U Mostaru obilježeno 12 godina Vispakove najveće džezve na svijetu

U Mostaru obilježeno 12 godina Vispakove najveće džezve na svijetu

Danas je u okviru 450. Skokova sa Starog Mosta obilježena 12. godišnjica uspostavljanja Guinnessovog rekorda najveće džezve na svijetu i ulaska u najpopularniju knjigu svjetskih atrakcija.

Prije 12 godina pod Starim mostom u Mostaru, spomenikom nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme skokova sa Starog mosta ispečeno je u najvećoj džezvi na svijetu 650 litara Zlatne džezve, a građani Mostara popili su 8000 fildžana prave bosanske kafe. I ove godine Guinnessova džezva je izazvala veliku pažnju turista.

«Vispakova najveća džezva na svijetu postala je tradicionalni dio Skokova sa Starog mosta. Važno nam je da smo i danas ovdje i da smo ovom velikom događaju za Mostar mogli dati svoj doprinos. Najveća džezva na svijetu postala je na neki način i zaštitni znak za bosanskohercegovačku tradiciju i kulturno nasljeđe.

‘Džezva’ je redovan gost gotovo svih kulturnih manifestacija u BiH, ali i izvan nje. Posljednji takav povod bio je u maju ovu godine u Ljubljani kada su na poziv bosanskohercegovačkih udruženja državnih institucija, Vispakova džinovska džezva i ispijanje bosanske kafe na Prešernovom trgu bili dio programa obilježavanja dana Bosne i Hercegovineu ovom gradu», izajvio je Armin Hodžić rukovodilac marketinga i prodaje u kompaniji Vispak d.d. Visoko.

Za jedno punjenje džinovske džezve potrebno je oko 65 kilograma kafe. Najveća džezva na svijetu nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika, navode iz ove kompanije.

(MiruhBosne, foto: Facebook)

Previous GLASNIK ZEMALJSKOG MUZEJA, 1889. - O smrti Stjepana Tomaševića, zadnjeg kralja bosanskoga
Next Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Vrbanji kod Bugojna

You might also like

NAŠI DANI

Novi veliki uspjeh naših matematičara! Pet medalja na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, naši učenici su osvojili 5 bronzanih medalja. Boris Stanković, Benjamin Mujkić, Haris Imamović, Ervin Macić i Marko Jojić su

NAŠI DANI

Alija Izetbegović je na prvom mjestu bio intelektualac i mislilac. Bio je čovjek snažnog i slobodnog duha

Alija Izetbegović nije bio samo političar i državnik, bio je pravnik, lider, mislilac, pisac i strastveni čitalac knjiga, kazala je za Preporod.info njegova unuka Nađa Berberović-Dizdarević i aktuelna direktorica Muzeja Alija izetbegović u

NAŠI DANI

CIK odbio uvažiti oko 2000 glasova

Završena je hitna sjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine na kojoj se raspravljalo o 1.999 glasačkih paketa koji su pristigli nakon predviđenog roka. Inicijativu o uvrštavanju glasova u konačni