U Bosnu i Hercegovinu stigle prve vakcine BioNTech/Pfizera

U Bosnu i Hercegovinu stigle prve vakcine BioNTech/Pfizera

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas su dopremljene vakcine BioNTech/Pfizera, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX, javlja AA.

U spomenutom kontingentu nalazi se 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer. Ovo je prva isporuka za Bosnu i Hercegovinu putem globalnog mehanizma COVAX, ali i najveća od početka pandemije koronavirusa.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević izjavila je da će ove vakcine biti proslijeđene entitetima i Brčko distriktu.

“Ovo će cjepivo biti proslijeđeno entitetima, odnosno Republici srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko distriktu. Mi smo već pripremili i dostavili dokumentaciju kako bi carina što brže obavila svoj posao i kako bi cjepivo što prije napustilo zračnu luku”, rekla je Gudeljević, dodajući bi večeras trebalo stići i 26.400 doza vakcina AstraZenece.

“Iskreno se nadam da će u narednom razdoblju ostatak vakcina stići u redovnim intervalima i količinama koje će zadovoljiti potrebe Bosne i Hercegovine”, rekla je Gudeljević te dodala:

“Želim da svima nama poželim puno snage i strpljenja kako bi izdržali ovaj izazov i ovu pošast koja nas je snašla. Nadamo se da će vakcine koje su stigle pomoći u toj borbi i da ćemo ugledati ljepše dane.”

Izrazila je očekivanje da će Bosna i Hercegovina u narednom mjesecu dobiti nešto veću količinu vakcina od ove koja je danas stigla.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH ambasador Johann Sattler istakao je da je ova isporuka vakcina ključna za početak procesa oporavka.

“Ovo je prva od niza isporuka koje će doći u okviru mehanizma COVAX za koja je sredstva u cjelosti osigurala BiH, odnosno domaće vlasti, unatoč određenim globalnim zastojima zbog nestašice. Bosna i Hercegovina je druga zemlja na Zapadnom Balkanu koja, evo, dobija isporuke vakcina u okviru mehanizma COVAX. Svakako da je riječ o itekako važnom i dobrom danu za Bosnu i Hercegovinu. Moja druga poruka je da mehanizma COVAX ne bi uopšte bilo bez donacija cijelog niza donatora, prije svega, Evropske komisije i zemlja članica Evropske unije poput Njemačke i drugih koji su zajednički osigurali 2,2 milijarde eura. Moja treća poruka je da ova pandemija uzima danak i na građane i na ovu zemlju. Dolazak ovih vakcina predstavlja tračak nade i ključan je za početak procesa oporavka”, kazao je Sattler.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovin Ingrid Macdonald rekla je da je vrlo važno da je BiH dobila vakcine putem mehanizma COVAX.

“Upućujemo najiskrenije čestitke Ministarstvu civilnih poslova, jer znam da su to ljudi koji su neumorno radili da danas imamo ovu isporuku vakcina. Bosna i Hercegovina se priključila mehanizmu COVAX kao jedna od zemalja koja je sama platila svoje učešće i isporuku vakcina”, kazala je Macdonald.

Bosna i Hercegovina je putem mehanizma COVAX naručila 1,2 miliona doza vakcina.

Previous Kvalifikacije za SP: Remi u Helsinkiju
Next SAD čestitaju Bosni i Hercegovini što je uložila 13 miliona dolara u zdravlje građana

You might also like

NAŠI DANI

Sattler: Bosna i Hercegovina, nesumnjivo, mora započeti s dekarbonizacijom u cilju smanjenja ovisnosti o uglju

Blog šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, ambasadora Johanna Sattlera Jasna potreba u BiH za prelaskom na povoljnu i dostupnu obnovljivu energiju Neke reforme su,

NAŠI DANI

Domaća ‘ASA Banka’ donirala medicinsku opremu Kantonalnoj bolnici Zenica

Kao vodeća domaća banka, ASA Banka i u ovim izazovnim vremenima pokazuje društvenu odgovornost i ostaje oslonac domaćoj privredi i stanovništvu. Pored redovnih aktivnosti na zaštiti zdravlja uposlenika i klijenata,

NAŠI DANI

Obilježavanje godišnjice na Korićanskim stijenama: Životi okončani nekoliko kilometara od slobode

Danas se obilježava 29. godišnjica ubistava oko 200 civila, Prijedorčana i Kozarčana, koja su počinjena 1992. na Korićanskim stijenama na planini Vlašić. Svi ubijeni iz Prijedora do danas nisu pronađeni,