U KS ogorčenje potezima vlasti: Prvo se vakcinisali mimo reda, sad prijete građanima represijom ukoliko se ne vakcinišu

U KS ogorčenje potezima vlasti: Prvo se vakcinisali mimo reda, sad prijete građanima represijom ukoliko se ne vakcinišu

Veliki broj građana izrazio je zgorženost nakon što je potvrđena vijest da su članovi Vlade KS preko reda vakcinisani, i to Pfizer vakcinom.

Književnik i građanski aktivista Zvonimir Nikolić je putem društvenih mreža iskazao svoju ogorčenost.

– Kad si običan čovjek, sjedneš u auto i dva puta prevališ po 720 kilometara da dobiješ vakcinu u drugoj državi. Jer su u tom momentu u tvojoj državi bili nesposobni da ih nabave.

Kad si ministar i predsjednik Vlade kantona, dođe medicinsko osoblje u kabinet da te vakciniše. Nema veće fukare na svijetu od moralne fukare”, napisao je on.

Njegovo mišljenje dijele i drugi.

– Nakon što su ministre vakcinisali Pfizer vakcinom, i to u NJIHOVIM KABINETIMA, Vlada KS predlaže uvođenje restrikcija za nevakcinisane građane. Do sada neviđena drskost, poručila je putem društvenih mreža Rijana Jusufbegović, student-prorektor na Univerzitetu u Sarajevu i dobitnica Zlatne značke.

Bivši zastupnik u Parlamentu FBiH Kemal Beganović napisao je “Šefiku kineske kungfu vakcina, Forto na Pfizeru”.

– Neko ovom klovnu da objasni da nije toliki problem što su to krili već što su se vakcinisali. Onkološki pacijenti kojima je vakcina uskraćena zbog ovih klovnova primorani su da još uvijek čekaju kako bi se zaštitili. Da je ikakve pravde Edin Forto bi podnio ostavku, napisao je Ibrahim Delić na twitteru.

Ugledni bh. novinar Boro Kontić također je ogorčen.

– Ako se ova Kantonalna Vlada uspjela tajno vakcinisati u službenim prostorijama treba provjeriti da se oni tamo i ne drogiraju! Svoj ti pos'o!, napisao Boro Kontić, urednik i direktor Media centra – Sarajevo.

“Vidi ovog “mangupa” sto se ono ufuralo. Premijer Vlade Kantona Sarajevo vakcinise se u kabinetu sa svojim ministrima. Starci i bolesni na + 40 cekaju vakcinisanje u Zetri satima. Hoces gospodine kad krenes na odmor da ti i more donesemo u kabinet, da se ne mucis…Sram vas i stid bilo”, napisao je novinar Mimo Šahinpašić.

Reakcije iz politike


Reagirao je i zastupnik SDP-a u Skupštini KS Samir Suljević.

– Ako je istina da se dio Vlade Kantona Sarajevo mimo reda vakcinisao, dok su hiljade građana to morali raditi dok su u inostranstvu, osjećam stid i nevjericu. Vlada koja je uradila i radi puno u interesu građana Kantona Sarajevo je jednim potezom mnogo toga ukaljala. Najviše se izgubilo na onome što se najteže stječe, povjerenju. Najmanje što se može je izviniti se građanima. Očekujem hitno i nedvosmisleno obrazloženje, naveo je zastupnik Suljević.

Nezavisni blok Kantona Sarajevo izrazio je razočarenje i oštro osudio potez ministara u Vladi KS koji su se vakcinisali u svojim uredima i odvojeni od ostalih građana koje bi morali odgovorno predstavljati i s njima dijeliti istu sudbinu.

„Ovi ljudi građanima iz dana u dan serviraju razočarenja, a ovakvo ponašanje i odsustvo odgovornosti i brutalna zloupotrijeba pozicija predstavlja ponižavanje svih građana ovog kantona ali i uloga koje su im uime građana povjerene u Vladi KS.

Svjesni šta rade i posljedica koje slijede, pojedini ministri u Vladi Kantona Sarajevo kada su se vakcinisali po kancelarijama imali su na umu osudu javnosti pa su prekršili svoju praksu da sve što rade to slikaju i objave na društvenim mrežama, što je još jedan pokazatelj bezobzirnosti i dvoličnosti.

Da li je ovo još jedna potvrda kako njihov ukupan angažman predstavlja jednu veliku laž i manipulaciju a da je vakcinisanje po kancelarijama Vlade KS još jedna paradigma shvatanja obaveze, dužnosti i odgovornosti vladajuće strukture u KS svakako će pokazati građani na narednim izborima“, izjavio je Jasmin Šarić, predsjednik NB Kantona Sarajevo u saopćenju Press službe ove stranke.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto održao je danas press konferenciju. Govorio je, između ostalog, i o vakcinaciji članova Vlade Kantona Sarajevo zbog čega su u proteklom periodu bili izloženi kritikama.

O ministrima koji su se vakcinisali u zgradi Vlade KS je kazao:

“Jedan dio vlade se vakcinisao na svom radnom mjestu odmah nakon vlade. To je bio jedan četvrtak u julu gdje smo u konsultacijama sa medicinskim radnicima odlučili da se vakcinišemo i oni su došli u zgradu Vlade  KS gdje je jedan dio završio vakcinaciju. Trebali smo otići na Zetru, slikati se i objaviti”, dodao je Forto, prenose mediji.

Isti dan nakon što je ovo izjavio, premijer KS kazao je da Krizni štab Kantona Sarajevo predlaže represivne mjere kada je u pitanju vakcinacija građana protiv novog koronavirusa, prenijele su agencije.

 …Restriktivne mjere u smislu dolaska na posao, obavezne vakcinacije ili dokazivanje PCR ili drugim načinom testiranja. Ta odluka još nije donesena, izjavio je Forto.

(Vijesti.ba/MiruhBosne)

Previous Meksički režiser Franco: Nigdje nisam sreo publiku poput ove u Sarajevu
Next Inicijativu imamo, studiju imamo, samo letjelice za gašenje požara u FBiH nemamo

You might also like

NAŠI DANI

Sarajlije se rashlađuju vodom sa Sebilja; u Mostaru 42 stepena

Toplotni val i ekstremne vrućine zahvatile su i Bosnu i Hercegovinu. Temperatura zraka u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kreće se oko 35 stepeni, pa su Sarajlije sklonište od

NAŠI DANI

Komšić: Ako ih ne zaustavimo napravit će i ‘veliku Srbiju’ i ‘HB’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić već nekoliko dana se nalazi na sarajevskom KCUS-u, gdje je hospitaliziran zbog teške upale pluća. Na pitanje kao teče njegov oporavak Komšić je

NAŠI DANI

Stvarni razlozi “odgađanja” vojne vježbe: Srbija namjeravala u BiH poslati pripadnike 63. padobranske i 72. brigade za specijalne operacije

Ove dvije jedinice učesvovale su u borbenim akcijama u Bosni i Hercegovini početkom devedesetih. Niški specijalci djelovali u Sarajevu. Osim angažmana specijalaca iz Srbije, bila je planirana još jedna “diverzija”.