U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba posvećena Armiji RBiH (FOTO)

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba posvećena Armiji RBiH (FOTO)

Izložba fotografija, ratnih zastava, amblema, obilježja i publikacija jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine i Komande 2. pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH (OSBiH) otvorena je večeras u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu.

Izloženo je 60 originalnih zastava jedinica Armije RBiH, više od 100 fotogafija, originalni ručni radovi boraca Armije RBiH, kao i amblemi i oznake jedinica Armije RBiH.

Major Elmir Mahmutbegović, oficir za kulturno-historijsko naslijeđe u Komandi 2. pješadijskog rendžerskog puka OSBiH, izjavio je da taj puk baštini identitet i vojno naslijeđe Armije RBiH, te da je jedan od bitnih zadataka Komande i bavljenje muzejskom djelatnošću.

Dodao je da Komanda puka permanentno radi na proširenju saradnje s institucijama koje se bave muzejskom i arhivskom djelatnošću, te najavio skoro formiranje muzeja 2. pješadijskog rendžerskog puka OSBiH.

Viši kustos Historijskog muzeja Amar Karapuš istakao je da ova izložba sadrži niz izvora za proučavanje historije s kraja 20. vijeka, te da materijal kojim raspolaže Komanda 2. pješadijskog rendžerskog puka OSBiH predstavlja značajan izvor za proučavanje novije historije, posebno s vojnog aspekta.

Izložba je organizirana u sklopu obilježavanja 24. godišnjice formiranja Armije RBiH i 11. godišnjice 2. pješadijskog rendžerskog puka OSBiH.

U Historijskom muzeju BiH bit će otvorena do 22. aprila.

Foto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHE

Fena, Foto: Didier TORCHE

 

Previous Košarkaška legenda: Bošnjak iz Sjenice savjetnik predsjednika Turske
Next Čas historije za učenike iz Viteza: U Ahmićima pušteno 116 bijelih balona za ubijene u masakru

You might also like

NAŠI DANI

Pravna država na djelu! Zukić i Fazlagić predati Tužilaštvu KS: stranačke kadrove zapošljavali u javna preduzeća

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, koji je uhapšen u sinoć u Sarajevu u nastavku policijske akcije “Bosna”, predat je danas u nadležnost Tužilaštva KS. – Nakon što su ispitani od

NAŠI DANI

Mostar: Skup podrške direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine

Grupa, kako tvrde, “neformalno organizovanih građana”, okupila se danas na mostarskom trgu Musala kako bi izrazila protest zbog hapšenja direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića. Okupljeni građani, njih nekoliko desetina,

NAŠI DANI

Slavo Kukić: Mostarsko-banjalučki dvojac čini sve da destruira Bosnu i Hercegovinu

Akademik Slavo Kukić kazao je za N1 kako se posljednjim posjetama Beogradu i Zagrebu izgubila strana Bosne i Hercegovine kao ravnopravnog partnera u međunarodnim odnosima, prije svega u odnosima sa