U MC-u Srebrenica postavljene ploče s informacijama od historijskog značaja

U MC-u Srebrenica postavljene ploče s informacijama od historijskog značaja

U kompleksu Memorijanog centra Srebrenica – Potočari postavljene su ploče s informacijama o onome šta se dogodilo na tim mjestima u julu 1995. godine, javlja AA.

Table su dvojezične, na bosanskom i engleskom jeziku, a raspoređene su tačno na onim mjestima koje imaju historijski značaj za Memorijalni centar, od ulaska u UN bazu u Potočarima do mjesta gdje su bile smještene izbjeglice u julu 1995. godine.

Portparolka Memorijalnog centra Srebrenica Almasa Salihović je kazala da su table odavno trebale da budu postavljene u Memorijalnom centru.

“Raspoređene su tačno na onim mjestima koje imaju historijski značaj za Memorijalni centar, od ulaska u UN bazu u Potočarima do mjesta gdje su bile smještene izbjeglice u julu 1995. godine. Imamo šest tabli koje imaju historijski značaj i koje opisuju šta se dešavalo na tim mjestima”, izjavila je Salihović za AA.

Naglasila je da su izuzetno važne zbog posjeta Memorijalnom centru.

“Ove ploče pružaju dodatno objašnjenje za posjetioce Memorijalnog centra, da imaju širu sliku o svemu što se dešavalo u kompleksu bivše Fabrike akumulatora u Potočarima”, istakla je Salihović.

Poručila je da su ploče putokaz onima koji odluče da posjete Memorijalni centar u Potočarima.

“Malo ljudi zna da je u sklopu Memorijalnog centra 2012. pronađena masovna grobnica iz koje je ekshumirano pet tijela”, izjavila je Salihović.

Navela je da rade na mnogo projekata, među kojima je i prikupljanje predmeta ubijenih u genocidu u julu ‘95.

“Još jedan projekat je prikupljanje predmeta preko šume, gdje je prolazila trasa ‘marša smrti’ u julu 1995. godine. Cilj nam je da Memorijalni centar postane i istraživački centar za sve one koji žele da istražuju, žele dijalog. Iako je ovo mjesto koje čuva sjećanje na ubijene u genocidu, mi želimo da proširimo naše kapacitete i budemo i istraživački centar u regionu”, pojasnila je Salihović.

Jedna od tabli je “Cesta” na kojoj piše da su pripadnici vojske i policije Republike srpske 12. i 13. jula 1995. godine na ovoj cesti, pored same baze UN-a, u prisustvu holandskih vojnika UNPROFOR-a odvojili najmanje 2.000 muškarca i dječaka od njihovih porodica. Jedan broj muškaraca i dječaka je ubijen na licu mjesta u Potočarima, a najveći broj je odveden na područje Bratunca i Zvornika gdje su sistematski ubijani u danima koji su uslijedili.

Tu je i ploča s natpisom “Kapija baze UN-a”. Na tom mjestu se nalazio glavni ulaz u bazu Holandskog bataljona UNPROFOR-a.

“Holandski vojnici su 13. jula 1995. godine sproveli i predali kroz ovu kapiju više od 6.000 izbjeglica u ruke vojsci i policiji Republike Srpske. Kako su izbjeglice prolazile kroz kapiju vojska i policija Republike Srpske, u prisustvu vojnika Holandskog bataljona UNPROFOR-a, odvajaju nekoliko stotina muškaraca i dječaka od žena i djece. Svi muškarci i dječaci koji su istjerani iz baze su narednih dana mučeni i ubijani na nekoliko lokacija na području Bratunca i Zvornika”, napisano je na ploči.

“Otvor u ogradi”, jedna je od šest info ploča postavljenih u Memorijalnom centru.

“Pripadnici Holandskog bataljona UNPROFOR-a su na ovom mjestu prorezali otvor u ogradi, kroz koji je istog dana u bazu, nakon zatvaranja glavnog ulaza, ušlo oko 2.000 izbjeglica. Pred kraj dana 11. jula pripadnici Holandskog bataljona UNPROFOR-a su aparatom za varenje zatvorili prolaz u ogradi. Tog istog dana, nekoliko stotina izbjeglica je dovezeno u bazu od strane Holandskog bataljona koji se povlačio iz Srebrenice u Potočare. Više od 20.000 izbjeglica je bilo prisiljeno ostati izvan baze gdje su narednih dana mučeni i zlostavljani od strane pripadnika vojske i policije Republike Srpske. Za oko 6.000 izbjeglica kojima je dozvoljen ulazak u bazu UN-a relativna sigurnost je trajala nepuna dva dana. Trećega dana, 13. jula, Holandski UNPROFOR je sve izbjeglice istjerao iz baze i predao ih u ruke vojsci i policiji Republike Srpske”, napisano je na ploči.

Tu je i ploča s natpisom “Masovna grobnica POT 07 SRN”, lokacija masovne grobnice ekshumirane 2. augusta 2012. godine od strane Instituta za nestale osobe BiH. Pronađeni su posmrtni ostaci pet osoba koje su identifikovane pomoću DNK analize i ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. S obzirom na to da holandske vlasti nisu nikada objavile zvaničnu informaciju o uzrocima smrti žrtava, tačne okolnosti njihove smrti ostaju nepoznate do daljnjega. Međutim, utvrđeno je da se radi o žrtvama genocida iz jula 1995. godine.

“Plavi hotel”, jedna je od šest ploča na kojoj je napisano: “Početkom februara 1994. godine, ovu zgradu je Holandski bataljon UNPROFOR-a koristio kao garažu, a u jednom dijelu je bio smješten i jedan broj holandskih vojnika sve dok Holandski bataljon nije napustio Potočare te u UN bazu Pleso u Zagrebu stigao 22. jula 1995.”

Jedna od njih je i “Komanda Holandskog bataljona UNPROFOR-a”.

Holandski bataljon UN-a je bivšu fabriku akumulatora pretvorio u svoju glavnu bazu, koja se također zvala i “Charlie Company” koja je bila operativna u periodu februar 1994. godine do 21. jula 1995. godine. Danas služi kao muzejski dio Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i trajni je podsjetnik odgovornosti i neuspjeha UN-a i međunarodne zajednice u nesprečavanju genocida u julu 1995. godine.

Previous Oporavlja se industrijska proizvodnja, pojedini sektori prednjače
Next AHM iz Lukavca lansirao sopstvenu mašinu na tržište Evropske unije

You might also like

NAŠI DANI

Svečana ceremonija polaganja zakletve kadeta GP Bosne i Hercegovine

  Granična policija Bosne i Hercegovine, 29. marta 2019. godine u Sarajevu, upriličila je svečanu ceremoniju polaganja zakletve Devete klase kadeta ove policijske agencije. Stotinu kadeta pohađalo je osnovnu policijsku

NAŠI LJUDI

Ahmed Husagić, predsjednik Pokreta Snaga domovine: 200.000 birača iz dijaspore promijenilo bi politički pejzaž u domovini

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) je pocetkom maja donijela odluku o raspisivanju i održavanju Opštih izbora 2022. godine, a zakazani su za nedjelju, 2. oktobra ove godine. Izbori

NAŠI DANI

Sarajevski festival turizma: 13.000 palačinki za Guinnessov rekord

  Na platou Centra Skenderija u Sarajevu jutros u 7,30 sati krenuo je pohod na obaranje Guinnessovog rekorda u serviranju palačinaka. Udruženje kuhara u Bosni i Hercegovini i klub ljubitelja