U Gazi Husrev-begovom hanikahu predstavljena ‘Majkina pisma’

U Gazi Husrev-begovom hanikahu predstavljena ‘Majkina pisma’

Izložba “Majkina pisma” akademske slikarke Šemse Gavrankapetanović, predstavljena je u Gazi Husrev-begovom hanikahu, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod.

Djela su motivisana ženskom angažovanošću, duhom, te pismenošću bosanske žene za vrijeme austrougarske vlasti.

Umjetnica je inspirirana sadržajem dokumenata iz zaostavštine svoje porodice, posebno pismima iz 1902. Begzade Bašagić-Gavrankapetanović, gdje se prezentira pismo begovica, ili žensko pismo, ali i otkriva profil ponosne bosanske žene, snažnog duha i odlučnosti u borbi protiv tadašnjeg austrougarskog okupacijskog režima.

“Bilo mi je jako drago kad sam u nekoj arhivi moje familije pronašla primjerke bosančice, kojom je pisala moja pranena. Ona je bila i obrazovana, i pismena, i samosvjesna, i hrabra i poduzetna da se bavi onim što je njoj bilo važno”, istakla je Gavrankapetanović.

“To pismo jeste bilo bosančica, jedna osobena varijanta bosanske ćirilice. Budući da je uglavnom bila prisutna unutar slavnih plemenitaških bošnjačkih porodica, begovskih dominantno, ona je bila poznata i pod imenom begovice”, pojašnjava Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod.

Želeći prezentirati vrijednost truda i umijeća, kroz specifične rukotvorine, ona i pismo i tkanje prezentira kao odu posvećenosti tišini, dok vrijedne ruke izrađuju vez, keru ili misao koja ispisuje begovicu.  

“Interesuje me ručni rad koji su žene, kao neku posljednju mogućnost neke slobode osvojile za sebe, s tim na neki način pokušale da estetiziraju svoju okolinu”, navodi Gavrankapetanović.

Izložba će nakon Sarajeva putovati širom Bosne i Hercegovine.

Videoprilog FTV.

Previous Novi Bingo u Banjaluci na 10.000 m2
Next Sting stigao u Sarajevo, sutra rođendanski koncert u Zetri

You might also like

BAŠTINA

Ploča sudije Gradiše: Dokaz postojanja sudstva u srednjovjekovnoj Bosni

Ploča koja se čuva u Muzeju grada Zenice, kao najvrjedniji artefakt, dokaz je postojanja sudskog sistema još u vrijeme bana Kulina. Ploča sudije Gradiše jedan je od najvažnijih dokaza koji govore

BAŠTINA

Simbol bosanskog prkosa: Znate li priču o Inat kući?

Svako ko posjeti glavni grad Bosne i Hercegovine obavezno posjeti i Inat kuću gdje se od 1997. godine nalazi tradicionalni bosanski restoran u kojem je zadržan autentični bosanski enterijer. Za

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Univerzitet u Sarajevu promovirao 4868 diplomanata i magistranata!

Svečana promocija diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu održana je u subotu 18. decembra 2021. godine u Bosanskom kulturnom centru (BKC). Na svečanosti su prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u