U Foči hapšenja za zločine iz ‘92.

U Foči hapšenja za zločine iz ‘92.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENA SLOBODE DVOJICA OSUMNJIČENIH ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU FOČE, 1992. GODINE

Osumnjičeni se terete za krivična djela ubistva, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, u ljeto 1992. godine.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, na području Foče, lišili su slobode osumnjičene:

– Novović Spomenko, rođen 1966. godine u Foči

– Pjano Borislav, rođen 1968. godine u Foči, uposlen kao aktivni policijski službenik MUP-a RS, Foča.

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i terete se da su u vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili krivično djelo-zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Osumnjičeni Novović tereti se da je u ljeto 1992. godine došao u kuću civila bošnjačke nacionalnosti, gdje se nalazilo 5 osoba, uglavnom staraca i starica rođenih oko 1920. godine, koje je lično usmrtio upotrebom hladnog oružja, te zapalio kuću zajedno sa leševima ubijenih civila.

Također, osumnjičeni Novović tereti se da je sudjelovao u ubistvu jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i nečovječnom postupanju prema dva civila.

Osumnjičeni Pjano tereti se da je, lično i direktno, zajedno sa drugim osobama, sudjelovao u nezakonitom zatvaranju 17 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, nakon čega su iz kuće izveli 11 civila, a preostale civile u kući ubili pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombe, nakon čega su kuću zapalili zajedno sa tijelima ubijenih, a preostale civile odveli u zatvoreništvo na području Foče, odakle su kasnije prebačeni na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH na području Trnova.

Nadalje, osumnjičeni Pjano se tereti za nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, te pljačku jedne žene bošnjačke nacionalnosti od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo-zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Nakon što budu privedeni postupajućem tužiocu, tužilac će ispitati osumnjičene te donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Previous Mljekara Fojnica Milk u posljednje dvije godine udvostručila proizvodnju
Next Lideri SDA, SBiH i BPS-a u Mostaru: Nadamo se da je Guzin budući gradonačelnik

You might also like

NAŠI DANI

Počela nastava u 88 osnovnih i 33 srednje škole u Tuzlanskom kantonu

Počela je nastava u 88 osnovnih i 33 srednje škole u Tuzlanskom kantonu. Prvi dan nove školske godine svečano je obilježen u Tuzli gdje su protokolarnim posjetama delegacije Vlade TK

NAŠI DANI

Vremenske prilike u Bosni i Hercegovini se smiruju

Nakon što su dijelovi Bosne i Hercegovine u potpunosti paralizovani zbog obilnih padavina, vremenske prilike u zemlji se polako smiruju, ali su rizici od elementarne nepogode i dalje na snazi,

NAŠI DANI

U Bihaću i Tuzli skupovi podrške Atifu Dudakoviću i drugima

  Skupovi podrške generalu Atifu Dudakoviću, komandantu 5. korupusa Armije RBiH, kao i njegovim saborcima održat će se danas u Bihaću i Tuzli. Oba skupa zakazana su za 12 sati.