U Mostaru obilježen Međunarodni dan nestalih

U Mostaru obilježen Međunarodni dan nestalih

Simboličnim bacanje ruža sa Starog mosta u ponedjeljak je u Mostaru obilježen Međunarodni dan nestalih. 

Video: Fena

-Udruženja koja okupljaju porodice nestalih i ubijenih u genocidu u Srebrenici, svjedoci genocida u Srebrenici, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, istraživači, aktivisti i građani Srebrenice, u zajedničkoj izjavi povodom 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih osoba, ističu da traže svoje najmilije i da nikada neće odustati od istine. 

-Međunarodni dan nestalih danas je obilježen na lokalitetu Buk Bijela kod Foče, na kojem je 2006. godine pronađena masovna grobnica sa tijelima ubijenih Bošnjaka. U blizini mjesta na kojem su strijeljane žrtve iz Kazneno-popravnog doma (KPD) Foča položeno je cvijeće te odata počast stradalima.    

Salkić: Pozivamo one koji znaju da kažu gdje se nalaze masovne grobnice

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, uputio je danas poruku povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, u kojoj je pozvao sve nadležne institucije i organizacije, ali i građane, da daju još veći doprinos u traženju nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, javlja AA.

“U proteklih 26. godina od okončanja agresije, umjesto uključivanja svih u proces traženja nestalih, mi smo bili suočeni sa procesom prikrivanja počinjenih zločina. Masovne grobnice napravljene tokom agresije, uz upotrebu jedinica Vojske RS, uz znanje civilnih vlasti, prekopavane su, tijela prenošena na druge lokacije i skrivana u sekundarne i tercijarne masovne grobnice”, poručio je Salkić.

Naveo je kako te poslove nisu mogli raditi pojedinci, već sistem, te kako se, nažalost, grobnice sa tijelima ubijenih bošnjačkih civila još uvijek se kriju. Istražitelji ne uspijevaju doći do tijela nestalih jer nailazimo na kolektivnu šutnju o zločinima i mjestima gdje su skrivena tijela žrtava.

“Naše majke, sestre, očevi, braća i rodbina, koje sam u proteklom periodu susretao na obilježavanjima stravičnih zločina širom naše domovine, imaju jednu zajedničku želju – da pronađu kosti svojih najmilijih. Zbog toga, zajednički moramo nastaviti više raditi na ovom procesu od kojeg se nikada ne smije odustati. Nakon genocida i drugih stravičnih zločina koji su počinjeni, najmanje što se može uraditi za preživjele je pronalazak kostiju njihovih najmilijih i njihov dostojanstven ukop. U ime porodica i preživjelih žrtava pozivamo one koji znaju da kažu gdje se nalaze masovne grobnice i da na taj način donesu olakšanja porodicama ubijenih. Pozivamo ih da pokažu minimum dostojanstva, da stanu na stranu pravde i da doprinesu da njihove nekadašnje komšije konačno nađu svoj smiraj”, piše u poruci Salkića.

Nadležne institucije, koje su zadužene za proces traženja nestalih osoba, pozivao je da aktivnije rade na ovom procesu.

“Veliki broj majki i očeva otišli su sa ovog svijeta, a da nisu pronašli svoje sinove, kćeri, braću i sestre, za to, pored onih koji skrivaju grobnice, snose odgovornost i oni koji su neaktivni u procesu traženja nestalih osoba”, zaključio je Salkić.

Izvor: Agencije

Previous Kraljevski Bobovac na godišnjicu Povelje bana bosanskog Kulina - spoj muzike i historije
Next U ratu u Bosni živio je u šumi, bez vode i hljeba. Sad pravi čuda u njemačkom fudbalu

You might also like

NAŠI DANI

Oručević: Mostar će biti velika prijestolnica, pravi bosanski grad

  O nazivima ulica u ovom gradu, načinu života i zašto su Mostaru odsječena krila za razvoj pored svih potencijala, te koliko to boli građane Mostara, za N1 je govorio

NAŠI DANI

Manifestacija “Večer Bosne i Hercegovine” organizovana u Dubaiju

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Šerif Mujkanović otvorio je manifestaciju „Večer Bosne i Hercegovine“ koja je u okviru ramazanskog programa održana 23. maja 2019. godine u Dubai

OTPOR BOSNE

Mostarci se prisjetili slavne bitke u kojoj je grad spojen s ostatkom slobodne teritorije

  Mostar 25 godina kasnije nije onakav o kakvom su maštali heroji u uniformama Armije RBiH, koji su ranog jutra 30. juna 1993. krenuli u slavnu akciju deblokade grada. Uspjeli