U GS Ujedinjenih nacija se prvi put obilježava sjećanje na genocid u Srebrenici

U GS Ujedinjenih nacija se prvi put obilježava sjećanje na genocid u Srebrenici

-Dvonedeljnom Izložbom Memorijalnog centra Srebrenica u Ujedinjenim Nacijama u Njujorku simbolično smo počeli sa implementacijom Rezolucije o uspostavljanju Međunarodnog dana komemoracije i refleksije na genocid 1995 u Srebrenici.

Prvi put, u sali Generalne skupštine UN na Istriveru, ćemo sa grupom prijatelja i čelništvom Ujedinjenih nacija 11. jula obilježiti Međunarodni dan sjecanja na genocid 1995. u Srebrenici utvrđenom Rezolucijom Generalne Skupštine UN 23. maja ove godine. Dok postoje Ujedinjene Nacije taj dan će se obilježavati – da se ne zaboravi – da se ne dogodi – nikome – nikada više!, poručio je ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u, Zlatko Lagumdžija.

Ujedinjene nacije trenutno su domaćini izložbe posvećene žrtvama genocida u Srebrenici, otvorene od 1. do 12. jula. Organizirana od strane Stalne misije Bosne i Hercegovine pri UN-u, izložba služi kao dokaz o kontinuiranoj misiji Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Izložba je svečano otvorena 1. jula na svečanom prijemu koji je organizirao Nj. E. dr. Zlatko Lagumdžija, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN. Izložbu su otvorili Amra Begić, zamjenica direktora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari (SMC), i Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majki Srebrenice, koje su istaknule važnost izložbe u očuvanju historije te u borbi protiv neznanja i mržnje, ključnih elemenata za sprječavanje budućih genocida.

Nj. E. dr. Zlatko Lagumdžija je u svom govoru posebno zahvalio ključnim osobama prisutnima, uključujući Amru Begić, zamjenicu direktora Srebrenica-Potočari Memorijalnog centra (SMC), i Azira Osmanovića, kustosa i glavnog istraživača izložbe, obojicu preživjelih i sudionika snažne multimedijalne prezentacije. Lagumdžija je također pozdravio Muniru Subašić, predstavnika Majki Srebrenice, poznatu po svojoj neumornoj posvećenosti istini, pravdi i pomirenju.

“Danas prepoznajemo neprocjenjivu podršku Alici Nderitu, posebnoj savjetnici za prevenciju genocida, i Atulu Khareu, potpredsjedniku UN-a, čija je pomoć bila ključna u snalaženju u složenostima multilateralne diplomacije”, nastavio je Lagumdžija. Izrazio je zahvalnost državama članicama, predvođenim Njemačkom i Ruandom, za njihovu inicijativu u osnivanju Skupine prijatelja za komemoraciju i rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

“Ova izložba označava simbolični početak implementacije Rezolucije, vodeći do visokog komemorativnog događaja ‘Sjećanje na Srebrenicu’ 11. jula, koji će prvi put u UN-u obilježiti Međunarodni dan razmišljanja i komemoracije genocida u Srebrenici”, naglasio je Lagumdžija.

Osvrćući se na put ka usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici, Lagumdžija je prepoznao izazove u njenoj implementaciji, ali je naglasio ulogu izložbe u promicanju kulture memorijalizacije, ključne za prevenciju genocida, izgradnju mira i pomirenje.

Izložba genocida u Srebrenici stoji kao svjedočanstvo otpornosti, sjećanja i zajedničke potrage za pravdom, odjekujući svečanu zakletvu: Nikada više, nikome, nigdje.

Previous Posljednje uspomene na ubijene: Ibro Zahirović kamerom bilježio dešavanja u opkoljenoj Srebrenici
Next Poruka Parlamentu Bosne i Hercegovine: Država se urušava, smjena Vijeće ministara Bosne i Hercegovine - ODMAH

You might also like

NAŠI DANI

Reakcije na usvajanje nacrta zakona o tzv. VSTV-u entiteta RS: Traži se reakcija međunarodne zajednice

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija izjavio je za portal Radiosarajevo.ba kako je usvajanje nacrta zakona o tzv. VSTV-u entiteta RS očekivano, imajući u vidu ranije najave i šire

NAŠI DANI

Nakon ruskog veta u Vijeću sigurnosti UN: Međunarodna zajednica je opet izdala Bosnu i Hercegovinu

Baš kao i tokom 1990-ih i brutalne agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je neodlučnost i licemjerje međunarodne zajednice osokolilo agresore na BiH, a braniocima embargom na oružje zavezalo ruke,

NAŠI DANI

Grupa eksperata UN-a osudila izraelsko ‘kolektivno kažnjavanje’ Pojasa Gaze

 Grupa nezavisnih eksperata Ujedinjenih nacija osudila je u četvrtak nasilje nad civilima u Izraelu i “kolektivnu kaznu” osvetničkih napada na Gazu. Osuđujući “užasne zločine koje je počinio Hamas”, grupa je