U Sarajevu održana premijera dokumentarca o Nedžadu Ibrišimoviću

U Sarajevu održana premijera dokumentarca o Nedžadu Ibrišimoviću

 

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu večeras je premijerno prikazan dokumentarni film “Igra riječi i sjena – Nedžad Ibrišimović” koji govori o životu i djelu velikog bh. književnika, slikara i vajara, javlja Anadolu Agency (AA).

Alema Kazazić, scenaristica filma, tim povodom je istakla da su više od godinu i pol dana radili na prikupljanju građe za ovaj dokumentarni film, te vodili razgovore sa porodicom Ibrišimović o tome kako bi se on mogao uraditi.

“Ono što smo mi primijetili je da takav film uopšte nije ni postojao. Naime, ovo je prvi biografski film na ovaj način napravljen. Odlučili smo se da radimo film koji će u fokusu imati njegovo književno djelo. Željeli smo da film napravimo što vjerodostojnije, pa smo uključili ljude koje je Ibrišimović tokom života volio i sa kojima se družio, te koji su nam mogli iz prve ruke govoriti o njemu i kao čovjeku i kao umjetniku. Tako da imamo akademika Abdulaha Sidrana, kritičara i profesora Edina Pobrića, zatim smo pričali sa profesorom Seadom Šemsovićem”, rekla je Kazazić.

Dodala je i kako su, osim toga, imali pristup i u privatnu arhivu porodice Ibrišimović.

“Malo je poznato da je književnik Damir Ovčina mnoge dvoje naučne radove uradio na djelima Nedžada Ibrišimovića. I naravno vrata svojih domova su nam otvorili i porodica Ibrišimović sa svojom arhivom gdje smo zajedno iznašli jako puno neobjavljenih fotografija i jako puno video materijala”, kazala je Kazazić.

Film je nastao u režiji Himze Mihaljevića, a prema scenariju Aleme Kazazić. Produkciju potpisuje Udruženje Baština i Federalna televizija kao koproducent.

O Nedžadu, u filmu govore akademik Abdulah Sidran, prof. dr. Sead Šemsović prof. dr. Edin Pobrić, književnik Damir Ovčina, te sinovi Oro Ibrišimović i Zlatan Ahmed Ibrišimović.

Njegovi sinovi govore o životu njihovog oca, odnosno kako je bilo živjeti uz njega te iznose neke detalje koji su zanimljivi ljudima koji mu nisu mogli biti blizu.

TV premijera filma “Igra riječi i sjena – Nedžad Ibrišimović” bit će upriličena 7. marta, u 20.30 sati u programu Federalne televizije.

-Prisjetimo se ovom prilikom jedne od najljepših pjesama o Bosni.

Stihovi koje je napisao rah. Nedžad Ibrišimović.

 

BOSNA

Bosna, to je jedna dobra zemlja.
Kad plače klobučaju kiseljaci,
sagni se i pij, niko se ne ljuti.

U Bosni ima jedna tišina,
u toj tišini jedna njiva,
u toj njivi obeharalo stablo.

Bosna zimi po svu noć srebrom zvoni.

Bosna ima Bosanca.
Kad Bosanac liježe na počinak,
on polahko glavu spušta na zemlju,
da zemlju ne povrijedi.

Bosna ima majku.
Majka se popne na brdo iznad pruge,
pa mahne mašinovođi.
Majka mahne mašinovođi,
a lokomotiva vrisne.

Bosna ima kuću.

U kući živi starica.
Njen osmijeh je ajet o Džennetu.

Izuj obuću kad prelaziš
Koranu, Glinu, Savu i Drinu.

Operi noge u rijekama.
Bosna je ćilimom zastrta.

 

(MiruhBosne/AA)
Previous Odata počast Goranu Čengiću u sklopu obilježavanja Dana pravednika
Next Kakanjski farmeri bilježe rekord u proizvodnji svježeg kravljeg mlijeka (Video)

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Na današnji dan preminuo pjesnik Aleksa Šantić

  Na današnji dan 1924. godine u Mostaru je preminuo Aleksa Šantić, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjesnika. Polaganjem cvijeća na grob, a potom i na Spomen-obilježje u parku Alekse Šantića

BH RAZGLEDNICA

Cazin: Zanimljiva izložba na otvorenom povodom Dana državnosti

Danas su Cazinjani pozitivno iznenađeni jedinstvenom izložbom na otvorenom koja je “osvanula” u samom centru grada Cazina. Riječ je o izložbi autora-slikara i umjetnika Husnije Topića, a koja je postavljena

NAŠI LJUDI

„KAKO BOLAN NEMA BOSNE“: Sa Josipom Pejakovićem u pet američkih država

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Sjeverne Amerike u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerskim organizacijama, organizuje u pet američkih država manifestaciju „KAKO BOLAN NEMA BOSNE“, u kojoj