U Münchenu počele sa radom dvije bosanske dopunske škole

U Münchenu počele sa radom dvije bosanske dopunske škole

U Münchenu, glavnom gradu najbogatije njemačke pokrajina Bavarska, gradu u kojem živi najviše građana BiH u svijetu, više od 30.000 jučer je počelo izvođenje dopunske nastave na bosanskom jeziku u dvije njemačke škole, na Schwabingu (Simmernstr. 2) i u Laimu (Margarethe-Danzi-Str. 17).

Nastava će se izvoditi svakog petka, od 14 do 17 sati, za djecu građana BiH – i drugih koji to žele, uzrasta od prvog do devetog razreda, a izvodit će je profesorice Hidajeta Radonja, Adisa Varcar i Sandra Ivanović. Koordinatori u dopunskim školama BiH u Minhenu su: Ismet Hasanović, Husein Ismailović, Edina Jusufović, Elvis Salkanović, Fehim Okanović i Saida Husagić Schroder.

 

Kako to i priliči, početak nastave obilježile su skromne svečanosti kojima su prisustvovali predstavnici Generalnog konzulata BiH u Münchenu, na čelu sa generalnom konzulicom Ruzmirom Tihić-Kadrić i konzulom Harisom Baždarevićem, predstavnici SSD BiH, predstavnici bošnjačkih džemata u Münchenu, predstavnici kulturno-umjetničkih društava BiH u Münchenu i drugih asocijacija građana BiH, rukovodstvo Saveza dopunskih škola BiH na čelu sa predsjednikom Harisom Halilovićem, koje u saradnji sa Ambasadom i Konzulatima BiH koordinira rad dopunskih škola, a dobrodošlicu i uspjeh u radu učenicima poželjele su i rektorice spomenutih njemačkih škola, gospođe Nina Schäfer i Angelika Turi Weiss.

Prvim časovima čija je tema bila MOJA DOMOVINA – BOSNA I HERCEGOVINA prisustvovalo je više od 50 učenika kojima je generalna konzulica Tihić-Kadrić podijelila poklone – i udžbenike MCP-a BiH.

S obzirom na to da vlada veliki interes za bosanske dopunske škole, u Münchenu će uskoro biti formirana nova odjeljenja u kojima će se dopunska nastava izvoditi na bosanskom jeziku.

 

Povodom početka rada bosanskih dopunskih škola u Münchenu, dan ranije, u četvrtak, 12. 01.2017. godine, generalna konzulica BiH u Münchenu Ruzmira Tihić-Kadrić je upriličila prijem i sastanak za aktiviste Saveza dopunskih škola BiH, nastavnike, koordinatore i sve aktiviste BiH u Münchenu koji rade na očuvanju maternjeg jezika i one koji su zaslužni za početak nastave.

– Drago mi je da sam svoj mandat počela radom u oblasti dopunske nastave na maternjem jeziku. Svjesna sam velikog značaja ove oblasti i opredijeljena za maksimalno uključivanje i podršku Generalnog konzulata. Ovo je konkretan rad i sigurno najveća goruća potreba građana BiH u dijaspori. U ovoj oblasti je veoma značajno postojanje krovne organizacije za dopunsku nastavu, Saveza dopunskih škola BiH koji godinama radi na ovome i ostvaruje izvrsne rezultate. Svakako je posebno za istaknuti gospodina Harisa Halilovića, njegov angažman i uspjeh koji postiže na ovom polju – istakla je nova generalna konzulica.

 

– U četvrtak i petak je bilo posebno ponosno biti Bosanac i Hercegovac, građanin BiH u Münchenu. Na ovome smo radili više od dvije godine. Hvala svima koji su pomogli da dopunsko obrazovanje na maternjem jeziku zaživi i za djecu građana BiH u Münchenu i okolini i svima koji pomažu i podržavaju projekat “Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti”. Pozivamo i sve druge da nam se priključe, jer očuvanje našeg maternjeg jezika je posebna nit kojom svoju djecu vežemo za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu – kažu Ismet Hasanović i Huzeir Ismailović, koordinatori dopunskih škola BiH u Münchenu, ne skrivajući zadovoljstvo početkom izvođenja nastave na bosanskom jeziku u ovom gradu.

Izvor: Oslobođenje

Previous Braća Andričić iz Prozor-Rame: Nigdje nema života kao ovdje
Next Prepiska Husein kapetana Gradaščevića i kneza Miloša

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Izložba „Velika alegorija o Srebrenici“ umjetnika Mersada Berbera otvorena u Galeriji Općine Novi Grad

  U Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo danas je simbolično povdom obilježavanja mjeseca sjećanja na genocid u Srebrenici otvorena izložba umjetnika Mersada Berbera „Velika alegorija o Srebrenici“. Postavka je izazvala

NAŠI LJUDI

Admir Mašić, profesor hemije na vodećem svjetskom univerzitetu

Admir Mašić, profesor hemije na Massachusetts Institute of Technologyju (MIT) u SAD-u, rođen je u Slavonskom Brodu, ali do rata je živio u selu Kolibe Gornje kod Bosanskog Broda. Bio je među

BAŠTINA

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine čuvar tri miliona predmeta neprocjenjive vrijednosti

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obilježio je danas 129. rođendan bogatim i raznovrsnim programom, a prvi jutrošnji posjetioci bili su najmlađi građani BiH, učenici prvih razreda osnovnih škola koji su