U općini Pale u FBiH otvoren Agro-kulturni centar

U općini Pale u FBiH otvoren Agro-kulturni centar

Udruženje za ruralni razvoj općine Pale u FBiH, uz podršku lokalne zajednice, Vlade Bosanskopodrinjskog kantona i IFAD-udruženja otvorilo je Agro-kulturni centar u ovom dijelu BPK Goražde.

Po riječima predsjednice udruženja Aide Crnčalo, u izgradnju i sanaciju objekta uložena su značajna sredstva, a još je važnija svrha ovog višenamjenskog objekta.

“Kao udruženje koje gaji našu tradiciju, kulturu i običaje u sklopu centra uredili smo bosansku sobu, s detaljima specifičnim za bosanskohercegovačku kulturu i tradiciju. Takođe, dio objekta namijenili smo za održavanje određenih radionica i kurseva. U prethodnom periodu kroz projekte UNDP-a organizirali smo edukaciju krojenja i šivenja za 21 ženu iz lokalne zajednice i nabavili četiri industrijske šivače mašine, koje će se i dalje koristiti za nove edukacije”, pojasnila je Crnčalo.

Istakla je da je prije tri godine nastala ideja koja u fokusu ima promociju tradicionalne bosanske kuhinje i tradicionalne pjesme.

“Tako smo i ove godine uz otvaranje Agro-kulturnog centra priredili druženje žena koje su uveličale i žene iz Goražda, Sarajeva, Živinica, Ustikoline. Planiramo nastaviti tu tradiciju s ciljem očuvanja narodnih običaja, promocije gastro ponude karakteristične za ovaj kraj te žene kao stuba porodice, društva i razvoja”, istakla je predsjednica Udruženja žena za ruralni razvoj općine Pale u FBiH.

Previous Nastavak projekta solarnog osvjetljenja Starog grada Ostrožac
Next Nigerijski studenti svjedoče o nasilju hrv. policajaca (VIDEO)

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Najavljen bogat program ovogodišnjeg Festivala kulture Slovo Gorčina (VIDEO)

Ovogodišnje izdanje Festivala kulture Slovo Gorčina, koji će se od 26. do 28. jula održavati u Stocu, predstavljeno je u srijedu u mostarskom Centru za kulturu, a organizatori su najavili

BAŠTINA

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine čuvar tri miliona predmeta neprocjenjive vrijednosti

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obilježio je danas 129. rođendan bogatim i raznovrsnim programom, a prvi jutrošnji posjetioci bili su najmlađi građani BiH, učenici prvih razreda osnovnih škola koji su

KULTURA I UMJETNOST

Bogatim programom dat omaž pjesničkom velikanu Maku Dizdaru

Obilježavanje stotog rođendana velikana pjesničkog pera u BiH Mehmedalije Maka Dizdara počelo je danas bogatim programom u Historijskom muzeju BiH, a bit će nastavljeno nizom centralnih manifestacija u drugim institucijama