U našoj državi sjedište Svemirske asocijacije jugoistočne Evrope – radovi bosanske djece idu u svemir

U našoj državi sjedište Svemirske asocijacije jugoistočne Evrope – radovi bosanske djece idu u svemir

Odlukom Upravnog odbora SESA (Svemirska asocijacija jugoistočne EVrope) koju čine članice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, odlučeno je da naredne četiri godine sjedište SESA bude upravo u Bosni i Hercegovini, saopćio je u srijedu CERIT – Centar za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju.

Za direktora je izabran Anes Hadžiomerović, za zamjenika Armin Đidelija, a sekretara Sanel Babić.

Na osnovu ranije objavljene informacije, u cijeloj regiji, da će zemlje Svemirske asocijacije jugoistočne Evrope (SESA) zajedno s partnerima iz Indije lansirati zajednički satelit u orbitu, CERIT – Centar za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju, kao član SESA-e, obavještava građanke i građane da je na nivou SESA-e donijeta odluka da se pokrene kampanja uključivanja djece iz vrtića i osnovnih škola u ovaj historijski projekat.

Ovo će biti posebna, dodatna, misija zajedničkog satelita u kojoj će učestvovati djeca iz cijele regije.

Zadatak za mališane je da nacrtaju ili naprave rad na temu svemira, fotografiraju i pošalju nadležnoj organizaciji SESA članica  – Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Sve što bude poslano bit će objavljeno na sajtu SESA-e i smješteno u memoriju satelita i lansirano u svemir do kraja godine. Objavom na sajtu svi će imati trajnu potvrdu o učešću, a uvid u materijal će biti neprestano javno dostupan.

“Na ovaj način želimo da svako dijete u Bosni i Hercegovini učestvuje u aktivnostima pri slanju našeg prvog satelita u svemir”, kazao je Armin Đidelija, zamjenik direktora SESA-e.

“Velika je stvar sama činjenica da će zemlje jugoistočne Evrope poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije biti dio svemirskog programa. Na ovaj način želimo da svako dijete u Bosni i Hercegovini ima jednake mogućnosti za učenje i razvoj u svemirskom programu te da se upoznaju s njime”, ističe, Anes Hadžiomerović, direktor SESA-e.

“Mi i naša djeca treba da gradimo novu budućnost, da obnavljamo saradnju, čuvamo zajedništvo. Ovo će djeci ostati za cijeli život, pratit će ih cijeli život, ovo je dobar početak za njih. Ponosni smo na činjenicu da je u ovaj historijski događaj i poduhvat uključena cijela regija jer da u ovoj kampanji sudjeluju samo djeca iz jedne zemlje, glavni cilj ne bi bio ispunjen. Učestvuju djeca iz svih SESA zemalja, a to je je već u startu saradnja i prikaz svijetle budućnosti”, naglasio je Dušan Radosavljević, predsjednik Komiteta za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada.

Simbolično rečeno, dodao je, sigurno je kako će svi zajedno, ovako mali, prvi put gledati u istom smjeru već tokom lansiranja, a i mi zajedno s njima, a to je dobar početak za gledanje i rad u istom smjeru i na drugim poljima. 

Kako poslati projekt u svemir

CERIT Mostar poziva vrtiće, osnovne škole, roditelje, odgajatelje, nastavnike, profesore da informišu djecu o ovoj kampanji i načinu sudjelovanja. Kampanja traje do 1. decembra 2022. godine.

Podsjećamo, INDO-SESA satelit je jedan od 75 indijskih satelita koji će biti lansirani povodom proslave 75 godina nezavisnosti Indije. Jedan od 75 satelita dodijeljen je SESA-i.

Previous Novalić: Ograničenje cijene peleta će biti operativno od subote
Next Traže gašenje termoblokova u Bosni, dok se vraćaju elektrane po Evropi

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanski inovatori u Nirnbergu osvojili zlato, srebro i dvije bronze

Redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Tuzli Zehrudin Osmanović osvojio je zlatnu medalju na sinoć završenoj “71. Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i novih proizvoda, iENA” u Nirnbergu za inovaciju “Uklanjanje taloga

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Osigurane stipendije za 331 studenta povratnika

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo je više od 340.000 KM  za podršku studentima povratnicima u ovoj godini. Jednogodišnje stipendije dobit će 331 student iz povratničke populacije koji je zadovoljio

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanska kompanija ‘LED Vision’ – Prave svijetleće saobraćajne znakove

Kompanija “LED Vision” iz Lukavca, proizvođač LED rasvjete, proširila je asortiman veoma interesantnim proizvodom. Radi se o saobraćajnom znaku koji, ujedno, ima ulogu osvjetljenja pješačkog prijelaza u kontrastu osvjetljenja ulične