U Mostaru obilježen Međunarodni dan nestalih

U Mostaru obilježen Međunarodni dan nestalih

Simboličnim bacanje ruža sa Starog mosta u ponedjeljak je u Mostaru obilježen Međunarodni dan nestalih. 

Video: Fena

-Udruženja koja okupljaju porodice nestalih i ubijenih u genocidu u Srebrenici, svjedoci genocida u Srebrenici, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, istraživači, aktivisti i građani Srebrenice, u zajedničkoj izjavi povodom 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih osoba, ističu da traže svoje najmilije i da nikada neće odustati od istine. 

-Međunarodni dan nestalih danas je obilježen na lokalitetu Buk Bijela kod Foče, na kojem je 2006. godine pronađena masovna grobnica sa tijelima ubijenih Bošnjaka. U blizini mjesta na kojem su strijeljane žrtve iz Kazneno-popravnog doma (KPD) Foča položeno je cvijeće te odata počast stradalima.    

Salkić: Pozivamo one koji znaju da kažu gdje se nalaze masovne grobnice

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, uputio je danas poruku povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, u kojoj je pozvao sve nadležne institucije i organizacije, ali i građane, da daju još veći doprinos u traženju nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, javlja AA.

“U proteklih 26. godina od okončanja agresije, umjesto uključivanja svih u proces traženja nestalih, mi smo bili suočeni sa procesom prikrivanja počinjenih zločina. Masovne grobnice napravljene tokom agresije, uz upotrebu jedinica Vojske RS, uz znanje civilnih vlasti, prekopavane su, tijela prenošena na druge lokacije i skrivana u sekundarne i tercijarne masovne grobnice”, poručio je Salkić.

Naveo je kako te poslove nisu mogli raditi pojedinci, već sistem, te kako se, nažalost, grobnice sa tijelima ubijenih bošnjačkih civila još uvijek se kriju. Istražitelji ne uspijevaju doći do tijela nestalih jer nailazimo na kolektivnu šutnju o zločinima i mjestima gdje su skrivena tijela žrtava.

“Naše majke, sestre, očevi, braća i rodbina, koje sam u proteklom periodu susretao na obilježavanjima stravičnih zločina širom naše domovine, imaju jednu zajedničku želju – da pronađu kosti svojih najmilijih. Zbog toga, zajednički moramo nastaviti više raditi na ovom procesu od kojeg se nikada ne smije odustati. Nakon genocida i drugih stravičnih zločina koji su počinjeni, najmanje što se može uraditi za preživjele je pronalazak kostiju njihovih najmilijih i njihov dostojanstven ukop. U ime porodica i preživjelih žrtava pozivamo one koji znaju da kažu gdje se nalaze masovne grobnice i da na taj način donesu olakšanja porodicama ubijenih. Pozivamo ih da pokažu minimum dostojanstva, da stanu na stranu pravde i da doprinesu da njihove nekadašnje komšije konačno nađu svoj smiraj”, piše u poruci Salkića.

Nadležne institucije, koje su zadužene za proces traženja nestalih osoba, pozivao je da aktivnije rade na ovom procesu.

“Veliki broj majki i očeva otišli su sa ovog svijeta, a da nisu pronašli svoje sinove, kćeri, braću i sestre, za to, pored onih koji skrivaju grobnice, snose odgovornost i oni koji su neaktivni u procesu traženja nestalih osoba”, zaključio je Salkić.

Izvor: Agencije

Previous Kraljevski Bobovac na godišnjicu Povelje bana bosanskog Kulina - spoj muzike i historije
Next U ratu u Bosni živio je u šumi, bez vode i hljeba. Sad pravi čuda u njemačkom fudbalu

You might also like

NAŠI DANI

Srebreničani jedinstveno na izbore pod sloganom ‘Moja adresa: Srebrenica’

Na sastanku političkih lidera Bošnjaka u Srebrenici danas je donesena odluka o zajedničkoj kampanji podizanja izlaznosti za izbore 2020. godine, pod sloganom ‘Moja adresa: Srebrenica’. Za vođu inicijative imenovan je

NAŠI DANI

Prva prijava zbog negiranja genocida: Ćamil Duraković podnosi krivičnu prijavu protiv novinara Branimira Đuričića

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica, najavio je da će sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv novinara Branimira Đuričića zbog, kako je naveo, poricanja genocida u Srebrenici. – Nakon što je

NAŠI DANI

Der Standard o Kolindi: Ne govori o vlastitoj zemlji, već o susjedima – svoju kampanju zasniva na islamofobiji

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja želi reizbor, polaže nade na islamofobnu kampanju, ocjenjuje bečki dnevnik Der Standard – prenose domaći mediji. – Gdje god može, ne govori o vlastitoj zemlji,