U Brčkom organizirana manifestacija ‘Dani Povelje’

U Brčkom organizirana manifestacija ‘Dani Povelje’

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Brčko i ove je godine prigodnim programskim sadržajima, a u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, podsjetila na godišnjicu nastanka Povelje Kulina bana.

U okviru manifestacije koja je nazvana “Dani Povelje” upriličeno je nekoliko kulturnih aktivnosti kojima se željelo ukazati na značaj bosanskog srednjovjekovlja, ali i bogatstvo narodne tradicije brčanskog kraja.

U skladu sa tom idejom profesorica bosanskog jezika Almira Omerović je za kolege iz struke, ali i sve zainteresirane, prezentirala svoj nagrađeni eTwinning projekat “Priče iz mog kraja” kojim je koristeći savremenu digitalnu tehnologiju predstavila nekoliko narodnih legendi iz brčanskog naselja Maoča. Nakon prezentacije projekta, profesorica Omerović je održala i radionice sa polaznicima Preporodovog Dramskog studija “Arlekino” kojima je pomoću različitih digitalnih oblika nastojala približiti usmenu narodnu književnost.

Danas je, na dan nastanka Povelje, za saradnike i prijatelje “Preporoda” organiziran izlet u podmajevičko selo Štrepci gdje se nalazi manja nekropola stećaka te neistražena nekropola koju narod naziva Svatovsko groblje. Domaćin u Štrepcima je bio predsjednik HKD “Napredak” Brčko fra Mirko Jozić koji je posjetiocima ispripovijedao narodnu legendu o nastanku svatovskog groblja, te im pokazao obližnju kapelu svetog Juraja i staru crkvu svetog Franje Asiškog u naselju Gornji Zovik.

Predsjednik BZK “Preporod” Brčko Edin Jašarević je kazao da brčanski “Preporod” već tradicionalno prigodnim sadržajima obilježava nastanak Povelje Kulina bana.

– Prošle godine smo učili bosančicu, a ove godine smo odlučili ukazati na kulturno-historijska bogatstva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Izučavali smo usmenu narodnu književnost, legende i predaje, te posjetili lokalitete na području Brčko distrikta za koje se vežu narodne legende. Na taj način smo pokušali ukazati na bogatstvo narodne riječi, ali i na činjenicu da Brčko ima mnogo turističkih potencijala koji su nedovoljno predstavljeni čak i lokalnoj javnosti. Nažalost, možemo primijetiti da su brojni spomenici prošlosti na području Brčko distrikta zapušteni te da ne postoji ozbiljan pristup zaštiti kulturno-historijskog bogatstva našega kraja – izjavio je za Jašarević za Fenu.

Previous Datum nastanka Povelje bana Kulina slavi se kao Dan Visokog i ZDK; prijedlozi da se uzme i kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Next Bošnjaci CG uoči izbora: Mi smo udarili temelje u izgradnji moderne, evropske Crne Gore

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Počeli Dani naslijeđa Tuzlanskog kantona

Manifestacijom ”Kameni spavač” danas je u OŠ ”Đurđevik” obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina. Time su ujedno otvoreni i Dani naslijeđa Tuzlanskog kantona koje su podržala dva kantonalna ministarstva.

BAŠTINA

Oživljena nakon 260 godina: Saburina kuća u Sarajevu govori o veličini naših predaka

Saburina kuća, jedan od rijetkih sačuvanih stambenih objekata iz osmanskog perioda u Sarajevu, otvorila je vrata nakon 260 godina. Kuća je još 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom, ali je oživljena

BAŠTINA

Konjički Muzej drvorezbarstva čuva bh. baštinu sa UNESCO-ove liste (VIDEO)

Muzej drvorezbarstva umrežio je konjičke drvorezbare i objedinio svu tehniku i historiju zanata u jednu priču. Prilika je to, i primjer, za promociju bosanskohercegovačke kulturne, ali i svake druge baštine.