U Bosnu i Hercegovinu stiglo ukupno 412.120 doza vakcina

U Bosnu i Hercegovinu stiglo ukupno 412.120 doza vakcina

U Bosnu i Hercegovinu je, računajući današnju isporuku od 31.500 doza vakcina Pfizer/BioNTech, stiglo ukupno 412.120 doza vakcina protiv koronavirusa.

Kontigent Pfizer/BioNTech vakcina koji je danas stigao na Međunarodni aerodrom Sarajevo kupljen je posredstvom mehanizma COVAX, putem kojeg je Bosna i Hercegovina naručila 1.232.000 doza vakcina.

U utorak je posredstvom istog mehanizma isporučeno još 32.760 doza BioNTech vakcina, te još 10.530 doza istog proizvođača preko EU4Health programa.

Posredstvom mehanizma COVAX je ranije u Bosnu i Hercegovinu stiglo 49.800 doza vakcina proizvođača Astra Zeneca i Pfizer/BioNTech, te još 10.530 doza vakcina Pfizer/BioNTech preko mehanizma EU4Health. Entitet Republika Srpska je nabavio 67.000 doza vakcina Sputnik V, te 80.000 doza vakcina Sinofarm.

Bosni i Hercegovini je donirano 40.000 doza vakcina Sinovac iz Republike Turske, 40.000 doza vakcina Astra Zeneca iz Republike Srbije, te 50.000 doza vakcina Sinofarm kao donacija iz Kine.

Najviše pristiglih vakcina, njih 130.000, je od proizvođača Sinofarm, zatim 108.720 doza vakcina Pfizer/BioNTech, 67.000 doza vakcina Sputnik V, 66.400 doza vakcina Astra Zeneca, te 40.000 doza vakcina Sinovac. Ukupan iznos do sada pristiglih vakcina dovoljan je za imunizaciju 12 posto ukupnog stanovništva Bosne i Hercegovine.

U narednom periodu se, pored unaprijed plaćenih doza vakcina preko mehanizma COVAX i onih koje bi trebale pristići preko EU4Health programa, očekuje dolazak još 50.000 doza vakcina koje je na poziv člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića donirala Malezija, 20.000 doza vakcina Astra Zeneca kao donacija Republike Hrvatske, te 4.800 doza vakcina kao donacija iz Slovenije.

U toku su i pregovori Vlade Federacije Bosne i Hercegovine sa više proizvođača o nabavci većih količina vakcina za potrebe imunizacije građana ovog entiteta.

Izvor: Agencije

Previous Zajednički iftar imama i sveštenika iz Istočne Hercegovine u Stocu
Next Sarajevo: Obnovljena fasada na zgradi stare Željezničke stanice na Bistriku

You might also like

NAŠI DANI

Suljagić i Jahić u Berlinu – Važno je da Njemačka podrži zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i saradnik za razvoj projekata saradnje Nedim Jahić ove sedmice su u službenoj posjeti Berlinu, gdje će se susresti sa predstavnicima Bundestaga, međunarodnim partnerima

NAŠI DANI

Na rad u Bosnu: Nijemac došao s porodicom

Novoimenovani visoki predstavnik Schmidt stigao u Bosnu i Hercegovinu Novoimenovani visoki predstavnik Christian Schmidt stigao je jučer sa porodicom u Bosnu i Hercegovinu. Po dolasku je posjetio manastir Tvrdoš kod

NAŠI DANI

Balje: Mi Bošnjaci da pravimo korake koji će nas spajati, jer su nas dosta drugi razdvajali

Premijer Kosova Ramush Haradinaj podržao je inicijativu bošnjačke koalicije „Vakat“ da se u Prištini otvori kancelarija za saradnju i vezu Kosova i Bosne i Hercegovine. Piše: Faruk Vele Koalicija ’Vakat’ je taj