U Mostaru otvorena izložba ‘1. mart- Dan nezavisnosti’

U Mostaru otvorena izložba ‘1. mart- Dan nezavisnosti’

ZOVEM SE BOSNA

“Volim tako kada gledam tvoje krajolike, pustim srcu da se pusti s njim u takt, da doda muziku tišini koja me ispunjava.

Odbacila sam okove jer ja sam s razlogom u obliku srca, jer sam s razlogom na svoju zastavu stavila ljiljan, na kojoj je utkana historija moja odvažna.

Mi smo jedno jer smo svi odavde potekli, ovdje prve ožiljke zaradili, od kamena i krša se nahranili, osjetili ljubav koja kuca u prsima, koja ide da brani ono što je njegovo…”

Ovim riječima započeli smo svečani program obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, pod nazivom “Zovem se Bosna”.

Redali su se stihovi kao perle, ispunjeni ljubavlju, tugom i ponosom što smo mi, baš mi, rođeni baš tu. Na tlu Njenom, ranjenom više puta, natopljenom suzama majki i sestara. Na tlu Njenom, ljubljenom usnama onih koji je vole i koji za nju bez razmišljanja ginu.

Pjesmom,plesom, recitacijom članovi Historijske sekcije uz podršku Malog hora, proveli su nas bosanskim gradovima, čaršijama, selima, planinama, rijekama, baštama, livadama. Podsjetili nas zašto volimo komad zemlje ove, probudili treptaj žile kucavice u našim tijelima. Na tren je našim venama potekao sevdah, jer sevdah je pjesma ljubavi i čežnje.

Bilo je divno slušati i gledati dječake i djevojčice kako ponosno stoje i iskazuju poštovanje i ljubav za našu Jedinu🇧🇦.

U nastavku manifestacije prisutnima se obratio direktor Džemal Juklo, koji je pozdravio goste te kazao da nam je velika čast biti domaćini velikog događaja “Izložba Arhiva Federacije BiH”.

Direktor Arhiva Federacije, gospodin Hajrudin Ćuprija, iskazao je svoju ličnu radost što prisustvuje jednom ovako veličanstvenom događaju organizovanom u Osnovnoj školi “Zalik”. Pohvalio je sve učesnike i organizatore-nastavnike koji uz naporan rad u učionici uspijevaju održavati i vannastavne aktivnosti.

Također, imali smo čast ugostiti i Federalnu ministricu obrazovanja i nauke, prof.dr.Jasnu Duraković. Ministrica Duraković nije krila riječi oduševljenja i zadovoljstva što prisustvuje jednoj tako kreativnoj školskoj priredbi u školi koja je domaćin Izložbi. Ministrica je svoj govor završila riječima:”Hvala vam, draga djeco, što volite svoju domovinu, a volite je znanjem i radom”, čime je izložba i zvanično otvorena.

Svi prisutni imali su priliku pogledati eksponate izložbe koja ima dokumentarni karakter i obuhvata originalne fotografije , replike dokumenata, kao i novinske članke koji su tematski vezani za 1.mart- Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Još jednom, veliko hvala svim roditeljima, prijateljima Škole, uvaženim gostima iz drugih škola i institucija koji su došli i uveličali našu manifestaciju “Zovem se Bosna”.

Za predivne trenutke posvećene domovini zaslužni su nastavnici:Amira Maksumić, Armin Pandur, Selvedina Kuko, Adisa Pajević i Lejla Špago Ćosić. – saopćili su iz Osnovne škole “Zalik” u Mostaru.

‘Muzej Hercegovine Mostar’ izložbom o višestoljetnom kontinuitetu BOSNE I HERCEGOVINE obilježio Dan nezavisnosti

Previous 'Muzej Hercegovine Mostar' izložbom o višestoljetnom kontinuitetu BOSNE I HERCEGOVINE obilježio Dan nezavisnosti
Next Hokej: Meč između Bosne i S. Koreje odlučuje o pobjedniku SP-a divizije IIIB

You might also like

TURIZAM

Stohiljaditi ovogodišnji posjetilac u Nacionalnom parku ‘Una’

Nacionalni park “Una” nadmašio je brojku od 100.000 posjeta u ovoj godini, što je i definitivna potvrda najuspješnije turističke sezone dosada. Stohiljaditi posjetilac Enver Vučkić  evidentiran je i nagrađen na

KULTURA I UMJETNOST

Emina i Aleksa sljedeće nedjelje ponovo šetaju Mostarom

Turistička atrakcija “Šetnja Emine i Alekse” koja je organizovana jučer uličicama Starog grada i na Starom mostu u Mostaru, bit će ponovljena i sljedeću nedjelju, 24. novembra, od 11 do

BH RAZGLEDNICA

Posjetioci danas uživali na suncem “okupanoj” Bjelašnici

  Na suncem “okupanoj” olimpijskoj ljepotici Bjelašnici posjetioci su danas  uživali u prekrasnom vremenu i zimskoj idili.