U Sarajevu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

U Sarajevu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Centar za postkonfliktna istraživanja, Institut edukatora za ljudska prava (EIHR), Forum ZFD, Jevrejska zajednica u Sarajevu i JU Bosanski kulturni centar KS obilježili su 27. januar -Međunarodni dan sjećanja na holokaust (datum kada je oslobođen logor Aušvic) i 80 godina od Wannsee konferencije.

Tim povodom danas je u 13:00 sati u Galeriji BKC-a predstavljen pedagoški priručnik pod nazivom ,,Holokaust i mir – lekcije iz prošlosti za budućnost” i postavljena izložba ,,Wannsee konferencija i konačno rješenje jevrejskog pitanja”.

Izložba je autorsko djelo Eli Taubera, savjetnika za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

May be an image of monument
Foto: BKC

Prisutnima su se obratili: Benjamina Karić-Londrc, gradonačelnica Grada Sarajeva, ambasadorica Kathleen Kavalec, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Velma Šarić, Centar za postkonfliktna istraživanja, Ljiljana Siničković, Forum ZDF, Eli Tauber, Jevrejska zajednica u BiH, Alma Žero, Univerzitet u Sarajevu, te Kate W. English i Kim Klett, EIHR, obraćanje putem video snimka.

Previous OTROVNA POLITIKA: Licemjerje Bosnu razbija
Next Jelena Dojčinović, živi u Švicarskoj i pjeva na bosanskom

You might also like

NAŠI DANI

U Vigemarkovom zamrzivaču, nakon njegovog odlaska iz Bosne, pronađene dvije mrtve zaleđene mačke

Piše: S.V. Lars Gunar Vigemark, bivši šef delegacije EU u BiH, završio je veoma neuspješno svoj mandat. Kada se sagleda šta je sve nađeno, u rezidenciji u kojoj je živio,

NAŠI DANI

Podrška pobjednicima regionalnog takmičenja u simulaciji suđenja

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, dekanesu Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zinku Grbo, asistenta Haruna Išerića i članice

NAŠI DANI

“Odbrana BiH-Igman 2020”: Na Igmanu je slomljena kičma agresije na Bosnu i Hercegovinu

Defileom ratnih zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH, prigodnim vjerskim programom te klanjanjem džuma-namaza na platou Ratne džamije na Igmanu, u petak je održan centralni dio 20.