U našu zemlju uskoro bi trebalo stići oko pola miliona vakcina

U našu zemlju uskoro bi trebalo stići oko pola miliona vakcina

Ministrica vanjskih poslova naše zemlje večeras je, nakon sastanka u Briselu, obavijestila da u našu zemlju uskoro stižu vakcine iz Covax programa.

Bosna i Hercegovina će u okviru COVAX-a dobiti:

23. marta > 24.300 doza vakcina Pfeizer

29. marta > 36.000 doza vakcina AstraZeneca

22. aprila > 76.000 doza vakcina AstraZeneca

Federacija Bosne i Hercegovine nabavlja 350.000 doza vakcine

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je na današnjoj konferenciji za medije u Mostaru održanoj nakon sjednice Vlade Federacije BiH, kazao da su odabrane dvije kompanije za nabavku vakcina protiv koronavirusa, a to su MGM Kakanj i Krajinagroup d.o.o. Banja Luka.

– U oba slučaja radi se o ruskim vakcinama Sputnjik V, cijena doze je 17 eura, a Ugovor o nabavci sa ove dvije kompanije bit će potpisan u roku četiri do pet dana –  istakao je premijer Novalić.

Prezentirajući rezultate rada ad hoc tijela za nabavku vakcina, Novalić je rekao da je ova komisija  poslala pismo namjere na adresu 41 kompanije, te dobila odgovor od sedam, osam kompanija.

Pri odabiru dobavljača prvi kriterij je bio brzina nabavke, a drugi cijena. S obzirom da je cijena kod svih ponuda iznosila oko 17 eura, prednost je data kompanijama koje su obećale najbržu isporuku.

– Mi smo išli na sigurno da to rade dvije kompanije, jedna je ona koja nudi najbrži rok nabavke. To je MGM Kakanj. U pitanju je rok od tri dana od otvaranja akreditiva, a on se može otvoriti nakon potpisa Ugovora. Druga je Krajinagroup, koja ima direktnu komunikaciju s ruskim fondom za Sputnjik V, s tim da je vrijeme reakcije nešto sporije – kazao je Novalić.

Vakcine će biti nabavljene u nekoliko kontingenata, s tim da prvi kontingent mora sadržavati najmanje 100.000 doza.

Premijer Novalić je dodao kako će vakcine biti plaćene nakon što ih Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine odobri.

– U Federalnom budžetu za nabavku vakcina odobreno je 12 miliona KM što je dovoljno za oko 350.000 doza -dodao je Novalić.

Na svojoj današnjoj sjednici Vlada FBiH izdala je naredbu kantonima da pooštre epidemiološke mjere u skladu sa svojom epidemiološkom situacijom.

– Što se tiče mjera one su od početka jedanaestog mjeseca kontinuirane, mi insistiramo na kontinuitetu mjera osim što neki dio nekad malo promijenimo. Ovaj put promijenili smo to što kantonima više ne preporučujemo, već im naređujemo da sukladno svojoj epidemiološkoj situaciju proglašavaju oštrije mjere. Kantoni sada moraju pratiti svoju epidemiološku situaciju i sukladno broj oboljelih i broju hospitaliziranih, moraju proglašavati restriktivnije mjere. To je jedina promjena, sve ostalo ostaje isto, to je ograničenje od 30 osoba, nošenje maske i sve ostalo – kazao je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Previous U polufinalu Kupa! FK Klis iz Buturović Polja na putu ka Evropi
Next Austrijski 'Standard' o Željani Zovko: Lobira za rasističko-šovinističke pozicije hercegovačkog HDZ-a

You might also like

NAŠI DANI

Vučiću možda ne treba bosanska zemlja, ali svakako želi prigrabiti bosanske rijeke

Srbija, bez saglasnosti državnih organa Bosne i Hercegovine, namjerava graditi tri HE u gornjem toku Drine! Ta zemlja već koristi dvije HE u donjem toku ove rijeke,preko kojih je od

NAŠI DANI

‘Cvijet Srebrenice’ na grbu novog premijerligaša FK Tuzla City (VIDEO)

  Danas je u prostorijama novog premijerligaša FK “Tuzla City“, potpisan ugovor sa Udruženjem ”Gračaničko keranje” o korištenju Cvijeta sjećanja, poznatijeg kao cvijet Srebrenice, kojeg će fudbaleri ovog kluba nositi

NAŠI DANI

Nova isporuka: 11.700 Pfizer vakcina stiglo u našu zemlju

Danas je u Bosnu i Hercegovinu dopremljeno 11.700 doza BioNTech / Pfizer vakcina. Riječ je o 8. dostavi za našu zemlju iz programa Evropske unije EU4HEALTH. 10.530 doza stiglo je