U Prijepolju obilježena 25. godišnjica zločina u Štrpcima

U Prijepolju obilježena 25. godišnjica zločina u Štrpcima

 

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju, kao i mimohodom šutnje, danas je u Prijepolju obilježena 25. godišnjica od zločina u Štrpcima, javlja Anadolu Agency.

Na komemorativnom skupu pored spomen-obilježja za devet građana Prijepolja otetih i ubijenih u ovom zločinu, kao i ostale žrtve, članovi porodica, predstavnici lokalne samouprave, Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i organizacija za zaštitu ljudskih prava odali su počast.

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) u saradnji sa Mešihatom IZ-e u Srbiji – Medžlisom Prijepolje organizirala je u lokalnom domu kulture komemorativnu akademiju “Štrpci bez mezara” i mimohod šutnje ulicama Prijepolja.

Prethodno je predsjednik općine Prijepolje Dragoljub Zindović sa saradnicima primio članove porodica otetih i ubijenih.

Članovi porodica žrtava zločina u Štrpcima, nakon komemoracije povodom 25. godišnjice od zločina, izrazili su nezadovoljstvo što nisu dobili nikakav status od države i otvoreno poručili da se zna da su njihove najbliže oteli u usmrtili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), kao i da je logistička podrška bila iz tadašnje SR Jugoslavije.

Sestra ubijenog Safeta Preljevića, Sebija Kajević, istakla je da se svake godine 27. februara dešava sve isto te da je zbog tuge i žalosti izgubila i roditelje.

„Nisu imali nikavih primanja, u teškim problemima su živjeli. Da se bar nađu posmrtni ostaci i da znamo gdje mu je grob. Ovako, nit’ groba, nit’ roba. U neizvjesnosti živimo. Živce smo pogubili, mučimo se od danas do sutra“, kazala je Sebija.

„Nadamo se da će se ovaj događaj procesuirati završiti i da se ovo što se desilo nama, ne dešava i ne ponavlja. Svi oni koji se u budućnosti drznu da urade ovako gnusan zločin, da ovo bude opomena, dolaskom ove pravde opominjale bi se buduće generacije, ne bi dolazilo do ovakvih zločina u budućnosti“, poručio je Nail Kajević, brat ubijenog Nijazima Kajevića.

Općina Prijepolje u posljednjih nekoliko godina obezbjeđuje godišnju novčanu pomoć za članove porodica žrtava iz Štrbaca. Predsjednik općine Prijepolje Dragoljub Zindović je takođe pozvao nadležne institucije da pokušaju pronaći posmrtne ostatke ubijenih putnika i budućim generacijama upute poruku da se nikad i nigdje ovakav zločin više ne ponovi.

Predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost u parlamentu Srbije Meho Omerović rekao je danas novinarima u Prijepolju da je zločin u Štrpcima velika sramota Srbije i da Srbija 25 godina na svom obrazu nosi veliku mrlju zbog toga.

On je istakao da je nedvosmileno potvrđeno i dokazano da su u ovom zločinu nad državljanima Srbije učestvovali i tadašnji službenici države Srbije.

„Štrpci su ta mrlja i velika sramota države Srbije. Na jednom suđenju je nedvosmisleno potvrđeno i dokazano da su u otmici i ubistvu učestvovali predstavnici železnice, policije i vojske. Niko od njih nije ništa uradio da se taj zločin spreči. Zbog toga, današnja Srbija mora da napravi otklon od službenika koji su učestvovali u zločinu prema sopstvenim državljanima. Najodgovorniji nosioci vlasti u Srbiji, danas, moraju istini da pogledaju u oči, moraju i građane Srbije da suoče sa ovim velikim zločinom, moraju da se suoče i sa politikom zla koja je vladala devedesetih godina“, izjavio je Omerović koji je poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), stranke koja je članica vladajuće koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom (SNS).

Izrazivši očekivanje da će Tužilaštvo za ratne zločine postupak za ovaj zločin napraviti na pravi način, dostojan čovjeka, on je dodao i da se nada da će sudskim postupkom biti obuhvaćeni i oni koji su organizirali, pripremali i logistički pomagali da se državljani Srbije otmu iz voza i budu ubijeni.

„To će biti jedina pravda“, poručio je Omerović nakon susreta sa porodicama žrtva zločina u Štrpcima.

Na današnji dan, 27. februara 2018. godine, navršava se 25 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na željezničkoj stanici u Štrpcima (BiH), iz voza broj 671, koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar, izveli i ubili 20 putnika, među kojima 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu nepoznatog identiteta.

U Prijepolju 2009. i Bijelom Polju 2016. godine otkriveni su spomenici žrtvama u Štrpcima.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Za ovaj zločin do sada su pravnosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljević je 2003. godine pred sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.Tokom suđenja Ranisavljeviću, na osnovu dokumentacije ŽTP „Beograd” utvrđeno je da je otmica bila unaprijed planirana i da su predstavnici državnih organa Srbije i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) bili upoznati sa postojanjem plana da se na stanici Štrpci izvrši otmica putnika nesrpske nacionalnosti.

Mićo Jovičić je, pred sudom Bosne i Hercegovine, priznao je da je učestvovao u premlaćivanju civila i da je čuvao stražu prilikom njihove otmice iz voza i likvidacije. Nakon sporazuma o priznanju krivice 2016. godine, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Za zločin u Štrpcima pred sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade, i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi.

U Srbiji zbog ovog zločina do danas nikome nije suđeno. Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) prvi put je podiglo optužnicu u martu 2015. godine protiv pet lica, Viši sud u Beogradu tu optužnicu nije potvrdio već je nekoliko puta vraćao na dopunu.

Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) dostavilo je 26. 10. 2017. godine Višem sudu u Beogradu – Odeljenju za ratne zločine optužnicu u predmetu “Štpci” protiv pet pripadnika oružanih snaga Republike Srpske, Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić, zbog opravdane sumnje da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) potvrdilo je juče da se predmet u slučaju zločina u Štrpcima nalazi u fazi istrage, jer je to tužilaštvo postupajući po naredbi Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 15.01.2018. godine, donijelo naredbu o dopuni istrage u predmetu „Štrpci” (KTO 1/15) i podnijelo zamolnicu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za pružanje međunarodne pravne pomoći.

Žrtve zločina u Štrpcima su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Toma Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

Previous Kalesija parira glavnom gradu: Na Dan nezavisnosti podizanje najveće zastave Bosne i Hercegovine
Next Proizvodi od plastike gračaničkog Plastoflexa našli put do evropskih kupaca

You might also like

RIJEČ

Zašto je Mohammed bin Salman iznevjerio Palestince

U prošlosti, Saudijska Arabija se nadala da će povesti arapski svijet općenito, a posebno zaljevske zemlje, ka mirnom rješavanju palestinske stvari. Ali takve nade su sada razbijene.  Oklevljiva i mlaka podrška kraljevstva Palestincima usred izraelskog pokolja u

NAŠI DANI

Završena kampanja “12 dana mira”

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu večeras je održana svečana ceremonija povodom završetka prve kampanje javne diplomatije u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pod nazivom “12

NAŠI DANI

Protest rudara u Sarajevu: Bojimo se da se ne ponovi februar 2014. godine

Oko 300 rudara iz sedam rudnika Koncerna JP Elektroprivreda BiH protestuje danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, javlja Anadolu. Protest je organizovan po zaključku Saveza samostalnih sindikata radnika