U Grčkoj zabranjena stranka čiji su pripadnici učestvovali i u genocidu nad Bošnjacima (Video)

U Grčkoj zabranjena stranka čiji su pripadnici učestvovali i u genocidu nad Bošnjacima (Video)

Apelacioni sud u Atini donio je presudu kojom je krajnje desničarska stranka Zlatna zora proglašena zločinačkom organizacijom, javlja AA

Nakon sudskog procesa koji je trajao pet godina, sud je donio presudu prema kojoj su lider Zlatne zore Nikos Mihaloliakos i njenih šest članova Ilias Kasidiaris, Yiannis Lagos, Giorgos Germenis, Ilias Panagiotaros, Panagiotis Iliopoulos i Nikos Papas “upravljali zločinačkom organiozacijom”, dok je za ostalih 18 optuženih utvrđeno da su “članovi zločinačke organizacije”. 

U narednih nekoliko dana će biti poznato s kakvim kaznama će biti suočpeni pripadnici Zlatne zore. 

– Visoke mjere sigurnosti –

Policijske snage poduzele su visoke sigurnosne mjere oko zgrade Apelacionog suda, gdje je vođen proces. Sve ceste oko suda su blokirane, a na tom području je za sigurnost bilo zaduženo 2.200 policajaca i snajperista. 

Više od 20.000 demonstranata, uključujući članove glavne opozicione stranke Siriza i Komunističke partije Grčke (KKE), političkih stranaka, sindikata, antifašističkih platformi i studenata uzvikivali su parole “Oni nisu nevini”, “Nacisti u zatvor”, “Dolje fašizam”… 

– Policija koristila suzavac –

Na Molotovljeve koktele koje su bacali demonstranti, policija je reagovala bacanjem suzavaca i korištenjem vodenih topova. 

Čelniku stranke Zlatna zora Mihaloliakosu i još 69 optuženika, uključujući neke bivše članove stranke i članove parlamenta, sudilo se za kaznena djela učešća i upravljanje kriminalnom organizacijom, pranje novca, ucjene, posjedovanje oružja bez odobrenja i organiziranje rasističkih djela nasilja. 

U atinskoj četvrti Keratsini, 2013. godine, George Rupakias, član stranke Zlatna zora, ubio je ljevičarskog pjevača Pavlosu Fissasu tako što mu je zabio nož u srce. 

Ministarstvo zaštite građana potom je pokrenulo istragu radi uključivanja krajnje desne stranke u zločinačku organizaciju. 

Na općim izborima održanim u Grčkoj prošle godine, Zlatna zora je osvojila 2,93 posto glasova napustivši tako parlament, jer nije uspjela preći izborni prag od tri posto.

Takis Michas, istaknuti je novinar i publicista, jedan od rijetkih grčkih intelektualaca koji su govorili i pisali o ulozi grčkih dobrovoljaca u ratu u Bosni i Hercegovini. Govori o dobrovoljcima i ratnim zločinima, analizira grčko-srpske odnose i Zlatnu zoru.

Razgovor za AJB iz 2015. godine.

Previous Ekološka udruženja: Poništena dozvola za izgradnju mHE na Buni velika pobjeda
Next Vrijednosti i ljepote bosanske prirode prepoznaje i svijet

You might also like

NAŠI DANI

Federalna vlada opredijeljena za zapošljavanje 23.000 osoba (VIDEO)

  Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i šef ureda Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas danas su u Sarajevu predstavili Projekt podrške zapošljavanju u Bosni i Hercegovini,

NAŠI DANI

Kongres SAD-a i Evropski parlament usvojili Rezoluciju o Srebrenici: Počast žrtvama Genocida i agresije

Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država jednoglasno je usvojio Rezoluciju o Srebrenici, kojom se zločin iz jula 1995. godine definira kao genocid. Rezolucijom 310, koju je Kongres SAD-a usvojio bez

NAŠI DANI

Dvadest i sedma manifestacija Slobodarski dani viteškog grada Bužima

Sinoć  je u Bužimu svečano započela 26. manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2022”.  Manifestacija je  kao i ranijih godina započela svečanim prijemom u Maloj sali doma kulture, posjetom  turbetu