U Foči hapšenja za zločine iz ’92.

U Foči hapšenja za zločine iz ’92.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENA SLOBODE DVOJICA OSUMNJIČENIH ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU FOČE, 1992. GODINE

Osumnjičeni se terete za krivična djela ubistva, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, u ljeto 1992. godine.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, na području Foče, lišili su slobode osumnjičene:

– Novović Spomenko, rođen 1966. godine u Foči

– Pjano Borislav, rođen 1968. godine u Foči, uposlen kao aktivni policijski službenik MUP-a RS, Foča.

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i terete se da su u vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili krivično djelo-zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Osumnjičeni Novović tereti se da je u ljeto 1992. godine došao u kuću civila bošnjačke nacionalnosti, gdje se nalazilo 5 osoba, uglavnom staraca i starica rođenih oko 1920. godine, koje je lično usmrtio upotrebom hladnog oružja, te zapalio kuću zajedno sa leševima ubijenih civila.

Također, osumnjičeni Novović tereti se da je sudjelovao u ubistvu jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i nečovječnom postupanju prema dva civila.

Osumnjičeni Pjano tereti se da je, lično i direktno, zajedno sa drugim osobama, sudjelovao u nezakonitom zatvaranju 17 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, nakon čega su iz kuće izveli 11 civila, a preostale civile u kući ubili pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombe, nakon čega su kuću zapalili zajedno sa tijelima ubijenih, a preostale civile odveli u zatvoreništvo na području Foče, odakle su kasnije prebačeni na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH na području Trnova.

Nadalje, osumnjičeni Pjano se tereti za nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, te pljačku jedne žene bošnjačke nacionalnosti od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo-zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Nakon što budu privedeni postupajućem tužiocu, tužilac će ispitati osumnjičene te donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Previous Mljekara Fojnica Milk u posljednje dvije godine udvostručila proizvodnju
Next Lideri SDA, SBiH i BPS-a u Mostaru: Nadamo se da je Guzin budući gradonačelnik

You might also like

NAŠI DANI

‘Odbrana BiH – Igman 2019’: Evociranje uspomena i sjećanje na teške godine borbe

Sve je spremno za održavanje manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2019.”, koja će i ove godine, kako su danas u Sarajevu najavili organizatori, okupiti hiljade ljudi na planini Igman, javlja

NAŠI DANI

Novinarka RTL-a nakon učestalih napada na strane radnike u susjedstvu: ‘Naši fini zagrebački dečki. To je valjda ta kultura koja nam nije ni strana ni nepoznata’

U zadnjih mjesec dana najmanje sedmero stranih radnika je pretučeno, razbijene su im glave, prijetilo im se nožem, neke je grupa nasilnika bacila u jarak. Toga smo se i bojali.

NAUKA I TEHNOLOGIJA

U saradnji s Česima: BHANSA stručno usavršava 69 kontrolora letenja

NAJVEĆI TRENING PROJEKAT ŠKOLOVANJA KONTROLORA U HISTORIJI EVROPE POČEO POTPISIVANJEM UGOVORA O NABAVCI USLUGA STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA KONTROLORA LETENJA ZA POTREBE BHANSA-e Nakon provedenog postupka javne nabavke prošle sedmice je između