U Kaknju će na dan nezavisnosti biti otvoren muzej

Muzej u Kaknju bit će otvoren na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta 2015. godine, što predstavlja svijetlu tačku u vremenu kada se slične institucije zatvaraju širom BiH.

Prvog marta 2015. godine, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Kaknju će biti otvoren muzej.

Trenutno se radi na postavljanju eksponata u prostorijama Javne ustanove za kulturu i obrazovanje koje su adaptirane i prilagođene za muzejsku djelatnost. Na dan otvaranja bit će predstavljeni eksponati koji će biti vraćeni u Kakanj iz Muzeja Grada Zenica gdje su proteklih godina čuvani jer Kakanj nije imao muzejsku ustanovu, te drugi eksponati koji su prikupljeni u proteklih nekoliko mjeseci, a bit će upriličena i izložba slika stećaka.

Tako će u Kakanj biti vraćen i čuveni srednjovijekovni pečatni prsten sa ljiljanom koji je izrađen od zlata i legure, te brojni drugi predmet.

Zlatni srednjovijekovni pečatni prsten sa ljiljanom

U muzeju će biti postavljeni eksponati iz perioda srednjovijekovne Bosne i drugih perioda iz hiljadugodišnje historije bosanske države čiju kolijevku pronalazimo i na kakanjskim prostorima.

Muzej će sadržavati i eksponate koji će oslikavati historiju industrijskog razvoja Kaknja, predmete iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, predmete koje su donirali građani… U dvorištu muzeja već se nalazi lapidarij sa stećcima.

Na samom početku rada kakanjski muzej će imati određenu početnu postavku, no vremenom će se obogaćivati novim eksponatima što znači da će nakon određenog perioda steći respektabilnu muzejsku građu.

Muzej će djelovati u sastavu Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj.

Kakanj je grad koji se ponosi svojim kulturno-historijskim znamenitostima i činjenicom da su historičari i na ovim prostorima locirali kolijevku srednjovjekovne Bosne. No, sa posebnim žalom u Kaknju se dugo isticala činjenica da grad u kojem je pronađen čuveni Zgošćanski stećak nema svoj muzej.

(kakanj-x.com)

Previous Zastupnik u Parlamentu Australije Edhem Ed Husić nije zaboravio svoje korijene
Next Natura Food iz Balatuna postaje vodeći domaći i izvozni brend

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Izložbom ‘Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189.-1461. godine)’ otvoren Muzej bosanskog kraljevstva

”Muzej bosanskog kraljevstva“ otvorio je sinoć prvu muzejsku postavku “Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189.-1461. godine)” autora dr. Enesa Dedića, javlja AA. Izložba obuhvata vremenski period od 1189. do 1461.

KULTURA I UMJETNOST

Nagrađeni ‘Most mira’ prvi ekološki objekat u Bosni i na Balkanu

Omladinski Centar “Most mira”; arhitekte Vernesa Čauševića i mirovnog aktiviste Kemala Pervanića, dobio je prestižnu međunarodnu nagradu Lafarge Holcim za održivu izgradnju te Srebrnu medalju za Evropsku regiju. Nagrada Holcim

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Mostar: Održan okrugli sto povodom 50. godišnjice smrti Mehmedalije Maka Dizdara

U petak 24. decembra 2021. godine u Centru za kulturu Mostar Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ – Regionalno društvo Hercegovina organizirala je okrugli sto povodom 50. godišnjice smrti istaknutog bošnjačkog i