U Brčkom organizirana manifestacija ‘Dani Povelje’

U Brčkom organizirana manifestacija ‘Dani Povelje’

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Brčko i ove je godine prigodnim programskim sadržajima, a u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, podsjetila na godišnjicu nastanka Povelje Kulina bana.

U okviru manifestacije koja je nazvana “Dani Povelje” upriličeno je nekoliko kulturnih aktivnosti kojima se željelo ukazati na značaj bosanskog srednjovjekovlja, ali i bogatstvo narodne tradicije brčanskog kraja.

U skladu sa tom idejom profesorica bosanskog jezika Almira Omerović je za kolege iz struke, ali i sve zainteresirane, prezentirala svoj nagrađeni eTwinning projekat “Priče iz mog kraja” kojim je koristeći savremenu digitalnu tehnologiju predstavila nekoliko narodnih legendi iz brčanskog naselja Maoča. Nakon prezentacije projekta, profesorica Omerović je održala i radionice sa polaznicima Preporodovog Dramskog studija “Arlekino” kojima je pomoću različitih digitalnih oblika nastojala približiti usmenu narodnu književnost.

Danas je, na dan nastanka Povelje, za saradnike i prijatelje “Preporoda” organiziran izlet u podmajevičko selo Štrepci gdje se nalazi manja nekropola stećaka te neistražena nekropola koju narod naziva Svatovsko groblje. Domaćin u Štrepcima je bio predsjednik HKD “Napredak” Brčko fra Mirko Jozić koji je posjetiocima ispripovijedao narodnu legendu o nastanku svatovskog groblja, te im pokazao obližnju kapelu svetog Juraja i staru crkvu svetog Franje Asiškog u naselju Gornji Zovik.

Predsjednik BZK “Preporod” Brčko Edin Jašarević je kazao da brčanski “Preporod” već tradicionalno prigodnim sadržajima obilježava nastanak Povelje Kulina bana.

– Prošle godine smo učili bosančicu, a ove godine smo odlučili ukazati na kulturno-historijska bogatstva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Izučavali smo usmenu narodnu književnost, legende i predaje, te posjetili lokalitete na području Brčko distrikta za koje se vežu narodne legende. Na taj način smo pokušali ukazati na bogatstvo narodne riječi, ali i na činjenicu da Brčko ima mnogo turističkih potencijala koji su nedovoljno predstavljeni čak i lokalnoj javnosti. Nažalost, možemo primijetiti da su brojni spomenici prošlosti na području Brčko distrikta zapušteni te da ne postoji ozbiljan pristup zaštiti kulturno-historijskog bogatstva našega kraja – izjavio je za Jašarević za Fenu.

Previous Datum nastanka Povelje bana Kulina slavi se kao Dan Visokog i ZDK; prijedlozi da se uzme i kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Next Bošnjaci CG uoči izbora: Mi smo udarili temelje u izgradnji moderne, evropske Crne Gore

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Sarajevo: U Vijećnici otvorena izložba “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”

 Uz pokroviteljstvo predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i člana Predsjedništva Željka Komšića večeras je u sarajevskoj Vijećnici upriličeno otvaranje izložbe “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”, javlja AA. Izložbu

KULTURA I UMJETNOST

Umjetnica Smirna Kulenović: „Želim pokušati vratiti život na mjesto gdje su mnogi naši voljeni izgubili živote”

Ožiljci na zgradama i ljudima, ali i pustoš nakon razaranja koje je prije trideset godina donio rat na prostoru bivše Jugoslavije, i danas su jedan od najupadljivijih elemenata u mozaiku

BAŠTINA

Mak Dizdar je u svom djelu artikulirao specifičnu sliku Bosne

Vijekovima su pjesnici i umjetnici svjedočili o ljepotama, kulturi, običajima, ali i teškim periodima Bosne i Hercegovine. “Godinama me muči fenomen srednjovjekovnog čovjeka Bosne i njegove sudbine. Zato sam satima