U Rožajama sahranjen Rafet Husović, dugogodišnji lider Bošnjaka u Crnoj Gori

U Rožajama sahranjen Rafet Husović, dugogodišnji lider Bošnjaka u Crnoj Gori

Dugogodišnji lider Bošnjačke stranke i bivši potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović sahranjen je danas u Rožajama, gradiću na sjeveroistoku te države, javlja AA.

Husović, koji je preminuo u utorak u 57. godini, sahranjen je na gradskom mezarju Top.

Dženazi Rafeta Husovića prisustvovalo je više hiljada građana, među kojima je najviše bilo članova Bošnjačke stranke, čiji je Husović bio lider od 2006. godine.

Dženazi su prisustvovale brojne državne i partijske delegacije, članovi brojnih udruženja iz zemlje i inostranstva. Na dženazi je bila prisutna i delegacije iz Turske, koju su činili poslanici turskog parlamenta.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, koji je predvodio klanjanje dženaze, kazao je da je sa Husovićem bio dugogodišnji prijatelj. Istakao je da je Husović kao političar i državnik uvijek radio na jedinstvu naroda i poručio da je njegova želja da se to jedinstvo održi unutar bošnjačkog korpusa.

„Zajedništvo mora ostati u ovom korpusu, on je to uvijek govorio. Njegova želja se mora ispoštovati, sebi sam dao za pravo da to kažem“, kazao je Fejzić.

Obraćajući se rahmetli Rafetu Husoviću, reis Fejzić je još poručio: „O, dušo smirena, vrati se tvome Gospodaru zadovoljna, i on tobom zadovoljan i uđi među moje oproštene robove i uđi u Džennetu mom. Molim Allaha da te čekaju dženetske kapije“, kazao je Fejzić.

Ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan pročitala je telegrame saučešća koje su uputili predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Velike narodne skupštine Turske Mustafa Sentop.

„Najiskrenije dijelim bol zbog gubitka lidera Vaše partije i Bošnjačke zajednice u Crnoj Gori, dragog brata Rafeta Husovića. Molim uzvišenog Boga da njegovoj duši podari rahmet, a neutješnoj porodici strpljenje. Rahmetli Husović, zbog svojih zasluga za blagostanje, prava i slobode bošnjačke zajednice, koja predstavlja jedan vrijedan most između nas i Crne Gore, sa kojom dijelimo zajedničku istoriju i kulturu i posebno zbog doprinosa multietničkoj i multikulturalnoj strukturi i njenom razvoju od obnove crnogorske nezavisnosti do danas, zauvijek će biti pamćen s ljubavlju i poštovanjem. Sa zahvalnošću ćemo se uvijek sjećati njegovog doprinosa razvoju prijateljskih odnosa između Crne Gore i Turske“, navodi se u telegramu Erdogana.

On je još poručio da je uvjeren da će Bošnjaci u narednom periodu nastaviti da čuvaju jedinstvo i solidarnost, što je najveće nasljeđe Rafeta Husovića.

U govoru koji je ambasadorka Ozan pročitala u ime predsjednika turskog parlamenta Mustafe Sentopa navodi se da je Husović dao neizmjerljiv doprinos zajednici, crnogorskoj politici, demokratiji i razvoju zemlje, kao i stvaranju čvrstih temelja i jačanju prijateljskih odnosa između Turske i Crne Gore.

„Hvala Bogu, što sam imao priliku da ga bliže upoznam i da uvijek čujem njegove ideje. Vjerujem da će Bošnjačka stranka, slijedeći ovog uvaženog lidera i političara, u duhu jedinstva i zajedništva, kao važan i konstruktivan faktor nastaviti da služi crnogorskom multietničkom i multikulturalnom društvu koje živi u harmoniji, miru i blagostanju. Vjerujem da će se draga uspomena na mog prijatelja Rafeta Husovića čuvati na najljepši način. Najiskrenije dijelim bol sa uvaženim članovima porodice Husović i sa bošnjačkom zajednicom koja predstavlja najdragocjeniji most između Turske i Crne Gore. Dragom bratu Rafetu, želim Božiji rahmet. Nek njegova duša počiva u Dženetu i da nas Bog jednog dana ponovo sastavi“, stoji u poruci predsjednika turskog parlamenta.

Husović, koji se na čelu Bošnjačke stranke nalazio od 2006. godine, bio je u dva mandata potpredsjednik Vlade Crne Gore za regionalni razvoj, kao i ministar bez portfelja.

Rođen je 2. aprila 1964. godine, u Rožajama, gradiću na sjeveroistoku Crne Gore. Osnovnu i srednju školu završio je u Rožajama. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Prištini (Kosovo).

Previous Nove Vispakove čokolade - ‘Choco club’ u novom ruhu vrhunske kvalitete
Next U polufinalu Kupa! FK Klis iz Buturović Polja na putu ka Evropi

You might also like

NAŠI DANI

Zvizdić: Bosna i Hercegovina je država, nije ‘državna zajednica’

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) reagirao je na izjavu kandidatkinje za člana Predsjedništva BiH Borjane Krišto, koja je, kako navodi Zvizdić, po uzoru

ŽIVOT

U decembru pozitivan prirodni priraštaj u 4 kantona

U Federaciji Bosne i Hercegovine u posljednjem mjesecu 2019. registrovano 1.599 živorođenih , dok je 1.749 umrlih – podaci su Federalnog zavoda za statistiku. Iako je negativan prirodni priraštaj na

NAŠI DANI

Mjere o nošenju maski i zabrani kretanja predstavljaju kršenje ljudskih prava

Na današnjoj sjednici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja je održana u online formatu donesena je odluka u kojoj je rečeno da mjere o nošenju zaštitnih maski i zabrani kretanja