U Mekku stigle sve hadžija iz Bosne i Hercegovine, danas će obaviti i umru

U Mekku stigle sve hadžija iz Bosne i Hercegovine, danas će obaviti i umru

Sve hadžije iz Bosne i Hercegovine koje će ove godine obaviti hadž, petu islamsku dužnost, jutros su stigle u Mekku.

Među njima su i ovogodišnji reisul-hudžadž mr. Nusret-ef. Abdibegović, ostatak rukovodstva Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te preostalo ljekarsko osoblje.

Stručni saradnik Ureda za hadž i umru Sadžid-ef. Ramić izjavio je kako je u posljednjem avionu došlo 159 hadžija, što ukupno čini 2224 od planinarnih 2225 državljana naše zemlje koji će obaviti hadž.

– Nažalost, jedna hanuma iz zdravstvenih razloga morala je odustati u posljednji tren i molim Allaha, dž. š., da joj da zdravlje i da, ako Bog da, bude u mogućnosti da u što skorije vrijeme obavi hadž – kazao je Ramić.

Dosadašnju realizaciju hadža ocijenio je veoma uspješnom, i u dijelu koji je se odnosio na Bosnu i Hercegovinu i ispraćaj hadžija, ali i u onom dijelu koji se odnosi na Saudijsku Arabiju, od slijetanja aviona, prevoza hadžija i njihovog smještaja u hotel u Mekki.

– U narednim satima ćemo krenuti put Haremi-šerifa da bismo obavili obred umre, kako bismo se u periodu koji slijedi pripremili za skorašnji polazak prema Arefatu i obavljanje hadžskih obreda – kazao je Ramić.

(MINA) 

Previous U Konjicu na svečan način otvoreno Evropsko rafting prvenstvo
Next Tahirović: Brammertz u izvještaju VSUN-a naveo da osumnjičeni ratni zločinci i dalje nalaze utočište u Srbiji

You might also like

DUHOVNOST

U Ljubuškom obnovljena Krehića džamija: Nakon 79 godina ugostila klanjače

Ljupki gradić, kako ga u svojim kolumnama nazva uvaženi dr Halid  Sadiković, obnovio je i oživio još jednu od svojih dzamija!   Sinoć 18.06.2017. godine nakon punih 79 godina klanjan

DUHOVNOST

Učesnici ”Marša mira“ bajram-namaz klanjali u Liplju

Brojni učesnici ”Marša mira“, koji su u petak ujutru iz Nezuka, kod Sapne krenuli prema Potočarima, u Bosni i Hercegovini, jutros su klanjali bajram-namaz u kampu u Liplju, javlja AA.

BAŠTINA

Čajniče: Sve spremno za otvorenje Sinan-begove džamije

“Bog je lijep i voli ljepotu”, moto je svečane manifestacije koja će 12. jula biti održana povodom otvorenja obnovljene Sinan-begove džamije u Čajniču. Sve je spremno za održavanje ove svečanosti