U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba posvećena Armiji RBiH (FOTO)

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba posvećena Armiji RBiH (FOTO)

Izložba fotografija, ratnih zastava, amblema, obilježja i publikacija jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine i Komande 2. pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH (OSBiH) otvorena je večeras u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu.

Izloženo je 60 originalnih zastava jedinica Armije RBiH, više od 100 fotogafija, originalni ručni radovi boraca Armije RBiH, kao i amblemi i oznake jedinica Armije RBiH.

Major Elmir Mahmutbegović, oficir za kulturno-historijsko naslijeđe u Komandi 2. pješadijskog rendžerskog puka OSBiH, izjavio je da taj puk baštini identitet i vojno naslijeđe Armije RBiH, te da je jedan od bitnih zadataka Komande i bavljenje muzejskom djelatnošću.

Dodao je da Komanda puka permanentno radi na proširenju saradnje s institucijama koje se bave muzejskom i arhivskom djelatnošću, te najavio skoro formiranje muzeja 2. pješadijskog rendžerskog puka OSBiH.

Viši kustos Historijskog muzeja Amar Karapuš istakao je da ova izložba sadrži niz izvora za proučavanje historije s kraja 20. vijeka, te da materijal kojim raspolaže Komanda 2. pješadijskog rendžerskog puka OSBiH predstavlja značajan izvor za proučavanje novije historije, posebno s vojnog aspekta.

Izložba je organizirana u sklopu obilježavanja 24. godišnjice formiranja Armije RBiH i 11. godišnjice 2. pješadijskog rendžerskog puka OSBiH.

U Historijskom muzeju BiH bit će otvorena do 22. aprila.

Foto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHEFoto: Didier TORCHE

Fena, Foto: Didier TORCHE

 

Previous Košarkaška legenda: Bošnjak iz Sjenice savjetnik predsjednika Turske
Next Čas historije za učenike iz Viteza: U Ahmićima pušteno 116 bijelih balona za ubijene u masakru

You might also like

NAŠI DANI

Biserko: Članstvo u NATO je spasilo Crnu Goru haosa

Odnos Srbije prema Crnoj Gori, može se reći, je manje više jedinstven, a svodi se na to da Crnogorci ne postoje i da je Crna Gora srpska zemlja. Crnogorstvo se

NAŠI DANI

NATO: Ostajemo predani partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom

NATO ostaje predan partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i pomirenju u zemlji, rečeno je iz sjedišta NATO-a u Briselu, prenosi AA. “Genocid u Srebrenici bio je jedan od najgorih zločina

NAŠI DANI

New York: Džaferović posjetio Memorijalni centar 9/11

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posjetio Memorijalni centar 9/11, položio cvijeće i odao poštovanje žrtvama terorističkog napada na Tornjeve blizance -Teroristički napad koji je izvršen 11. septembra 2001. predstavlja jedan