U Donjem Vakufu predstavljena knjiga “Bosna i Bošnjaci – Od istočnog pitanja do genocida”

U Donjem Vakufu predstavljena knjiga “Bosna i Bošnjaci – Od istočnog pitanja do genocida”

U okviru manifestacije “Dani Ajvatovice” danas je u Donjem Vakufu predstavljena knjiga “Bosna i Bošnjaci – Od istočnog pitanja do genocida”, autora dr. Enesa Durmiševića. 

Riječ je o knjizi sadrži izabrane tekstove pisane i objavljene u dužem vremenskom periodu u zbornicima, godišnjacima i časopisima.

– Ja sam pokušao dati odgovore na pitanja koja postavlja naš narod. Zašto je došlo do agresije i užasnih zločina, te zašto nismo imali svijest o vlastitoj državi. Nastojao sam objasniti na način da ne bude zabluda formulisanih u rečenicu ‘Ja nisam nikom ništa kriv’, pa su upravo ti koji nisu ništa krivi otišli pod nož – rekao je autor Durmišević. 

Istakao je da nasuprot spomenutog uvjerenja o mogućem izbjegavanju zločina zbog toga što pripadnik jednog naroda nije nikom kriv stoji jedna velikodržavna politika.

– Nastojao sam sa svog aspekta osvijestiti neka od tih pitanja, a čitaoci će procijeniti koliko sam uspio u tome – poručio je profesor Durmišević.

Knjigom se tematizira pitanje utjecaja Istočnog pitanja na sudbinu balkanskih muslimana, genocidom nad Bošnjacima, ali i pitanjima trajanja Bošnjaka kroz tekstove o srednjovjekovnoj Bosni, ahdnami i Gazi Husrev-begovoj medresi.

– Ova knjiga rekapitulira profesorovo akademsko djelovanje i rad u prethodnih 30 godina. Ono što je najvažnije, aktuelna su štiva, nije nešto što je napisano prije 20 godina, pa ostalo u fiokama ili nešto što opterećava današnjeg čovjeka – poručio je dr. Ajdin Huseinspahić u svojstvu promotora. 

Ocijenio je da tekstovi iz ove knjige mogu probuditi interes za kvalitetnije sintetiziranje današnje društveno-političke situacije.

– Profesor stavlja fokus na Bošnjake i njihovo političko sazrijevanje, ali istovremeno i na one antibošnjačke retrogradne ideologije koje se, boreći protiv Bošnjaka, nastoje podijeliti Bosnu i Hercegovinu – istakao je dr. Huseinspahić.

U narednim danima će na području muftiluka travničkog biti realizovane i druge kulturne, društvene, edukativne i vjerske aktivnosti.

Centralna svečanost će biti upriličena na platoru Ajvatovice u nedjelju, 30. juna.

(MINA)

Previous Iman Avdić osma u Evropi na 400 metara slobodno
Next EURO 2024: Navijačima prije utakmica dijeljeni kačketi sa slikom kriške lubenice u znak solidarnosti s Palestinom

You might also like

BAŠTINA

Blago rukopisnog fonda Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

U rukopisnom fondu Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu nalazi se ukupno 10.561 rukopis na arapskom, turskom, perzijskom i bosanskom jeziku. Gazi Husrev-begova biblioteka trenutno ima oko stotinu hiljada bibliotečkih jedinica

HISTORIJA

TESTAMENT KRALJICE KATARINE, MIT ILI STVARNOST?

Povod eseju je šesto izdanje historijskog romana Ibrahima Kajana Katarina kraljica bosanska, kojim je autor na književni način ponovo aktualizirao pravnu problematiku mogućeg nasljeđivanja kraljevine Bosne. Osnovna motivacija pisanja ovog

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

“Muslimanske rezolucije” objavljene na engleskom jeziku

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB) i Centar za islam u savremenom svijetu (CICW) na Univerzitetu Shenandoah (Virginia, SAD) izdavači su nove publikacije pod naslovom “The Muslim Resolutions: Bosniak Responses