U Kalesiji završen prvi montažni stambeni kontejner za građane Turske

U Kalesiji završen prvi montažni stambeni kontejner za građane Turske

U Kalesiji je danas predstavljen stambeni kontejner koji će krenuti u serijsku proizvodnju, a nakon čega će biti isporučeni u zemljotresom pogođena područja u Turskoj.

Mi smo napravili ovaj prvi kontejner da vidimo koliko će nas koštati i koliko vremena će trebati da se isti montira. Cijena potrebnog materijala je oko 2.200 KM, a naravno rad na sječenju materijala i sve drugo je urađeno gratis, odnosno besplatno od radnika koji su uposleni u kalesijskim kompanijama i koji su tu da pomognu, kazao je Mujo Mujkić – vijećnik u Općinskom vijeću Kalesija i član radne grupe koja je određena za provedbu ovog projekta.

Inženjer mašinstva koji je zajedno sa drugim kolegama bio uključen u crtanje i projekat Huso Atlagić ističe da je zadovoljan urađenim poslom, jer kontejner je dimenzija 3×2,40 metara i kao takav pogodan je za transport. Prema njegovim riječima u planu je da se uradi kontigent od 30 stambenih kontejnera, zašto je potrebno oko 66.000 KM, a vijećnici i privrednici do sada su na račun uplatili oko 38.000 KM.

Na današnjoj prezentaciji pozvani su kalesijski privrednici ali i građani da se odazovu pozivu i da izvrše uplatu sredstava na otvoren račun u NLB banci kako bi se mogao nabaviti potreban materijal za nastavak ovog projekta. Organizatori pomoći za narod Turske su optimisti i nadaju se da će 30 stambenih kontejnera uz pomoć građana i privrednika biti završeno u roku od 20 dana i kako bi isti mogli krenuti put Turske.

Predstavnici Općine Kalesija će u narednim danima obaviti razgovore sa odgovornim osobama u Ambasadi Turske u Sarajevu kako bi dobili sve potrebne dozvole ali i lokacije gdje su stambeni kontejneri najpotrebniji.  Kako je rečeno “Kuća prijateljstva” kako su ovi stambeni kontejneri dobili ime bit će novi dom za veliki broj porodica koje su izgubile krov nad glavom u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku. 


​​​​​​
Podsjećanja radi, Općina Kalesija je već ranije bratimljenoj Općini Talas koja se nalazi u regiji Kayseri iz budžetske rezerve izdvojila 20.000 KM na ime zbrinjavanja i pomoći ugroženom stanovništvu. 

Previous Visoke ocjene zvaničnika Međunarodne skijaške federacije za organizaciju Evropa kupa na Bjelašnici
Next Pečaćenje Tucakovića džamije u Neumu je isključivo političko pitanje, na potezu su političari

You might also like

NAŠI DANI

SAD: Bosanske piramide izmamile ovacije čitiri stotine ljudi u Arkansasu

  Već godinama se najveća američka konferencija posvećena susretu nauke i duhovnosti održava u organizaciji Earth Keeper. Tako je bilo i ove godine od 20.-22. novembra 2015. u Hot Springsu

NAŠI DANI

Bosanski košarkaški arbitar sudi finale OI u Tokiju između SAD-a i Francuske

Bosna i Hercegovina će imati svog predstavnika u velikom finalu turnira košarkaša na Olimpijskim igrama u Tokiju. Bosanskohercegovački arbitar Ademir Zurapović dijelit će pravdu u utakmici između reprezentacija Sjedinjenih Američkih

NAŠI DANI

Konaković u OHR-u lobirao za Dodika, strategiju osmislio Miroslav Lajčak

Ministar vanjskih poslova BiH i lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković u četvrtak ujutro posjetio je OHR kako bi kod visokog predstavnika Christiana Schmidta lobirao za Milorada Dodika, saznaje Istraga.ba