U Makedoniji novoizgrađeni most nazvan ‘Cvijet Srebrenice’

U Makedoniji novoizgrađeni most nazvan ‘Cvijet Srebrenice’

Premijer Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev pregledao je jučer završnu fazu izgradnje mosta na Pčinji kod Donjih Konjara (na relaciji od Kumanova prema glavnom gradu).

Premijer Zaev je u pratnji poslanika Zeqira Ramčilovića rekao da se pregled posljednje faze izgradnje mosta preko rijeke Pčinje koji povezuje Donje i Srednje Konjare poklapa sa Međunarodnim danom Bošnjaka, koji pripadnici ove zajednice u toj zemlji obilježavaju 28. septembra.

“Na inicijativu poslanika Zeqira Ramčilovića, Vlada je donijela odluku da most dobije naziv “Cvijet Srebrenice “, a na osnovu te odluke postavljene su oznake sa imenom mosta, čime se šalje poruka sjećanja i osude svakog genocida, da se ne zaboravi i ne ponovi”, rekao je premijer Zaev.

Premijer Zoran Zaev čestitao je Međunarodni dan Bošnjaka svim pripadnicima ove zajednice u Makedoniji.

“Bošnjaci su sastavni i neodvojivi dio bogatstva u našoj multietničkoj, multikulturnoj i multikonfesionalnoj državi, a njihov doprinos izgradnji i njegovanju našeg ‘Jednog društva za sve’ izuzetno je važan”, rekao je premijer Zaev u saopćenju.

Novi most u Donjinim Konjarama izgrađen je u potpunosti sredstvima Javnog preduzeća za državne puteve. Investicija je vrijedna nešto više od 60 miliona denara i sa svojom dužinom od 133 metra najduži je most koji povezuje regionalne puteve u toj zemlji.

Širine 7,96 metara, sa dvije trake i dva trotoara, most ispunjava sve standarde za saobraćaj i kretanje pješaka.

U posljednjoj završnoj fazi postavljena je “elastična ograda”, trotoar, uz most, a na ogradu mosta postavljene su osvijetljene signalne oznake, koje će biti završene kandelabrama, čime će se ovaj važan infrastrukturni objekt u potpunosti dovršiti.

Predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev primio je jučer delegaciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine koju predvodio član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Zaev i Džaferović na sastanku su naglasili da dvije zemlje dijele zajedničke interese i vrijednosti poput članstva u NATO -u i EU, te je u tom smislu premijer Zaev naglasio da je Sjeverna Makedonija spremna podijeliti s Bosnom i Hercegovinom iskustvo pristupanja proces za punopravno članstvo u Sjevernoatlantskoj alijansi.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 28092021_pvrsm_zaev_sredba_so_delegacijata_na_pretsedatelstvoto_na_bih_1.jpg

Premijer Zaev je naglasio da je od posebnog značaja što se ova posjeta održava na Međunarodni dan Bošnjaka, te obavijestio člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferovića da dolazi iz inspekcije posljednje faze izgradnje mosta “Cvijet Srebrenice” i simbolično i realno povezuje dva naselja u toj zemlji u kojima naši sunarodnici iz bošnjačke zajednice pretežno žive zajedno sa pripadnicima drugih zajednica iz makedonske, albanske i drugih zajednica.

Na sastanku je naglašeno da obje zemlje prepoznaju snažne potencijale za jačanje ekonomske saradnje te izrazile spremnost za nastavak priprema za uspostavljanje zračne linije između Sarajeva i Skoplja, koja je obustavljena zbog pandemije i za koju se očekuje da će potaknuti komunikaciju između dvije zemlje.

Zaev i Džaferović složili su se na sastanku da Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina imaju vrlo bliske veze iz prošlosti i da imaju zajedničke obaveze za zajedničku budućnost.

Džaferović je prisustvovao i Svečanoj akademiji u Skoplju povodom Dana Bošnjaka.

– Bošnjaci su ostali dosljedni svojim temeljnim načelima: sačuvati sliku Bosne i Hercegovine kao društva različitosti, istakao je tom prilikom.

Video: Fena

(MiruhBosne)

Previous Uspješna povratnička priča Behije i Asima Dedića iz Burnice (Bratunac)
Next Crteži Josipa Pospišila i ‘Stećci’ za Dane evropskog naslijeđa

You might also like

NAŠI DANI

Komšić: Vlasti Rs-a moraju prestati s rušenjem imovine povratnika u Kozarcu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je vlasti entiteta Rs da poštuju Dejtonski mirovni sporazum odnosno Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, s obzirom na to da se planiranom

NAŠI DANI

Direktor SZO za Evropu: Ministrica Turković i MVP su odigrali ključnu ulogu u diplomatiji vakcina na zapadnom Balkanu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, razgovarala je danas u Sarajevu sa Hansom Klugeom, direktorom Regionalne kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije

NAŠI DANI

Novalić: Formiran tim koji će Federaciji Bosne i Hercegovine nabaviti do 400.000 vakcina

Vlada Federacija BiH potvrdila je na današnjoj hitnoj sjednici formiranje tima koji će uime Federacije Bosne i Hercegovine sa proizvođačima pregovarati nabavku vakcina.  Za predsjednika “Ad hoc” tima izabran je