U Foči obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

U Foči obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

Udruženje žrtava rata „Foča 92-95“, uz podršku partnerskih organizacija, danas je u Foči obilježilo 19. juni, Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Centralni dio programa održan je pred Sportskom salom „Partizan“, koja je tokom rata protiv Bosne i Hercegovine služila kao logor za žene i djevojčice, u kojem su žene sistematski silovane i zlostavljane.

Halida Konjo Uzunović, predsjednica Udruženja žrtava rata “Foča 92-95“ kazala je da tačni podaci o broju silovanih žena vjerovatno nikada neće biti poznati.

„Mnoge žene nikada neće progovoriti o tome, mnoge su skoro 30 godina nosile tu silnu bol i stigmu i traumu sa sobom. Progovorile su baš kad su uvidjele da mora iz njih izaći tuga, da se treba pričati, da se ne boje reći, da se ne osjećaju manje vrijednom“, naglasila je Uzunović.

Podsjetila je da je tokom rata u BiH silovano i seksualno zlostavljano više od 20.000 žena.

„Ratni zločin silovanja bio je ne samo oruđe etničkog čišćenja, sredstvo osvajanja teritorije, zločin protiv čovječnosti, nego je predstavljao prije svega čin mržnje prema ženama bošnjačkog imena. Zahvaljujući upornosti, borbenosti, hrabrosti žena Bosne i Hercegovine prvi put u historiji čovječanstva je jedan međunarodni sud, Haški tribunal, ustanovio silovanje kao ratni zločin“, rekla je Staša Zajović iz organizacije „Žene u crnom“ iz Beograda.

Žene iz Foče, članice Udruženja podržali su i predstavnici Goraždanskog muftijstva, bošnjačke zajednice u Foči, te potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

„Poruka je slijedeća, da ovaj dan moramo ovdje obilježiti, moramo svojim prisustvom svjedočiti da su se ovdje desili zločini i svojim prisustvom odati počast svim ubijenim i nestalim ženama, svim žrtvama seksualne torture“, poručila je Mahmutbegović.

Iz Foče je upućena i poruka da pravde i mira nema bez kažnjavanja svih zločinaca, obilježavanja mjesta stradanja, ali i uklanjanja murala sa likovima ratnih zločinaca iz ranijih ratova, koji od prošle godine na zgradama u Foči dočekuju porodice žrtava i preživjele prilikom obilježavanja ovakvih datuma.

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu ustanovljen je Rezolucijom 69/293 Generalne skupština UN-a iz 2015. godine. Na ovaj način države članice odlučile su podići svijest o potrebi okončanja seksualnog nasilja u ratu, ali i odati počast preživjelima seksualnog nasilja širom svijeta te istaći značaj svih onih koji su se hrabro posvetili borbi za iskorjenjivanje ove vrste zločina, a u toj borbi mnogi su i izgubili svoje živote.

Izvor: Agencije

Previous Izgradnja petlje kod Rijeke: Sarajevski Euro-Asfalt u poslu vrijednom 80 miliona eura
Next Trebinje: Mladi se odlučuju za život na selu (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Ulica “Srebrenica” u francuskoj metropoli

Grad Pariz je jednoj ulici u svom 20-om arondismanu dao to ime u znak sjećanja na “žrtve genocida u Srebrenici, koji je počinila Vojska Republike Srpske u julu 1995 kad

NAŠI DANI

Zeničani žele brendirati “Čimburijadu” i proglasiti je nematerijalnim dobrom Bosne i Hercegovine

  Forum građana Zenice, koji je jesenas inicirao obnovu i otvaranje za javnost parka „Kulin ban“ na Bilinom polju, započeo je aktivnosti na prikupljanju dokumentacije za proglašenje „Zeničke čimburijade“ nematerijalnom

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Zločin u Stupnom Dolu: Smrt 44 čovjeka bez sudske pravde

Na današnji dan, prije 24. godine, u subotu, 23. oktobra 1993. godine, u ranim jutarnjim satima postrojbe HVO Vareš, te jedinice iz Kiseljaka „Maturice“ i „Apostoli“, opkolili su selo Stupni