U Grčkoj zabranjena stranka čiji su pripadnici učestvovali i u genocidu nad Bošnjacima (Video)

U Grčkoj zabranjena stranka čiji su pripadnici učestvovali i u genocidu nad Bošnjacima (Video)

Apelacioni sud u Atini donio je presudu kojom je krajnje desničarska stranka Zlatna zora proglašena zločinačkom organizacijom, javlja AA

Nakon sudskog procesa koji je trajao pet godina, sud je donio presudu prema kojoj su lider Zlatne zore Nikos Mihaloliakos i njenih šest članova Ilias Kasidiaris, Yiannis Lagos, Giorgos Germenis, Ilias Panagiotaros, Panagiotis Iliopoulos i Nikos Papas “upravljali zločinačkom organiozacijom”, dok je za ostalih 18 optuženih utvrđeno da su “članovi zločinačke organizacije”. 

U narednih nekoliko dana će biti poznato s kakvim kaznama će biti suočpeni pripadnici Zlatne zore. 

– Visoke mjere sigurnosti –

Policijske snage poduzele su visoke sigurnosne mjere oko zgrade Apelacionog suda, gdje je vođen proces. Sve ceste oko suda su blokirane, a na tom području je za sigurnost bilo zaduženo 2.200 policajaca i snajperista. 

Više od 20.000 demonstranata, uključujući članove glavne opozicione stranke Siriza i Komunističke partije Grčke (KKE), političkih stranaka, sindikata, antifašističkih platformi i studenata uzvikivali su parole “Oni nisu nevini”, “Nacisti u zatvor”, “Dolje fašizam”… 

– Policija koristila suzavac –

Na Molotovljeve koktele koje su bacali demonstranti, policija je reagovala bacanjem suzavaca i korištenjem vodenih topova. 

Čelniku stranke Zlatna zora Mihaloliakosu i još 69 optuženika, uključujući neke bivše članove stranke i članove parlamenta, sudilo se za kaznena djela učešća i upravljanje kriminalnom organizacijom, pranje novca, ucjene, posjedovanje oružja bez odobrenja i organiziranje rasističkih djela nasilja. 

U atinskoj četvrti Keratsini, 2013. godine, George Rupakias, član stranke Zlatna zora, ubio je ljevičarskog pjevača Pavlosu Fissasu tako što mu je zabio nož u srce. 

Ministarstvo zaštite građana potom je pokrenulo istragu radi uključivanja krajnje desne stranke u zločinačku organizaciju. 

Na općim izborima održanim u Grčkoj prošle godine, Zlatna zora je osvojila 2,93 posto glasova napustivši tako parlament, jer nije uspjela preći izborni prag od tri posto.

Takis Michas, istaknuti je novinar i publicista, jedan od rijetkih grčkih intelektualaca koji su govorili i pisali o ulozi grčkih dobrovoljaca u ratu u Bosni i Hercegovini. Govori o dobrovoljcima i ratnim zločinima, analizira grčko-srpske odnose i Zlatnu zoru.

Razgovor za AJB iz 2015. godine.

Previous Ekološka udruženja: Poništena dozvola za izgradnju mHE na Buni velika pobjeda
Next Vrijednosti i ljepote bosanske prirode prepoznaje i svijet

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Povodom Dana bosanske nezavisnosti – torta u obliku zastave sa ljiljanima

  Povodom Dana nezavisnosti, 1. marta, ispred sarajevske Katedrale podijeljena je torta građanima glavnog grada Bosne i Hercegovine. Najveća torta u obliku zastave s ljiljanima, dimenzija 3 x 1,5 metar,

NAŠI DANI

Ubistvo novinarke Al Jazeere naglašava tešku cijenu života Palestinca pod okupacijom

Dopisnica Al Jazeere koja je ubijena tokom izraelske racije na Zapadnoj obali bila je visoko cijenjena novinarka na Bliskom istoku čije je nepristrasno izvještavanje bilo poznato milionima gledalaca. Vijest o

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Prijedoru prvi put promovisana knjiga o stradanju Bošnjaka u ovom gradu

Promocija knjige “Mama, ovdje ima svjetla” autorice Mirvete Mrkalj-Durben iz sela Bišćani kod Prijedora, koja je kao i većina nesrpskog stanovništva 1992. godine bila prisiljena napustiti svoj dom i spas