U Podgorici otvorena izložba “Priče iz Srebrenice”

U Podgorici otvorena izložba “Priče iz Srebrenice”

Putujuća izložba “Priče iz Srebrenice”, koja govori o predmetima i ličnim pričama žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine, otvorena je danas u Informaciono-dokumentacionom centru u Podgorici, javlja Anadolu.

Izložba oslikava egzistencijalnu borbu preživjelih svjedoka genocida u Srebrenici, kao i njihova sjećanja na opsadu grada i događaje iz vremena počinjenog genocida. Takođe, izloženi su i lični predmeti koje su koristile žrtve genocida.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić zahvalio se državi Crnoj Gori što njeguje kulturu sjećanja za sve nevine žrtve ratova.

“Crna Gora je prva u regionu usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, a 2021. godine i Rezoluciju o genocide u Srebrenici”, kazao je ambasador Jukić.

Kustos u Memorijalnom centru Potočari Ahmo Mehmedović, kazao je da putujuća izložba ima za cilj da drugim gradovima i zemljama prikaže svjedočanstva o genocidu u Srebrenici.

“Kada pogledate jednu priču, vidite da je takvih osam hiljada priča u Srebrenici i to je pokazatelj teške tragedije koja je zadesila BiH. Ovo nas sve podsjeća šta se dešava sa običnim ljudima kada naiđu ratne strahote”, kazao je Mehmedović.

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović iskazao je iskreno saosjećanje sa porodicama onih koji su izgubili nekog u Srebrenici, kao i u drugim zločinima.

“Dužnost svih nas je da se sjećamo prošlosti, kako bi gradili bolju budućnost”, kazao je Radović.

Previous Elvedina Muzaferija: Predstavljati Bosnu i Hercegovinu u svijetu je ostvarenje sna
Next Najstarija fojnička džamija ima tri imena, a obnovljena je djevojačkim mirazom

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

RS mora platiti 500.000 eura za rušenje najstarije džamije u Bosni i Hercegovini

Sud presudio da bosanskohercegovački entitet Republika Srpska treba platiti značajan iznos za rušenje Turhan-Emin begove džamije u Ustikolini. Piše: Elma Geca Općinski sud u Goraždu donio je presudu kojom je,

KULTURA I UMJETNOST

Film o Edinu Džeki dobio prestižnu nagradu na FICTS Festu u Milanu

Dokumentarni film „Edin“ koji govori o životu bosanskohercegovačkog fudbalskog reprezentativca Edina Džeke osvojio je prestižnu nagradu Guirland d’Honneur što u prevodu znači vijenac čast. Film snimljen u Rominoj produkciji nagradu

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Brammertz: Opsada Sarajeva je jedan od najmračnijih trenutaka u modernoj historiji

Strašna istina o onome što su Sarajevo i Sarajlije doživjeli dokumentirano je na desetinama hiljada strana sudskih dokumenata. I danas, 30 godina kasnije, postoje oni koji relativiziraju i minimiziraju ove