U Bužimu danas postavljanje kamena temeljca budućeg Muzeja 505. viteške brigade ARBiH

U Bužimu danas postavljanje kamena temeljca budućeg Muzeja 505. viteške brigade ARBiH

Nakon deset dugih godina priče oko izgradnje Muzeja 505-te viteške brigade i različitih prijedloga i inicijativa, danas možemo slobodno reći da će se Muzej graditi na Turbetu generala Izeta Nanića i svih poginulih pripadnika brigade.

Tim povodom općinski načelnik Mersudin Nanić primio je ovih dana predstavnike porodice našeg generala Izeta Nanića, te im prezentirao  idejni projekat Muzeja 505.Viteške brigade koji će se graditi na Turbetu generala Izeta Nanića, a nakon što je u ime porodice Nanić, Rasima Nanić poklonila zemljište za izgradnju ovog objekta od posebnog značaja za sve patriote države Bosne i Hercegovine.

Slika može predstavljati 6 osoba i ljudi stoje

Načelnik Nanić je tokom prezentacije idejnog projekta muzeja posebno naglasio da je pri kraju i izrada glavnog projekta kojeg radi projektno preduzeće „Saraj inžinjering“ počasnog građanina Bužima Nedžada Brankovića. Inače, izrada glavnog projekta Muzeja 505-te je poklon ovog preduzeća građanima općine Bužim. Istaknuta je i činjenica da za izgradnju muzeja postoje već osigurana sredstva, a 200.000,00 KM se nalazi na računu općine Bužim za ovu namjenu. U budžetu kantona planiran je iznos od 100.000,00 KM, a izvjesna su i sredstva Saudijskog fonda od oko 125.000,00 KM. Prema do sada urađenim proračunima vrijednost ovog projekta je veći od jednog milona KM što će biti zadatak i obaveza političkih predstavnika iz Bužima na svim nivoima vlasti da rade na iznalaženju sredstava za završetak projekta i otvaranje Muzeja brigade.

Na kraju prezentacije idejnog rješenja načelnik Nanić je najavio postavljanje kamena temeljca budućeg Muzeja, na godišnjicu osnivanja 505-te viteške brigade 15.08.2021. godine, te naglasio kako će ovom događaju prisustvovati i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, te brojni drugi zvaničnici svih nivoa vlasti. Polaganje kamena temeljca izgradnje Muzej sobe 505. viteške brigade najavljeno je za 18:45 sati, a sve u sklopu manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2021.”, koja se završava danas.

-„U ime porodice Nanić i pred duše našeg Izeta, svih šehida 505-te bužimske brigade, Petog korpusa i svih poginulih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine odlučili smo pokloniti zemljište za izgradnju muzeja kako bi buduće generacije znale za naše najbolje sinove i njihovu herojsku borbu u odbrani domovine“. – kazala je Rasima Nanić nakon prezentacije idejnog projekta.

Previous Šta su danas Vulin i Lukač radili u gradovima FBiH?
Next Bono Vox danas u 14.30 sati na Crvenom tepihu 27. Sarajevo Film Festivala

You might also like

NAŠI DANI

Godišnjica kakva priliči: Prva mostarska brigada, zaista ‘Slavna i Viteška’

Sinoć je uz potpuno drugačiji program od uobičajnog, u organizaciji Jedinstvene organizacije boraca Mostara, obilježena 32. godišnjica Prve mostarske brigade. U jedinstvenom ambijentu na mostarskim Šehitlucima upriličen je bogat program,

NAŠI DANI

Popularnost bosanskih piramida u Rusiji

Popularnost bosanskih piramida u Rusiji neprekidno raste. Prvo, luksuzno izdanje knjige “Sve piramide svijeta: od Gize do Bosanskih piramida” u tiražu od 5.000 primjeraka rasprodano je tokom 2015. godine. Drugo

NAŠI DANI

Nije odobren ulazak u našu zemlju evakuisanim Palestincima koji su u srodstvu sa bosanskim državljanima

Vijeće ministara BiH zbog nepostojanja kvoruma za rad i odlučivanje večeras nije donijelo Odluku o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uvjetima državljanima Palestine koji su srodnici državljana