U FBiH u decembru 2021. prosječna neto plata 1.046 KM, a bruto plata 1.616 KM

U FBiH u decembru 2021. prosječna neto plata 1.046 KM, a bruto plata 1.616 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Federaciji BiH u decembru  2021. iznosila je 1.046 KM i nominalno je viša za 2,3 posto, a realno za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, izvještava Fena.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna neto plata u decembru 2021. nominalno je viša za 5,3 posto, a realno niža za 1,1 posto.

Analiza podataka prema djelatnostima KDBiH 2010 u decembru u odnosu na novembar 2021. godine pokazuje da su najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježile  ‘Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 17,6 posto,  te ‘Stručne, naučne i tehničke djelatnosti za 5,3 posto’,  podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

U isto vrijeme najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u djelatnosti ‘Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov’ za 3,2 posto,  i ‘Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane’ (hotelijerstvo i ugostiteljstvo) za 1,0 posto. 

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata za decembar 2021. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.616 KM i nominalno je viša za 2,1 posto, a realno za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plata za decembar 2021. godine nominalno je viša za 5,5 posto, a realno niža za 1,0 posto.

Previous Posljedica američkih sankcija: Prointer ITSS skinut s liste partnera Microsofta
Next Vučić odlikovao pisca koji je Karadžiću govorio: “U Sarajevu treba sve pobiti”

You might also like

Ekonomija/Biznis

Racks Production Bosnia: Transportne korpe iz Jajca osvajaju svjetsku autoindustriju

Bosna i Hercegovina je u svijetu prepoznata kao zemlja sa dugom tradicijom i velikim iskustvom u automobilskoj industriji. Jedna od kompanija koja u svijetu opravdava taj status je RACKS PRODUCTION

Ekonomija/Biznis

Bingo u Janji otvorio novi objekat – pedeset novih radnih mjesta

Bingo nastavlja investicije u Semberiji: Osigurali pedeset novih radnih mjesta u hipermarketu Kompanija Bingo je u Janji otvorila prvi objekat sredinom 2015. godine. Od tada, do danas, osim u maloprodaju, investirali su

Ekonomija/Biznis

Domaća tekstilna industrija bogatija je za jedan sportski brend – Athos Sports Wear

  Tekstilna industrija u Bosni i Hercegovini bogatija je za jedan sportski brend pod nazivom Athos Sports Wear. Kako za Akta.ba kaže Damir Zulić, tvorac nove modne marke, riječ je