bez odmazde i sačuvati okvir za građansku Bosnu u budućnosti
Next Obilježena 18. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

You might also like

NAŠI LJUDI

Amra Šabić-El-Rayess pokreće platformu za umrežavanje bosanske dijaspore

Amra Šabić-El-Rayess, ugledna profesorica sa prestižnog Columbia Univerziteta u New Yorku, zajedno sa drugim istaknutim članovima bh. dijaspore, pokreće platformu BiHUnited čiji je cilj okupljati organizacije i pojedince koji se

NAŠI LJUDI

Blizankinje rođene u Zvorniku: Mirnesa i Mirneta Bećirović ponos su austrijske policije

Austrija je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bilo jedno od glavnih utočišta za izbjeglice iz naše zemlje. Austrijska nacionalna televizija, tačnije njen drugi kanal (ORF 2) u jednoj od

TURIZAM

Konferencija bosanske dijaspore: Prepoznati dijasporu kao jednu od ključnih grupa za razvoj turizma

Treća konferencija dijaspore iz Bosne i Hercegovine, pod nazivom ‘’Bosna i Hercegovina u srcu: Dijaspora i turizam’’, organizirana je u utorak na Ilidži, javlja AA. Cilj konferencije jeste doprinijeti prepoznavanju