U Narodnom pozorištu zvanično otvoren Festival ‘Sarajevska zima 2020’

U Narodnom pozorištu zvanično otvoren Festival ‘Sarajevska zima 2020’

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je uz zvuke Sarajevske filharmonije zvanično otvoren 36. Međunarodni festival “Sarajevska zima 2020”, koji se ove godine održava pod motom “Vrijeme za tebe – odaberi umjetnost” (Time for you: Pic Up Art)”.

Prije koncerta je ispred Narodnog pozorišta na trgu Sousan Sontag održana ceremonija pod nazivom “Olimpijska baklja kulture Sarajevo 2021.“

U Narodnom pozorištu u Sarajevu koncertom Sarajevska filharmonija i “Sarajevska zima“ slave Ludwiga van Beethovena u kojem su svoj doprinos dali i umjetnici iz Južne Koreje, Turkmenistana, Turske, Azerbajdžana i Kazahstana, a izvedena su i djela kazahstanskog intelektualca i kompozitora Abaija Qunanbaiulyja.

S obzirom da se ove godine obilježava 250. godišnjica rođenja Beethovena, organizatori “Sarajevske zime“ odlučili su koncertom u čast velikog kompozitora zaključiti cjelodnevni program otvorenje festivala.

Prije koncerta dolazak “Sarajevske zime“ najavila je “šarena“ kolona umjetnika koja je krenula iz Gimnazijske ulice i stigla u Narodno pozorište.

Cjelodnevni program otvaranja 36. “Sarajevske zime“ počeo je danas simboličnim puštanjem 36 golubova pismonoša ispred Bosanskog kulturnog centra (BKC).

U prvom činu otvaranja festivala, kako ga je nazvao direktor “Sarajevske zime“ Ibrahim Spahić, učestvovali su učenici sarajevskih škola. Uslijedio je obilazak izložbe radova, instalacija i performansa ukupno 33 umjetnika iz različitih dijelova svijeta.

Tokom ostatka dana, između ostalog upriličena je samostalna izložba “Akvareli Sarajeva“ i promocija knjige Branka Popovića “Sarajevo“ u galeriji “Roman Petrović“, zatim koncert indijske muzike u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, izložba “Nemam predstavu – Branislav Nušić u Sarajevu“ u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, kao i brojni drugi sadržaji.

Festival je apliciralo na 450 projekata, a izabrana su 123 projekta i pozvani su umjetnici iz više od 60 zemalja. Samo ceremoniji otvaranja prisustvovalo je 67 umjetnika iz 67 zemalja, a program festivala će biti izveden na tačno 39 lokacija. Umjetnici iz različitih dijelova svijeta će u okviru festivala predstaviti sa svojim performansima iz oblasti muzike, opere, baleta, drame, savremenog plesa, cirkusa, uličnih performansa, književnosti, arhitekture, vizuelne umjetnosti, filma.

“Sarajevska zima“ će trajati do 21. marta 2020. godine. Ovogodišnji međunarodni festival “Sarajevska zima“, 36. po redu, održava se pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i UNESCO-a i pod motom “Vrijeme za tebe – odaberi umjetnost (Time for you: Pic Up Art).

Izvor: Agencije

Previous Veličanstvena unutrašnjost Begove džamije u Sarajevu
Next Maid Redžić s preskočenih 216 cm osvojio drugo mjesto u njemačkom Chemintzu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Aleksandra Nina Knežević, uspješna grafička dizajnerica: Nagrađena kreatorica Bosančice za djecu

U svemu što radi – plakatima, naslovnicama knjiga, suvenirima – vidljiva je njena fascinacija slovom kao slikovnim simbolom. Do sada je dizajnirala nekoliko fontova – Nina Mašina, Sarajevo Dingbats i

KULTURA I UMJETNOST

Sevdisanje na Baščaršiji (Video)

Koncertom na Baščaršiji Art kuća sevdaha večeras proslavlja 12. rođendan. Prolazeći kroz sobe ovog hrama kulture posjetilac na najbolji način stiče dojam o velikanima koji su ostavili neizbrisiv trag u

KULTURA I UMJETNOST

U Sarajevu završen mural legendarnom Michaelu Schumacheru

Da Sarajevo nikada ne zaboravlja istinske prijatelje potvrđeno je i danas kada je na zgradi u Aerodromskom naselju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine završen mural Michaelu Schumacheru, bivšem i