U Fojnici otvoren obnovljeni i modernizovani objekt Banje Reumal

U Fojnici otvoren obnovljeni i modernizovani objekt Banje Reumal

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u ponedjeljak je prisustvovao svečanom otvaranju obnovljenog i modernizovanog objekta Banja Reumal, a koji se nalazi u okviru kompleksa Lječilišta “Reumal” Fojnica, regionalnog lidera u banjskom liječenju i rehabilitaciji.  

Premijer Novalić je kazao da je u vrijeme pandemije koronavirusa bio u kontaktu sa izvršnim direktorom Reumala Alijom Mukačom, te da su razgovorali o planu oporavka od krize. Dodao je da je Vlada FBiH imala program pomoći turizmu, ali da banjska liječilišta nisu bila uvrštena.

– Za stavljanje banjskih liječilišta u taj program pomoći zaslužna je Fojnica i kriza u Fojnici kao i direktor Mukača koji je tražio pomoć od nas. Sve naše banje su dobile pomoć, a Fojnica je bila povod toga – kazao je premijer Novalić.

Dodao je da je Fojnica sama uspjela stati na noge, izaći iz problema, te da je njihova pomoć bila samo potreban vjetar u leđa.

– Danas stojimo pred djelom toga što smo zajedno radili. Ovu banju i ljepotu koju ovdje imamo moramo koristiti. Ovo su kapaciteti zbog kojih ljudi žele biti ovdje i bit ćemo vam uvijek na raspolaganju – zaključio je Novalić.

Nakon obilaska novootvorenog objekta “Banja”, premijer Novalić je obišao i Hotel “Reumal”.

Inače, za rekonstrukciju novootvorene „Banje“ uloženo je gotovo milion KM i bit će angažovano 50 radnika medicinske struke i drugog osoblja. Riječ je o objektu koji je zbog svoje specifičnosti liječenja i rehabilitacije teških bolesnika ali i kapaciteta, te stručnog osoblja, od posebnog značaja za Fojnicu, Bosnu i Hercegovinu, kao i ovaj dio Evrope.

“Banja” je jedini objekat te vrste čiji je ukupan kapacitet 140 kreveta, od kojih su skoro 50 kreveta ortopedski ležajevi za nepokretne i slabopokretne osobe, s prostorom za dječiju rehabilitaciju. Ponovnim otvorenjem ovog objekta svi oni dobijaju adekvatan i moderan prostor za liječenje i oporavak.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo kazao je da je lijepo u Fojnici vidjeti obnovljen i modernizovan objekat Banja Reumal, te da je još ljepše čuti da se otvara 50 radnih mjesta.

Previous Velež slavi 100 godina: Kodro, Kajtaz i Halilhodžić emotivno o jubileju
Next U toku pripreme za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, na Maršu mira oko pet hiljada učesnika

You might also like

ŽIVOT

Apel za pomoć u liječenju osmogodišnje djevojčice

Selma Sefer je osmogodišnja djevojčica iz Sarajeva koja je oboljela od virusa autoimunog hepatitisa sa CIROZOM JETRE (šifra bolesti: K73.9). Selma je provela dva mjeseca u bolnici dok joj je

TURIZAM

Turistički sajam u Emiratima: u Dubaiju velika zainteresovanost za posjete našoj zemlji, posebno u ljetnjem periodu

Od 24. do 27. aprila u Dubaiju (UAE) se održava jedan od najznačajnih svjetskih sajmova iz sektora turizma i putovanja, Arabian Travel Market. Sajam je pokrenut još davne 1995. godine

TURIZAM

FOTO Povratak turista na Baščaršiju

Posljednjih dana, posebno tokom prošlog vikenda, ohrabruju nas slike koje dolaze iz najuže gradske jezgre. Ulice su ispunjene turistima, kako domaćim tako i stranim koji se polako vraćaju svojoj omiljenoj