U BPK-u Goražde Dan žalosti, obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu

U BPK-u Goražde Dan žalosti, obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu

 U Goraždu je danas obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu u periodu 1992 -1995. godina, a tim povodom u BPK-u Goražde proglašen je Dan žalosti.

Odlukom Gradskog vijeća Goražde od 18.05.2022, a na osnovu inicijative koju je ranije podnio vijećnik Amar Imamović,  14.maj utvrđuje se kao dan sjećanja na ubijenu djecu u Goraždu u periodu 1992-1995 godina.

Cilj obilježavanja Dana sjećanja na ubijenu djecu u Goraždu je odavanje počasti ubijenoj djeci, nedužnim žrtvama rata na prostoru Goražda u periodu od 1992.-1995. godine.

Prema dosad prikupljenim podacima u ovom periodu na prostoru  Goražda ubijeno je 149. djece, a ranjeno 428.

Obilježavanje  ističe vrijednosti koje su zaštićene međunarodnim pravom i prava čovjeka, vrijednosti koje su univerzalnog karaktera,bez obzira na prostornu i vremensku dimenziju u kojoj su izvršena krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićene međunarodnim pravom.

Ove godine po prvi put obilježava se 14. maj – Dan sjećanja na ubijenu djecu u Goraždu.

Program će trajati dva dana a započeo je danas 14. maja otvaranjem izložbe skulptura pod nazivom ‘’Majka’’  autora Jakuba Hubjera  Gradskoj Art galeriji. O izložbi su pored autora govorili i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović i ministrica za obrazovanje, mlade,nauku,kulturu i sport BPK-a  Adisa Alikadić Herić koja je otvorila izložbu. Podsjetili su na značaj obilježavanja ovog datuma, kao i na značaj čuvanja sjećanja na sve žrtve, kao i ratne strahote koje je narod Goražda proživljavao u periodu 1992.-1995.

Nakon toga je uslijedilo polaganje cvijeća na Spomen obilježju ubijenoj djeci na platou ispred Centra za kulturu Goražde, a u 13h održana je Javna tribina u Maloj sali Centra za kulturu.

Program će biti nastavljen u ponedjeljak (15.05.2023) u 10h kada će na Mostu Alije Izetbegovića biti održan performans djece ”Da rata ne bude” koji će biti nastavljen na Platou CZK.

Previous Izražena prednost - Erdogan iznad 50 posto podrške na izborima u Turskoj
Next Grad Tuzla obilježava 15. maj dan odbrane od agresora

You might also like

SPORT

Košarkašice Bosne i Hercegovine dočekane u sarajevskoj Vijećnici: Istakle važnost zajedništva te najavile nove uspjehe

Bosanskohercegovačke košarkašice na sjajan način su dočekane danas u sarajevskoj Vijećnici, gdje je održana konferencija za medije. Nakon gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, javnosti se obratio i Samir Avdić, ministar kulture

NAŠI DANI

Lendo o novoj vladi i sastanku sa Šmitom: Ponovio sam činjenicu da je neophodno taj proces voditi isključivo u okviru Ustava

Rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine sastalo se danas sa Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Na sastanku je razgovarano o okončanju procesa provedbe izbornih rezultata i formiranju novog saziva Vlade FBiH. -Tokom

NAŠI DANI

Manifestacija “Mladi ljiljani“: Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

  Muzej Alija Izetbegović povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine danas je organizovao manifestaciju “Mladi ljiljani”, javlja AA.  Adnan Žiško, direktor Muzeja Alija Izetbegović istakao je da