U Mostaru otrkiven spomenik poginulim i nestalim borcima Armije RBiH

U Mostaru otrkiven spomenik poginulim i nestalim borcima Armije RBiH

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine nizom manifestacija svečano je obilježen i u Mostaru.

U prisustvu bosanskohercegovačkih patriota, demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, članova porodica šehida, u naselju Donja Mahala otkriven je spomenik poginulim i nestalim borcima čete iz ovog dijela grada. Smješten je uz Spomen-sobu odbrambeno-oslobodilačkog rata u kompleksu Udruženja građana “Sinovi Mahale”, javlja Anadolija.

Ideja o spomeniku rodila se početkom godine, nakon čega je idejno rješenje napravio akademski slikar Anel Pala. Ubrzo su prikupljena sredstva i spomenik je jučer otkriven.

Slika

“Otkrili su ga borci čete ‘Donja Mahala’. Ranije smo imali ideju da spomenik otkrije naša komšinica Bega, čija su dvojica sinova poginula braneći Mostar i Bosnu i Hercegovinu u razmaku od pet dana. Ipak, za nju bi to bilo preemotivno, pa smo odustali od ideje. Hvala svima koji su danas na iznimno važan dan u historiji Bosne i Hercegovine, došli i tu su sa nama tokom obilježavanja”, rekao je za Anadoliju predsjednik Udruženja “Sinovi Mahale” Dževad Pašić.

Za svečanost udruženje nije slalo pozive predstavnicima institucija i političkim zvaničnicima. Želja im je bila prije svih na događaju imati demobilisane borce i članove šehidskih porodica.

Slika

“Uputili smo poziv svim građanima da nam se pridruže i da zajedno obilježimo iznimno važan datum. Armija Republike Bosne i Hercegovine je imala ključnu ulogu za odbranu i opstanak zemlje. Zbog toga nas žalosti činjenica da 15. april na nekim drugim mjestima nema tretman kakav bi trebao imati. Olako se zaboravljaju porodice šehida, njihova djeca, demobilisani borci danas nažalost žive teško, neki i na rubu egzistencije, a to je nedopustivo”, navodi Pašić.

Pored spomenika već nekoliko godina nalazi se Spomen-soba odbrambeno-oslobodilačkog rata u kojoj su izloženi eksponati iz vremena herojske odbrane Mostara i Bosne i Hercegovine.

“Broj posjeta je dobar. Interesovanje turista i gostiju je veliko, ali nismo u mogućnosti platiti čovjeka koji bi osam sati provodio u sobi i bio na raspolaganju posjetiocima. Kantonalna vlast bi nam tu trebala pomoći. Sve osnovne škole bi, također, trebale makar godišnje organizovati posjetu spomen-sobi, kako se ne bi zaboravila odbrana i svi oni koji su dali doprinos da danas budemo slobodni”, rekao je na kraju Pašić.

-Odavanjem počasti poginulim borcima Armije RBiH, polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima te svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Mostar obilježena je 31. godišnjica formiranja Armije RBiH pod sloganom “Nek pamćenje traje, nek istina svjedoči”.

Izvor: Agencije

Previous U Grabovinama kod Čapljine prvi put nakon 30 godina odana počast logorašima
Next Zločin u Ahmićima: Kordić najavio pokolj, svjedočenja lede krv u žilama

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bratunac – danas će zajedno biti ukopane majka (31), kćer (7), nana (67) i još tri žrtve agresije

Ispred Komemorativnog centra u Tuzli ispraćeni su jučer posmrtni ostaci šest bratunačkih žrtava koji će svoj vječni smiraj, poslije 31 godine traganja, pronaći u mezarju Veljaci. Bratunac je po okrutnosti

NAŠI DANI

DF: Komšić dostavio tri Programa reformi i izborio dvije NATO vježbe na Manjači, vlast lažova i neznalice Konakovića nula

-Cjelokupna domaća javnost imala je još jednu priliku da se uvjeri da je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, ništa drugo do patološki lažov, koji u nedostatku bilo

NAŠI DANI

D. Nikšić u naponu fizičke snage kao dezerter izdao ovu zemlju i pobjegao, dok sam ja četiri godine bio pripadnik Armije BiH

  Predsjednik tuzlanskog Kantonalnog odbora SDP-a, Enver Bijedić, našao se posljednjih dana između dijametralno suprotstavljenih zahtijeva partijske centrale u Sarajevu i partijske baze u Tuzli: Glavni odbor SDP-a odlučno odbija