U Kaknju će na dan nezavisnosti biti otvoren muzej

Muzej u Kaknju bit će otvoren na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta 2015. godine, što predstavlja svijetlu tačku u vremenu kada se slične institucije zatvaraju širom BiH.

Prvog marta 2015. godine, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Kaknju će biti otvoren muzej.

Trenutno se radi na postavljanju eksponata u prostorijama Javne ustanove za kulturu i obrazovanje koje su adaptirane i prilagođene za muzejsku djelatnost. Na dan otvaranja bit će predstavljeni eksponati koji će biti vraćeni u Kakanj iz Muzeja Grada Zenica gdje su proteklih godina čuvani jer Kakanj nije imao muzejsku ustanovu, te drugi eksponati koji su prikupljeni u proteklih nekoliko mjeseci, a bit će upriličena i izložba slika stećaka.

Tako će u Kakanj biti vraćen i čuveni srednjovijekovni pečatni prsten sa ljiljanom koji je izrađen od zlata i legure, te brojni drugi predmet.

Zlatni srednjovijekovni pečatni prsten sa ljiljanom

U muzeju će biti postavljeni eksponati iz perioda srednjovijekovne Bosne i drugih perioda iz hiljadugodišnje historije bosanske države čiju kolijevku pronalazimo i na kakanjskim prostorima.

Muzej će sadržavati i eksponate koji će oslikavati historiju industrijskog razvoja Kaknja, predmete iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, predmete koje su donirali građani… U dvorištu muzeja već se nalazi lapidarij sa stećcima.

Na samom početku rada kakanjski muzej će imati određenu početnu postavku, no vremenom će se obogaćivati novim eksponatima što znači da će nakon određenog perioda steći respektabilnu muzejsku građu.

Muzej će djelovati u sastavu Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj.

Kakanj je grad koji se ponosi svojim kulturno-historijskim znamenitostima i činjenicom da su historičari i na ovim prostorima locirali kolijevku srednjovjekovne Bosne. No, sa posebnim žalom u Kaknju se dugo isticala činjenica da grad u kojem je pronađen čuveni Zgošćanski stećak nema svoj muzej.

(kakanj-x.com)

Previous Zastupnik u Parlamentu Australije Edhem Ed Husić nije zaboravio svoje korijene
Next Natura Food iz Balatuna postaje vodeći domaći i izvozni brend

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Film o bosanskom vitezu

Reditelj i scenarist Tarik Hodžić i producent Adnan Ćuhara, koji su zajedno radili na filmu “Scream for me Sarajevo”, objavili su ove sedmice teaser za njihov novi film “Bosanski vitez”

KULTURA I UMJETNOST

Mostarske škole obilježile Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Dramskim muzičko-plesnim performansom “Jedna si jedina, Bosna i Hercegovina” osnovne i srednje škole Grada Mostara obilježile su u srijedu navečer Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Svečanost je održana u Narodnom

Ekonomija/Biznis

Preduzeće ‘Bosna raste organski’ lani isporučilo 4 tone osušenog ljekovitog bilja na tržište Evrope

Preduzeće “Bosna raste organski” iz Dervente u prošloj godini isporučilo je četiri tone osušenog ljekovitog bilja na tržište Evrope, a koje je proizvedeno na parcelama u derventskom selu Bijelo Brdo.