U Bosnu i Hercegovinu stigle prve vakcine BioNTech/Pfizera

U Bosnu i Hercegovinu stigle prve vakcine BioNTech/Pfizera

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas su dopremljene vakcine BioNTech/Pfizera, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX, javlja AA.

U spomenutom kontingentu nalazi se 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer. Ovo je prva isporuka za Bosnu i Hercegovinu putem globalnog mehanizma COVAX, ali i najveća od početka pandemije koronavirusa.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević izjavila je da će ove vakcine biti proslijeđene entitetima i Brčko distriktu.

“Ovo će cjepivo biti proslijeđeno entitetima, odnosno Republici srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko distriktu. Mi smo već pripremili i dostavili dokumentaciju kako bi carina što brže obavila svoj posao i kako bi cjepivo što prije napustilo zračnu luku”, rekla je Gudeljević, dodajući bi večeras trebalo stići i 26.400 doza vakcina AstraZenece.

“Iskreno se nadam da će u narednom razdoblju ostatak vakcina stići u redovnim intervalima i količinama koje će zadovoljiti potrebe Bosne i Hercegovine”, rekla je Gudeljević te dodala:

“Želim da svima nama poželim puno snage i strpljenja kako bi izdržali ovaj izazov i ovu pošast koja nas je snašla. Nadamo se da će vakcine koje su stigle pomoći u toj borbi i da ćemo ugledati ljepše dane.”

Izrazila je očekivanje da će Bosna i Hercegovina u narednom mjesecu dobiti nešto veću količinu vakcina od ove koja je danas stigla.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH ambasador Johann Sattler istakao je da je ova isporuka vakcina ključna za početak procesa oporavka.

“Ovo je prva od niza isporuka koje će doći u okviru mehanizma COVAX za koja je sredstva u cjelosti osigurala BiH, odnosno domaće vlasti, unatoč određenim globalnim zastojima zbog nestašice. Bosna i Hercegovina je druga zemlja na Zapadnom Balkanu koja, evo, dobija isporuke vakcina u okviru mehanizma COVAX. Svakako da je riječ o itekako važnom i dobrom danu za Bosnu i Hercegovinu. Moja druga poruka je da mehanizma COVAX ne bi uopšte bilo bez donacija cijelog niza donatora, prije svega, Evropske komisije i zemlja članica Evropske unije poput Njemačke i drugih koji su zajednički osigurali 2,2 milijarde eura. Moja treća poruka je da ova pandemija uzima danak i na građane i na ovu zemlju. Dolazak ovih vakcina predstavlja tračak nade i ključan je za početak procesa oporavka”, kazao je Sattler.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovin Ingrid Macdonald rekla je da je vrlo važno da je BiH dobila vakcine putem mehanizma COVAX.

“Upućujemo najiskrenije čestitke Ministarstvu civilnih poslova, jer znam da su to ljudi koji su neumorno radili da danas imamo ovu isporuku vakcina. Bosna i Hercegovina se priključila mehanizmu COVAX kao jedna od zemalja koja je sama platila svoje učešće i isporuku vakcina”, kazala je Macdonald.

Bosna i Hercegovina je putem mehanizma COVAX naručila 1,2 miliona doza vakcina.

Previous Kvalifikacije za SP: Remi u Helsinkiju
Next SAD čestitaju Bosni i Hercegovini što je uložila 13 miliona dolara u zdravlje građana

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Tužilac Brammertz: Nadamo se da će biti potvrđena veza s Beogradom tokom suđenja Stanišiću i Simatoviću

  Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz izjavio je u srijedu u Hagu kako je “vrlo zadovoljan” presudom kojom je čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić osuđen

NAŠI DANI

Reisu-l-ulema nakon napada na džemat IZ u Bielefeldu: IZ u BiH ima puno povjerenje u njemačke institucije

Povodom napada na Islamski kulturni centar Bošnjaka u Bielefeldu oglasio se reisu-l-uleme Husein ef. Kavazović te osudio ovaj vandalski čin ali istaknuo i povjerenje u njemačke institucije: – Islamska zajednica

NAŠI DANI

Federalna vlada opredijeljena za zapošljavanje 23.000 osoba (VIDEO)

  Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i šef ureda Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas danas su u Sarajevu predstavili Projekt podrške zapošljavanju u Bosni i Hercegovini,