U Goraždu manifestacija „Dani otpora“: Sjećanje na višegodišnju opsadu i herojski otpor

U Goraždu manifestacija „Dani otpora“: Sjećanje na višegodišnju opsadu i herojski otpor

Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju ”Goražde – grad heroj svojim braniocima”, danas je počela tradicionalna Manifestacija „Dani otpora“.

04. (četvrtog) maja 1992. godine, tačno u 7 sati i 5 minuta, ispaljena je prva granata na grad, koja je pogodila zgradu Općine. Bio je to početak potpune opsade Goražda, koja je trajala 1.336 dana i u kojoj je ubijeno više od 4.000 ljudi, većinom civila. Stoga se ova Manifestacija organizuje u znak sjećanja na 04. maj, dan kada je počela opsada grada na Drini i kada stanovnici Goražda odaju počast svim herojima svoga grada i nevinim žrtvama agresorskih napada.

Građani Goražda od toga dana počinju borbu za opstanak i pravo da žive u slobodnoj zemlji ravnopravnih naroda – bez vode, struje, a u danima koji će doći, agresorske snage činile su sve da obustave i humanitarnu pomoć namijenjenu građanima Goražda – iako je zajedno sa Žepom, Srebrenicom i Bihaćem, UN Goražde proglasio „zaštićenom zonom“, napadi na grad nisu stali.

Opsada grada trajala je sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada se i definitivno pokazalo kako je ovaj prostor ostao neosvojiv za agresora.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe, o važnosti ovog datuma i samom otporu koji je pružen agresoru, prisutnima su govorili ratni komandant 31. Drinske brigade Armije RBiH  Abduselam Sijerčić Pelam i ministar za boračka pitanja BPK Eniz Halilović, nakon čega su prisutni u sklopu protokola obišli šehidsko mezarje u Kolijevkama, gdje su učenjem dove još jednom odali počast poginulim šehidima, a cvijeće je položeno i na Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995.

Među brojnim delegacijama i zvaničnicima cvijeće na spomen obilježje ”Goražde – grad heroj svojim braniocima” položio je i načelnik dr.sci. Muhamed Ramović.

U sklopu današnjeg programa u Velikoj sali Centra za kulturu održana je svečana akademija na kojoj su o važnosti 04. maja 1992. godine kao i o otporu kojeg su agresoru pružili goraždanski heroji, prisutnima govorili ratni komandant 31. Drinske brigade Armije RBiH  Abduselam Sijerčić Pelam, predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Obuća i Alma Mujagić Forto koja je u svom magistarskom radu ”Goražde u agresiji na BiH 1992 – 1995 godina” pisala o ratnim dešavanjima na našim prostorima između ostalog i o 4. maju 1992. godine i napadu na Goražde. Poslije svečane akademije u holu Centra za kulturu otvorena je Izložba ratnih fotografija i naoružanja iz kućnih radionica.

U sklopu kulturno-umjetničkog programa obilježavanja ovoga značajnog datuma, nastupili su učenici osnovnih škola Fahrudin Fahro Baščelija i Husein ef. Đozo, zatim učenici OMŠ Avdo Smailović, te mališani obdaništa Sunce i SOS Kinderdorf koji su također položili cvijeće na spomen-obilježju ”Goražde – grad heroj svojim braniocima”.

U petak 05. maja u okviru Programa planirana je posjeta i polaganje cvijeća na spomen-obilježju ”Goražde – grad heroj svojim braniocima” Udruženja Zlatni ljiljani Kantona Sarajevo, zatim će se u džamiji Kajserija proučiti Tevhid šehidima i poginulim borcima, a 06. maja u sklopu Programa održat će se tradicionalni pohod ”Tragom drinskih brigada”. Za 07. maj planirano je takmičenje u amaterskoj radiogonimetriji, dok će se 09. maja u sklopu Programa obilježiti ”Dan pobjede nad fašizmom” i ”Dan zlatnih ljiljana”.

Izvor: gorazde.ba

Previous Vodeći dizajner slavnog Opela Zvorničanin Nedžad Mujčinović
Next Privreda Bosne i Hercegovine: Rast u FBiH, u manjem bh. entitetu veliki nazadak

You might also like

NAŠI DANI

Obilne padavine uzrokovale probleme u Krajini: U Sanskom Mostu poplavljeno petnaestak stambenih objekata

Kiša koja danima pada izazvala je izlijevanje rijeka i oborinskih voda i u Unsko-sanskom kantonu. Situacija je najteža u Sanskom Mostu, gdje se izlila rijeka Bliha, u mjestu Alagića Polje

NAŠI DANI

Rast prometa u hotelijerstvu i ugostiteljstvu za skoro 24%!

Naša zemlja bilježi konstantan rast u oblasti turizma, a podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju i logično povećanje prometa u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva u većem entitetu Bosne i Hercegovine.

OTPOR BOSNE

Sarajevo: Obilježena 30. godišnjica odbrane naselja heroja – Sokolja

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je u naselju heroja – Sokolju obilježena 30. godišnjica odbrane od agresora, javlja Anadolija. Delegacije, članovi porodica poginulih, preživjeli saborci i građani okupili su