U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari dodijeljene novinarske nagrade ‘Nino Ćatić’

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari dodijeljene novinarske nagrade ‘Nino Ćatić’

Peta dodjela novinarske nagrade “Nino Ćatić” održana je danas u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, u sklopu godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici. 

Dino Durmić, jedan od inicijatora dodjele ove nagrade, kazao je da je ponosan što je u pitanju peta dodjela nagrade „Nino Ćatić“, te što je od prošle godine nagrada međunarodnog karaktera.

–  Prijavljuju se novinari iz BiH i zemalja regiona. Pristiglo nam je nešto više od 80 radova, a dobitnike nagrada birali su članovi međunarodnog žirija. Drago nam je što njegujemo sjećanje na kolegu Ninu Ćatića i obilježavamo i čuvamo sjećanje na genocid u Srebrenici  – kazao je Durmić.

Dodaje da je dobitnik nagrade za najbolji vlog Mersiha Bešić, za najbolju fotografiju nagradu je dobio Ahmet Bešić, a nagradu za najbolji pisani tekst dobio je Dragan Bursać. Nagradu za najbolji televizijski prilog dobio je novinar FTV-a Hasan Gabela, dok je najbolji radijski prilog imala Koraljka Kurcenberger sa BH Radija 1.

Jedan od inicijatora dodjele ove novinarske nagrade, Emina Hodžić napominje da je bitno spominjati svaku nevinu žrtvu genocida kako se to nikada ne bi ponovilo.

–  Nažalost, ponovo svjedočimo svemu tome u Gazi i Ukrajini. Dolaze nam nestvarne scene onoga što smo već vidjeli ovdje. Nismo završili priču u BiH i vjerovatno je nikada nećemo ni završiti. Posmrtni ostaci još nisu pronađeni, još je mnogo ljudi koje ovdje treba ukopati – kazala je Hodžić.

Dodala je da mediji mogu pomoći da glas, odnosno poruka, dospije do svakog dijela svijeta i da nagrada „Nino Ćatić“ doprinosi tom cilju.

Ovogodišnji konkurs za dodjelu novinarske nagrade ‘Nino Ćatić’ objavljen je u pet kategorija na temu “Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici – nova šansa za katarzu i civilizacijsko postignuće!”.

Izvor: federalna.ba/Fena

Previous EURO 2024: Engleska pobjedom protiv Holandije ostvarila plasman u finale
Next Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

You might also like

NAŠI DANI

Alija Tabaković zajednički kandidat probosanskih stranaka za načelnika Srebrenice

Alija Tabaković će biti zajednički kandidat probosanskih stranaka za načelnika Opštine Srebrenica na Lokalnim izborima 2020. godine. Odluka je to oko koje su se usaglasili predstavnici probosanskih političkih stranaka u

NAŠI DANI

Burno u Beogradu: “Uhapsite Vučića” (Video)

Na stotine građana okupilo se večeras u Beogradu zbog najave da će u petak biti uveden policijski sat kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Građani su zaustavili saobraćaj pored platoa

RIJEČ

Spomenik Mehmed-paši Sokoloviću: Srbovanje i mitomanisanje u Višegradu

U Višegradu je danas popodne, na šetalištu između takozvanog Andrićgrada i mosta Mehmed-paše Sokolovića, otkriven spomenik Mehmed-paši Sokoloviću. Sokolović je bio veliki vezir Osmanskog carstva u 16. vijeku, iz srednjovjekovnog