U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijena 8.572 učenika i studenta

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijena 8.572 učenika i studenta

Od 7. oktobra 2023. godine, kada su počeli izraelski napadi na Pojas Gaze, ubijena su 8.572 palestinska učenika i studenta u Gazi i 100 palestinskih studenata na okupiranoj Zapadnoj obali, objavilo je Ministarstvo obrazovanja Palestine, prenosi Anadolu.

U Pojasu Gaze, gdje izraelska vojska nastavlja s napadima od 7. oktobra, najmanje 8.572 učenika su poginula, a 14.089 ih je ranjeno, navodi se u vijesti palestinske novinske agencije WAFA, koja se poziva na podatke ministarstva.

Zabilježeno je i da je 100 palestinskih studenata poginulo, 494 povrijeđeno te 349 zarobljeno na okupiranoj Zapadnoj obali.

U Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali poginulo je 497 učitelja i članova uprava obrazovnih ustanova, 3.402 je ranjeno, dok je 109 pritvoreno.

U Pojasu Gaze bombardovane su 353 javne škole, univerziteta i univerzitetske zgrade i 65 škola koje pripadaju Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), od kojih su 93 potpuno uništene, a 139 je pretrpjelo značajna oštećenja.

Navedeno je također da je 57 škola na Zapadnoj obali pretreseno i uništeno, a 133 javne škole u Pojasu Gaze korištene su kao smještajni centri.

Više od 620.000 učenika u Pojasu Gaze lišeno je obrazovanja od početka izraelskih napada 7. oktobra, a većina učenika koji žive u teškim uslovima pati od trauma i psihičkih problema.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva u Gazi, u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra poginulo je 37.900 Palestinaca, uključujući najmanje 15.694 djece i 10.279 žena, dok je ranjeno 86.060 Palestinaca.

Izvor: Agencije

UN procjenjuje da će 250.000 ljudi morati napustiti Khan Younis

Previous Predsjednik Italije dočekao Bećirovića uz najviše državne i vojne počasti
Next U ZDK 839 slučajeva morbila, najviše u Kaknju, Zenici i Visokom

You might also like

NAŠI DANI

‘Divan čovjek’: Al Jazeerin Samer Abu­daqa ubijen u izraelskom napadu

“Al Jazeera Media Network najoštrije osuđuje napad izraelskih dronova na školu u Gazi koji je rezultirao ubistvom snimatelja Samera Abudaqe.” “Mreža smatra Izrael odgovornim za sistemsko ciljanje i ubijanje novinara

NAŠI DANI

Komšić primio u posjetu pobjednice najprestižnijeg međunarodnog takmičenja iz ljudskih prava u Strasbourgu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je u posjetu pobjednice najprestižnijeg međunarodnog takmičenja iz ljudskih prava u Strasbourgu Delilu Islamović, Lamiju Dedagić, Anesu Karaman i Eminu Kukuljac, dekanesu

NAŠI DANI

Ambasadorica Austrije u našoj zemlji uručila donaciju od 500.000 vakcina

Primopredaja donacije Republike Austrije Bosni i Hercegovini u vidu 500.000 AstraZeneca vakcina protiv COVID-19 obavljena je danas u Sarajevu. Dušan Kojić, koji se obratio uime Vijeća ministara BiH, odnosno Ministarstva