U FBiH u decembru 2021. prosječna neto plata 1.046 KM, a bruto plata 1.616 KM

U FBiH u decembru 2021. prosječna neto plata 1.046 KM, a bruto plata 1.616 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Federaciji BiH u decembru  2021. iznosila je 1.046 KM i nominalno je viša za 2,3 posto, a realno za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, izvještava Fena.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna neto plata u decembru 2021. nominalno je viša za 5,3 posto, a realno niža za 1,1 posto.

Analiza podataka prema djelatnostima KDBiH 2010 u decembru u odnosu na novembar 2021. godine pokazuje da su najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježile  ‘Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 17,6 posto,  te ‘Stručne, naučne i tehničke djelatnosti za 5,3 posto’,  podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

U isto vrijeme najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u djelatnosti ‘Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov’ za 3,2 posto,  i ‘Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane’ (hotelijerstvo i ugostiteljstvo) za 1,0 posto. 

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata za decembar 2021. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.616 KM i nominalno je viša za 2,1 posto, a realno za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plata za decembar 2021. godine nominalno je viša za 5,5 posto, a realno niža za 1,0 posto.

Previous Posljedica američkih sankcija: Prointer ITSS skinut s liste partnera Microsofta
Next Vučić odlikovao pisca koji je Karadžiću govorio: “U Sarajevu treba sve pobiti”

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosna je jedina država ovog dijela Evrope koja ima suficit s Austrijom

  Bosna i Hercegovina jedina je država ovog dijela Evrope koja ima suficit u razmjeni s Austrijom. I to već godinama.   Kako u razgovoru za „Dnevni avaz” prenosi Ulrike

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Potpisan i predstavljen strateški dokument za IT industriju

  Članovi BIT Alijanse danas su u Sarajevu potpisali „IT manifest“, dokument koji će dati svoj doprinos i konkretne prijedloge za pripremu budućih projekata i politika zakonodavne i izvršne vlasti

MADE IN BOSNIA-387

Firma Benedict iz V. Kladuše jača proizvodnju ventilacijske i elektro opreme, upošljavaju desetine novih radnika

  Firma Benedict iz Velike Kladuše, koja se bavi proizvodnjom ventilacijske i elektro opreme, uskoro će zaposliti 25 radnica i to u sektoru proizvodnje elektro opreme, rekao je eKapiji direktor firme Amir