U Lukavcu otvoreno spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

U Lukavcu otvoreno spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

U Lukavcu je večeras otvoreno spomen obilježje i trg u ulici Žrtava genocida. Događaju su prisustvovali zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti općinskog, kantonalnog i federalnog nivoa.

Inicijator ideje bio je Samir Gabeljić, koji je kao petogodišnji dječak preživio genocid nad Bošnjacima Srebrenice i Podrinja.

Gabeljić je 15. aprila 2020. godine formirao Facebook grupu, a nakon što je ona dostigla broj od 8.372 člana odlučio je da zvaničnu inicijativu uputi Općini Lukavac. Naišao je, kako kaže, na razumijevanje u Općini Lukavac koja je sa 60.000 KM podržala realizaciju projekta, dok su Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih osoba obezbijedilo 50.000 KM, a Ministarstvo za boračka pitanja TK 20.000 KM.

“Ovo je jedna velika stvar za nas koji smo iz Srebrenice, odnosno generalno iz Podrinja jer genocid u Srebrenici nije samo nad Srebreničanima nego i nad svim ljudima koji su iz Podrinja a koji su se tu u tom momentu slili u Srebrenicu kao zaštićenu zonu UN-a. Ovo je nama velika stvar, ali ja ipak smatram da je ovo više urađeno za buduće generacije, da oni to ne zaborave, da im to bude stalni podsjetnik i trajni pečat“, kazao je Samir Gabeljić, inicijator izgradnje spomen-obilježja i ulice u Lukavcu.

Otkrivanje spomen-obilježja i ulice u Lukavcu dolazi nakon što je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i zločena, veličanje ratnih zločinaca…

“Bar će se prestati javno negirati onda kada bude kažnjivo. Naravno da oni koji još uvijek smatraju zločince svojim herojima, da oni koji u njima pronalaze uzore za svoju djecu, oni će uvijek negirati genocid i slaviti zločince. Čak su i ponosni na genocid. U većini slučajeva bitno je da se očisti javni medijski prostor, da se očiste javne institucije od negatora genocida, prije svega fašista“, kaže Edin Ramić, federalni ministar izbjeglih i raseljenih osoba.

Veliku podršku u implementaciji projekta inicijator plemenite ideje imao je od Općine Lukavac koja je obezbijedila lokaciju, a kasnije i finansijski podržala implementaciju.

“Ovo je poruka da želimo poštovati sve žrtve, a treba imati u vidu da žrtve koje su iz Srebrenice i koje su preživjele genocid da je to nešto posebno, da mi nećemo dozvoliti da se negiranjem genocida gradi bilo kakav odnos u našem društvu. Došlo je vrijeme kada je potrebno priznati i prepoznati sve žrtve, pružiti ruku mira i pomirenja, ali vrlo jasno kazati da oni koji negiraju ove stvari da im nije mjesto u našem društvu“, kazao je Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

Image

U Lukavcu je tokom dana organizirano niz prigodnih manifestacija, poput izložbe ilustracija i promocija knjiga, a upriličena je i rekreativna biciklistička trka ulicama grada.

Izvor: Agencije

Previous Mehmedović: KONAČNO POTVRĐENO DA JE MILOŠEVIĆ IZVRŠIO AGRESIJU NA BOSNU
Next Krajišnici vole konjički sport: Grlo „Thunder Rock“ pobjednik Velikih međunarodnih konjičkih utrka na hipodromu Drmaljevo

You might also like

NAŠI DANI

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini finansira pokretnu ambulantu u Gazi

  Islamska zajednica U Bosni i Hercegovini, putem britanske organizacije za međunarodni razvoj i pomoć „Human Appeal“, jučer je u Gazi pokrenula rad pokretne ambulante u kojoj građani mogu dobiti osnovnu

NAŠI DANI

Marjanović postao službenik Vlade RH

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednik stranke Za nove generacije Damir Marjanović imenovan je za direktora Instituta za antropologiju Zagreb čiji je osnivač Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske,

NAŠI DANI

Generalpukovnik Mašović u SAD istakao potrebu za unaprjeđenjem protivzračnih sistema zaštite neba Bosne i Hercegovine

Vojna delegacija Oružanih snaga BiH koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Senad Mašović, 07. aprila 2022. godine, okončala je prvi dio službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom prethodna tri dana